2016. szeptember 25., vasárnap

Ricottás palacsintatekercsek - komolyan überbrutáljóóóóó

Mint ahogy a címben is említettem, annyira, de annyira jóóóóó. Tök véletlen raktam össze Férjnek egy kis maradék ricottából és a a fagyasztóban árválkodó maradék erdei gyümölcsből. Belecsavartam őket a gyönyörű barna serpenyőmbe, és már mehetett is a sütőbe.


A recept megjelent a szeptemberi Kifőztük magazinban is.

A hátterek kaphatók a Fotókelléknél. A serpenyőért köszönet az edény.hu-nak. 


Hozzávalók

a palacsintához:
2 tojás
200 g liszt
4 dl tej
1 evőkanál cukor
1 evőkanál vaníliakivonat
1 csipet só

a sütéshez:
olaj

a töltelékhez:
250 g ricotta – ha csak túrót kaptok, azzal is jó lesz
50 g porcukor
1 kezeletlen narancs héja
1/2 vaníliarúd kikapart magjai

a tetejére:
2 dl natúr joghurt
20 g porcukor
1/2 vaníliarúd kikapart magjai
100 g erdei gyümölcs
20 g szeletelt mandula



A palacsinta hozzávalóit botmixerrel simára dolgozzuk, majd vékonyan kiolajozott serpenyőben megsütjük a palacsintákat. A töltelékhez a ricottát kikeverjük a porcukorral, a finomra reszelt narancshéjjal és a vaníliával. A krémet a palacsintákba töltjük, majd feltekerve mindet a sütőedénybe helyezzük. 

A tetejükre öntjük a joghurtból, porcukorból és vaníliából kikevert öntetet, végül megszórjuk az erdei gyümölccsel és a mandulával. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.



2016. szeptember 23., péntek

Így készíts tejberizst! + tegyél sok finom gyümölcsöt a tetejére

Imádjuk a tejberizst, mondjuk főleg a gyermekeim. Szóval elég gyakran kell főznöm. Nekem az vált be, hogy kimérem a hozzávalókat, így szinte mindig tökéletesen sikerül. Kerek, rizottóhoz való rizst válasszunk hozzá.

A recept megjelent az augusztusi Kifőztük magazinban is.

A hátterek kaphatók a Fotókelléknél.


Hozzávalók
1 l zsíros tej
200 g rizs
1 vaníliarúd
50-100 g nádcukor
20 g vaj
gyümölcsök




A tejet a rizzsel és a vanília kikapart magjaival felforraljuk, majd alacsony lángon, folyamatosan kevergetve puhára főzzük. Amikor a rizs megpuhult és felszívta a tejet, ízlés szerint édesítjük, valamint hozzáadjuk a vajat is. Levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni, majd friss gyümölccsel tálaljuk.


2016. szeptember 22., csütörtök

Gyors kedvenc: zelleres kecskesajtkrém zsázsával

Abszolút rákaptam az ilyen 2 perces kenyérre valókra az utóbbi időben, főleg nyáron. Mellé egy kis ropogós zöldség és csíra, esetleg egy alma / körte, nem is kell ennél több.

A recept megjelent a szeptemberi Kifőztük magazinban is.

A csírákért köszönet a Biohálónak! A hátterek kaphatók a Fotókelléknél.

Hozzávalók

150 g friss krémsajt
50 g friss kecskesajt (a Lidlben már állandó termék!)
2 szál szárzeller
6-8 friss bazsalikomlevél


A szárzeller két végét levágjuk, a külső, szálas részt lehúzzuk, majd finomra aprítjuk. A friss sajtot simára keverjük a friss sajttal, hozzáadjuk a zellert és beletépkedjük a bazsalikomot. Zsázsával és más csírákkal tálaljuk.



2016. szeptember 20., kedd

Áfonyás túrótorta

Augusztusban egy piacozás alkalmával jól bevásároltunk az egyik kedvenc gyümölcsömből, így gyorsan készítettem egy ilyen álomszép színű áfonyás tortát. Sütni sem kell, csak gyorsan összerakni, szeretni fogjátok! 


A recept megjelent a szeptemberi Kifőztük magazinban is.

formáért kattintsatok a cookori.comra! Szerintem aki legalább 2 tortát süt egy évben, az imádni fogja! :) Állítható, nincs alja, egy sütőpapír elég alá, de nem folyik ki belőle a tészta. Én évek óta csak ilyet használok, ráadásul gyönyörűen vissza lehet bele tenni a nagyob tortákat, és úgy kihűteni, garantáltan nem esnek szét. 

A hátterek kaphatók a Fotókelléknél.

De jöjjön a recept:

Hozzávalók 18 cm-es tortaformához

150 g vajas keksz
75 g dkg puha vaj
20 g cukrozatlan kakaópor

250 g túró
250 g mascarpone
500 g áfonya (fagyasztott is jó)
70 g nyírfacukor
4 zselatinlap
kókuszcsipsz

A kekszet késes aprítóban morzsává daráljuk, hozzáadjuk a vajat, a kakaót, és addig járatjuk a gépet, amíg a massza nagyjából össze nem áll. A 18 cm-esre állított sütőgyűrű aljába nyomkodjuk, és hűtőbe tesszük.


30 dkg áfonyát a nyírfacukorral felteszünk főni. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. 10 perc főzés után az áfonyaszószt lehúzzuk a tűzről, és elkeverjük benne a kicsavart zselatinlapokat. A túrót, a mascarponét és az áfonyaszószt összedolgozzuk, majd elegyengetjük a kekszalapon. 

A tortát legalább 6 órán át hűtőben dermesztjük. Ezután óvatosan leválasztjuk róla a sütőgyűrűt, ha szükséges, éles késsel körbe is vághatjuk. A maradék friss áfonyával és kókuszcsipsszel megszórva tálaljuk.


2016. szeptember 15., csütörtök

Zöldborsókrém borsócsírával

Ma is egy nagyon egyszerű receptet hozok. Ezúttal a borsópüré nem köret lesz, hanem vékony kenyérszeletekre kerül, az egész frissességét pedig a csodás borsócsíra adja (igazi ízbomba frissen!)

A recept megjelent az augusztusi Kifőztük magazinban is.

A csírákért köszönet a Biohálónak! A hátterek kaphatók a Fotókelléknél.




Hozzávalók

400 g zöldborsó (fagyasztott is lehet)
20 g vaj
20 g parmezán vagy grana padano (elhagyható)
néhány csepp citromlé
frissen őrölt bors



A zöldborsót forrásban lévő, sós vízben néhány perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, sóval és borssal, pár csepp citromlével ízesítjük, majd a vajjal együtt botmixerrel simára dolgozzuk. 

A pürébe keverhetünk finomra reszelt parmezánt, vagy zöldséghámozóval készíthetünk vékony sajtszeleteket a krém tetejére. Friss borsócsírával tálaljuk.



2016. szeptember 12., hétfő

Csodás levendulás kekszek

Ez olyan nagyonszeretemkeksz, hiszen van benne egy leheletnyi levendula, a háttérben egy kis citrom, no meg a csodás vanília. Mindez pedig úgy a legjobb, ha egy kis pisztáciafagylaltot nyalogat mellé az ember. 

Nyilván adódik a kérdés, hogy ilyen szipi-szupi nagyszerű és csodálatos kekszmintázót honnan vegyetek, hát INNEN. 

A recept megjelent az augusztusi Kifőztük magazinban is.

formáért köszönet a cookori.com-nak! 

Hozzávalók 40-45 db-hoz

300 g liszt
200 g hideg vaj
100 g porcukor
1 tojássárgája
1/2 vaníliarúd kikapart magjai
1 teáskanál szárított levendulavirág
5-10 csepp citromolaj


A keksz hozzávalóit összegyúrjuk vagy késes robotgépben összedolgozzuk, folpackba csomagoljuk, és legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük pihenni.

 Ezután enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, és 3-4 mm vastagra nyújtjuk. A lisztbe mártott kekszformázóval kiszaggatjuk és megmintázzuk a korongokat. Mindet sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 170 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.

A kekszek néhány percig még puhák, ezért várjunk keveset, mielőtt levesszük a tepsiről.


Tipp: megtölthetjük pisztácia- vagy más fagylalttal.



