Meggypálinkás bonbon

Csak ennyit: brutál pálinkás, brutál meggyes. A recept a Kifőztük 2012/12 számában olvasható rövid regisztráció / bejelentkezés után.


Hozzávalók:

125 g étcsokoládé (70%-os kakaótartalmú)
30 ml tejszín
40 ml meggypálinka
3 ek. fagyasztva szárított vagy aszalt meggy
a bevonáshoz:
250 g étcsokoládé (80%-os kakaótartalmú)
2,5 g porított kakaóvaj

A tejszínt felforraljuk a pálinka felével, a felaprított 70%-os étcsokoládéra öntjük, simára keverjük. Több részletben elkeverjük benne a pálinka másik felét is.
Vizet forralunk, majd lehúzzuk a tűzről. A 80%-os étcsokoládét tálba téve, vízgőz fölött 40-45 fok közé melegítjük, ügyelve rá, hogy a tál ne érintkezzen a vízzel.

Folyamatos keverés mellett 35 fokig hűtjük, ekkor hozzáadjuk a 2,5 g kakaóvajat, majd tovább hűtjük 32 fokig, ami az étcsokoládé felhasználási hőmérséklete. A temperált csokoládét az előkészített bonbonformába öntjük, kiütögetjük a légbuborékokat, 2-3 percig hagyjuk szilárdulni a csokoládét. Visszaöntjük a tálba a felesleges csokoládét, a formát lefelé fordítjuk, hogy egyenletes burkot kapjunk. Miután megszilárdult a burok, mindegyik mélyedésbe teszünk a meggyből, majd nyomózsákból a tetejére adagoljuk a pálinkás ganache-t, helyet hagyva a lezárásnak. 30 percre hűtőbe tesszük a formát, végül a kimaradt, újratemperált csokoládéval lezárjuk a bonbonokat. 20 perc hűtés után kifordítjuk a kész bonbonokat a formából.


A bonbont forma nélkül is elkészíthetjük. A ganache-t egy napig hagyjuk hűtőben megszilárdulni, majd tetszőleges golyócskákat formázunk belőle, melyeket temperált csokoládéban mártunk meg, lecsepegtetjük. Sütőpapírra helyezve megszórjuk a meggyel és várunk, amíg megköt a csokoládé.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések