Mocsári békák
Az unokaöcsém negyedik születésnapjára sütöttem ezt a békáktól hemzsegő csokoládétortát. Azt hittem, egy négyéves szemével nézve vagány lesz a torta (én ilyen idősen odáig voltam a gumicukorral díszített tortákért), de mellélőttem, mert ő valami halacskásra vágyott, csak épp ezt elfelejtette említeni, én meg még mindig nem vagyok gondolatolvasó. :-)
Azért elfogyott. :-) Édes, tejcsokoládés gyerektorta. A gumibrekkek nem harmonizálnak éppen ízben a tortához, de a gyerekek úgyis előbb eszik le őket.
Hozzávalók a kakaós piskótához (18 cm-es formához, Ladurée-féle, a receptért köszönet Noéminek):
3 nagy tojás
75 g cukor
30 g liszt
22 g étkezési keményítő
15 g cukrozatlan kakaópor
egy csipet só
Hozzávalók a krémhez:
400 ml zsíros tejszín
400 g jó minőségű tejcsokoládé
Díszítés:
fél marék tejcsokoládéba mártott mazsola
egy marék gumibrekk
A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből, sóból és a cukorból kemény habot verek. Hozzáadom a tojások sárgáját, beleszitálom a kakaót, a keményítőt és a lisztet. Lazán egyneművé keverem, vigyázva, hogy a hab ne törjön nagyon össze. Elegyengetem a tortaformában, 170 fokos sütőben 15-17 perc alatt készre sütöm. (Végezzünk tűpróbát!)
A tejszínt felforralom, a csokoládéra öntöm 3-4 részletben, simára keverem. Hűtőbe teszem 4-6 órára, majd óvatosan felverem robotgéppel.
A piskótát három lapra vágom. A tortakeretbe visszahelyezem a piskóta tetejét (ez lesz a kész tortánk alja), a krém harmadát eloszlatom, betakarom a középsó lappal, a újabb adag krémet egyengetek el rajta, végül lezárom a tortát a legszebb lap piskótával. A kerettel együtt bő fél órára (nyugodtan lehet több, ha nem rohanunk) hűtőbe teszem az összeállított tortát.
Kiveszem a keretből, a maradék krémmel megkenem kívülről, jól elmaszatolom, megszórom a mazsolával, végül beleültetem a békákat a "mocsárba".
Szóval, a torta nagyon finom, próbáljátok ki kevésbé gyerekes díszítéssel, nem bánjátok meg!
Azért elfogyott. :-) Édes, tejcsokoládés gyerektorta. A gumibrekkek nem harmonizálnak éppen ízben a tortához, de a gyerekek úgyis előbb eszik le őket.
Hozzávalók a kakaós piskótához (18 cm-es formához, Ladurée-féle, a receptért köszönet Noéminek):
3 nagy tojás
75 g cukor
30 g liszt
22 g étkezési keményítő
15 g cukrozatlan kakaópor
egy csipet só
Hozzávalók a krémhez:
400 ml zsíros tejszín
400 g jó minőségű tejcsokoládé
Díszítés:
fél marék tejcsokoládéba mártott mazsola
egy marék gumibrekk
A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből, sóból és a cukorból kemény habot verek. Hozzáadom a tojások sárgáját, beleszitálom a kakaót, a keményítőt és a lisztet. Lazán egyneművé keverem, vigyázva, hogy a hab ne törjön nagyon össze. Elegyengetem a tortaformában, 170 fokos sütőben 15-17 perc alatt készre sütöm. (Végezzünk tűpróbát!)
A tejszínt felforralom, a csokoládéra öntöm 3-4 részletben, simára keverem. Hűtőbe teszem 4-6 órára, majd óvatosan felverem robotgéppel.
A piskótát három lapra vágom. A tortakeretbe visszahelyezem a piskóta tetejét (ez lesz a kész tortánk alja), a krém harmadát eloszlatom, betakarom a középsó lappal, a újabb adag krémet egyengetek el rajta, végül lezárom a tortát a legszebb lap piskótával. A kerettel együtt bő fél órára (nyugodtan lehet több, ha nem rohanunk) hűtőbe teszem az összeállított tortát.
Kiveszem a keretből, a maradék krémmel megkenem kívülről, jól elmaszatolom, megszórom a mazsolával, végül beleültetem a békákat a "mocsárba".
Szóval, a torta nagyon finom, próbáljátok ki kevésbé gyerekes díszítéssel, nem bánjátok meg!
Én biztos nem bánnám, ha itt lenne egy szelet a tányéromon... Nagyon finom a krémje. Gondolom... :o)
VálaszTörlészt kell mondjam, hogy édes, tömény, de finom!!! Mondjuk nem az a torta, amiből 2-3 szelet lecsúszik. :-)
Törlés