2016. szeptember 10., szombat

Csokis-marcipános pite

Ha a gyerekeket (vagy persze magatokat) meglepnétek néha ilyen cuki kis pitékkel, örülni fogtok ennek a mintázónak, hiszen pikkpakk elkészül vele három finomság, és egy csomag leveles tészta pont elég hozzá.

A recept megjelent a Kifőztük magazinban is.

formáért köszönet a cookori.com-nak! 

A hátterek kaphatók a Fotókelléknél.

Hozzávalók 3 db-hoz

275 g készre nyújtott leveles tészta
100 g marcipánmassza
30 g étcsokoládé

továbbá:
1 tojás


A marcipánt nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a csokoládét felaprítjuk. A leveles tésztát kitekerjük, a forma segítségével 6 körlapot vágunk belőle, ebből 3-at mintázunk a pitekészítő betétekkel. 

1 teli tésztakört elhelyezünk a vékonyan lisztezett formázó aljába, beletöltjük az előkészített marcipán és csokoládé 1/3-át. A tészta szélét vékonyan megkenjük az elhabart tojással. Ráborítunk 1 rácsozott tésztalapot, végül rányomjuk a formázó tetejét, ezzel lezárjuk a pitét. 

A süteményt óvatosan sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, vékonyan megkenjük tojással. Ugyanígy járunk el a többi tésztával is. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük a süteményeket.


2016. szeptember 1., csütörtök

Pirított csirkeleves lúdgégetésztával

Ti is szeretitek a hagyományos leveseket? Nálunk ez nagy kedvenc, még a gyerekek is hajlandóak különösebb kifogások nélkül megenni. Tulajdonképpen majdnem raguleves, csak tejszínt nem adtam hozzá, de úgy sem lenne rossz.


A recept megjelent a Kifőztük magazinban is.

A hátterek kaphatók a Fotókelléknél.  


Hozzávalók:

400 g csirkemellfilé
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1/2 zellergumó
1 zöldpaprika
1 vöröshagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 evőkanál kókuszzsír vagy 2 evőkanál olaj
őrölt bors
2,5 l víz
200 g lúdgége- vagy csigatészta

A húst átmossuk, felkockázzuk, majd a felforrósított olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított zöldpaprikát, hagymát, valamint a hasábokra vágott többi zöldséget, sózzuk és borsozzuk, végül felöntjük a vízzel. 

Gyöngyözve főzzük 1 órán át, ha szükséges, utánízesítjük, végül beleszórjuk a felaprított petrezselyemzöldet. Közben a tésztát a szokott módon bő, forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. 
Leöblítjük és leszűrjük, majd a leves mellé tálaljuk.

És íme egy kis kulisszatitok, így készült a kép: 



Hagymás-csirkés tortillatekercs

Hú, szendvics helyett mennyivel szívesebben eszek ilyet... Csak egy baj van, hogy abbahagyhatatlan, szóval újabb nyári kedvenc következik.

A recept megjelent a júliusi Kifőztük magazinban is.

A hátterek kaphatók a Fotókelléknél. Kiegészítők: BUTLERS.

Hozzávalók

6 tortillalap
500 g csirkemellfilé
1 nagy fehér hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál vaj
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál kakukkfű
frissen őrölt bors
1 dl tejföl
1 dl joghurt
salátakeverék
szeletelt zöldségek

A megmosott húst vékony csíkokra vágjuk. Nagy serpenyőben felhevítjük az olajat, rádobjuk a felszeletelt hagymát, és közepes lángon megdinszteljük. Több részletben hozzáadjuk a húst, rápréseljük a fokhagymát, és alaposan átpirítjuk. Fűszerezzük, majd gyakran átkeverve 15-20 perc alatt készre sütjük. Ha szükséges, közben kevés vizet adunk hozzá. Az utolsó percben a vajat is beletesszük, és átforgatjuk benne a húst.


A tortillalapokat a sütőben 1-2 perc alatt átmelegítjük, még melegen megkenjük mindegyiket a joghurt és a tejföl keverékével. Ráhalmozzuk a salátát, a zöldségeket és a húst. Végül feltekerjük, és frissen tálaljuk.