Fűszeres mandulás szaloncukor

Házi szaloncukrot mindenkinek! Higgyétek el, megéri bajlódni vele, óriási a különbség. A recept a Kifőztük 2012/12 számában olvasható rövid regisztráció / bejelentkezés után.


Hozzávalók (25-30 db-hoz):

10 dkg őrölt mandula
5 dkg cukor
1/2 dl forró víz
1 tk. őrölt fahéj
1 tk. őrölt gyömbér
17,5 dkg fehér csokoládé
3 g porított kakaóvaj (elhagyható)
20 dkg étcsokoládé (legalább 60%-os kakaótartalmú)
2 g porított kakaóvaj

Az őrölt mandulát, a fahéjat, a gyömbért, a forró vizet és a cukrot aprítógépben simára pépesítjük. A fehér csokoládét 40-45 fok közé melegítjük vízgőz felett, majd a fűszeres mandulás masszához keverjük. Hozzáadjuk a 3 g kakaóvajat. Az elkészült alapot néhány órára hűtőbe tesszük. Enyhén vizes kézzel kis nudlikat formázunk a krémből, melyeket sütőpapíron helyezünk el. (Ha közben kicsit ellágyulna a krém, visszatesszük egy órára a bevonat nélküli szaloncukrokat a hűtőbe, hogy visszadermedjen.)

Egy lábasban vizet forralunk, majd lehúzzuk a tűzről. Az étcsokoládét 40-45 fok közé melegítjük vízgőz felett, ügyelve rá, hogy a tál ne érintkezzen a vízzel. Folyamatos keverés mellett 35 fokig hűtjük, ekkor adjuk hozzá a 2 g kakaóvajat, tovább hűtjük 32 fokig, ami az étcsokoládé felhasználási hőmérséklete. Villával belemártjuk a szaloncukrokat a csokoládéba, lecsepegtetjük a felesleget, majd óvatosan egy sütőpapírral bélelt tálcára helyezzük őket. (Hogy megtartsuk a csokoládé hőmérsékletét 31-32 fok között, néha együk vissza a vízgőz fölé a csokoládét és keverjük át.) Hagyjuk szobahőmérsékleten megszilárdulni a csokoládéburkot. Légmentesen záró dobozban viszonylag hosszú ideig eltartható, de a biztonság kedvéért betehetjük a hűtőbe, ha előre készítjük.

Megjegyzések

  1. Már készítem is tölteléket. Ma próba napot tartok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó!!! Majd számolj be, miket készítettél, nagyon várom!

      Törlés
  2. Jól megfertőztetek. Csokiban gondolkozom, pedig nem vagyok csoki imádó. Szeretem, de ritkán eszem.

    VálaszTörlés
  3. Katuci! Isteni lehet, ezt is el fogom készíteni, 15.-től szabin vagyok:-)))

    Vali!
    Örülünk, hogy megfertőztünk:-))

    VálaszTörlés
  4. A porított kakaóvaj helyett használhatok tömbben vásároltat??
    Ki fogom próbálni :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ildi, semmiképp ne. A csokoládé temperáláshoz mindenképpen 100%-os tisztaságú és porított kakaóvajra van szükség. Nagy kiszerelésben kapható a goodwillben, kisebb kiszerelésben pl. a culinarisban vagy az ázsia bt.-nél.
      Ha nem tudsz beszerezni, javaslom a beoltásos módszert, bővebben olvashatsz róla pl. Praliné Zsuzsinál: http://www.pralineparadicsom.hu/2010/11/csokolade-temperalasa.html

      Törlés
    2. Köszönöm, én is oltogatok...

      Törlés
  5. Szia!
    Ma elkészült a szalon cukor. Páromnak nagyon ízlett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó!!! Nagyon örülök! Remélem, a lányoknak is jól megy, te nagyon belelendültél! :-) Köszönöm a visszajelzésed! .-))

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések