Sárgabarack örvényes vaníliafagyi - Alíz kisbabájának köszöntése
Családonként változó, hogy a gyermek születése előtt nagy hassal, pocakosan ünneplik meg a kisgyermek érkezését, vagy a megszületés után. Az azonban minden családnál egyforma, hogy az ünnepséget egybekötik finom ételek, sütemények, italok elfogyasztásával. A hagyomány nem teljesen ismeretlen nálunk, Magyarországon sem, hiszen évtizedekkel ezelőtt még létezett az a bizonyos „komatál“, amit a leendő Keresztszülők vittek az újdonsült Édesanyának. A komatálban erőt, egészséget adó ételek lapultak, amelyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy az Anyuka tejtermelése fokozódjon, és a kisbaba minél több tejet kapjon, minél gyorsabban fejlődjön. A komatál tartalmát mindig az ajándékozók kóstolták meg először, jelezve hogy semmi ártalmas nem került bele. Másrészt ezzel is tehermentesítették az Anyukát, hiszen egy csecsemő mellett a mindennapi főzés bizony embert próbáló feladat, különösen ha a kisbabának van már esetleg egy-két nagyobb testvére…
Eddig két alkalommal köszöntöttünk kismamákat, amelyeket itt és itt olvashattok. - Itt épp engem is köszöntöttek a Lányok, ezért tudom, milyen jól tud esni. - Ezúttal Selectfood Alíznak született kislánya, Helena. Alíz blogja a Selectfood blog , amelyen sok különleges receptet, étterem ajánlót olvashattok, de nagy a kedvencem Alíz ehető virágokról készült bejegyzése is. Alíz elvégzett egy sajtkészítő tanfolyamot is, és mivel saját kecskéi vannak, isteni kecskesajtokat is készít. Gondolom most egy ideig anyai teendői fogják lekötni és kevesebb energiája marad a blogra, de mindig érdemes benézni hozzá, mert sok különlegességet tartogat.
Anikónak pedig köszönet a szervezésért!
" Te vagy akinek életet adtam,
És Te vagy akitől életet kaptam,
Te vagy, akiért érdemes az élet,
És ha küzdenem kell, akkor sem félek
Angyalok serege vigyázza utad,
Ha biztonság kell karom megnyugtat,
A világnál jobban szeretlek Téged,
Életem értelme benned Napról napra újra éled!"
Hozzávalók:
500 g mascarpone
2 dl hideg tejszín
100 g porcukor
1 rúd vanília
8-10 szem barack
100 g cukor
A hideg tejszínt kemény habbá verem a porcukor felével. A krémsajthoz adom a vanília kikapart magjait és a maradék porcukrot, simára keverem. A krémbe forgatom a tejszínhabot. A fagyigépre bízom 30 percre az alapot. (Fagyigép hiányában műanyag dobozban fagyaszóba is tehetjük a krémet. Keverjük át 30 percenként botmixerrel a kívánt állag eléréséig.) A barackokat kimagozom, nagyjából összetöröm, elkeverem a cukorral és a vanília héjával egy kis lábasban.10 perc alatt összefőzöm lekvárrá. (Szezonon ívül helyettesíthetjük baracklekvárral.)
A kész fagyit dobozba szedem, közé kanalazom a lekvárt, örvényeket húzok a kanál nyelével. Rövid időre fagyasztóba teszem tálalásig.
További komatálak:
Ami - Colors in the kitchen: zöldséges rizspite
Anikó- Coffeinmentes: citromos vajas piskóta
Csilla - Mimi és Mama Minikonyhája: zabpelyhes datolyás madeleine
Erika - Dublin felett az ég: vöröslencsés spárgaleves
Gabi - Rakottkert: kecskesajtos sült barack
Ildinyó - Hozzávalók: egy csipetnyi szeretet: bazsalikomos-őszibarackos smoothie
Kriszta - Orchidea a konyhában
Zsuzsa - Gesztenyeblog: jegeskávé
Kedves Katuci!
VálaszTörlésNagyon köszönöm a kedves szavakat és a nyálcsorgató fagyit; szívesen elkanalaznám! Muszáj lesz elkészítenem mielőbb...
Megelőlegezted a sajtjaimra az isteni jelzőt. Remélem, hogy a virtuális téren kívül is lesz majd alkalmunk találkozni a közeljövőben, mert szívesen megkínálnálak az utóbbi időben sűrűn készülő kecskesajtkrémemből. ;)
Drága Alíz!
TörlésMég egyszer gratulálok, tudom, hogy nem könnyű időszak, de annál boldogabb. :) Remélem, minden rendben van veletek! A sajt meg csak jó lehet, mint minden házi kecskesajt!
Nagyon szép nyarat kívánok Nektek!