2011. október 9., vasárnap

Rozsos zsömik


A cseresznyés focacciahoz kapcsolódik a recept, ők lettek a kis melléktermékek. Egy adag kenyértésztát készítettem, a fele ment a cserkókhoz, ezekből meg helyes kis zsömléket készítettem.

Hozzávalók:

1/2 adag kenyértészta:
500 g jó minőségű kenyérliszt (nálam 250 g BL 80-as búzaliszt és RL 190-es teljes kiőrlésű rozsliszt, javaslatom, hogy ehhez inkább csak a fehér lisztet használjuk, így kicsit savanykás lett a rozstól a tészta)
kb. 3 dl langyos víz
másfél csomag szárított élesztő (Dr. Oetker, 7 g-os csomagok)
1 ek. barnacukor
1 ek. só
egy kis liszt a behintéshez

Elkészítettem a kenyértésztát (részletek ITT), kinyújtottam kb. 3 cm vastagságúra, felszabdaltam, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt meg is sültek a kis tünemények.


Még egy kis finomság a végére, fügés, parmezános pirítós. A kenyeret/bucit felszeljük, megpirítjuk, vajazzuk, nyomjunk szét rajta egy jó érett fügét, parmezánforgáccsal szórjuk meg és még egy kicsit pirítsuk.

7 megjegyzés:

  1. Jól néznek ki! Nekem tetszik benne a teljes kiőrlésű liszt is. Általában teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztet használok. :)))

    VálaszTörlés
  2. Nálunk is nagyon mennek az ilyenek:)Jól sikerültek nagyon, ügyes vagy:)

    VálaszTörlés
  3. De jó kis szögletes zsemlék! Jó ötlet, így nincs hulladék.

    VálaszTörlés
  4. Jól néz ki és egészséges is :)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm Nektek, nincs hulladék és a legjobb maradék felhasználás.

    VálaszTörlés
  6. De klassz, ilyen zsemléket én is akarok :D

    VálaszTörlés