2012. december 27., csütörtök

Egy doboz élete összefoglaló

Először is sajnálom, hogy csúsztam az összefoglalóval, de annyi minden történt az elmúlt másfél hónapban, hogy csak az előre elkészített dolgokat tudtam közzétenni. Ez volt az egyik ok. A másik sajnos az, hogy mindössze 4 ötlet érkezett a játékra. Sajnálom, hogy így alakult, de tény, hogy két hasonló játék mellett nehézkes egy harmadikat is fenntartani. Livinek is nehezen ment, én meg egyenesen feladom. Azaz visszaadom Dizájnmenzának a lehetőséget, hogy életben tartsa a játékot.

A kiírást ITT olvashatjátok.

Íme az összefoglaló:

PiciJuci az egyik kedvenc édességemmel készült, csodálatos kínai mézes dióval, melyet ti is elkészíthettek gyerekekkel akár egy hideg-fázós téli délutánon. A receptet ITT olvashatjátok.



Éci bevállalta a macaron sütést! Hirtelen jött nála a régóta érlelődő ötlet. Szerintem megérte, hiába ment el egy időre a kedve tőle, akkor is gyönyörű makikat sütött. Tessék büszkének lenni! :-) A recept és a tortúra :) leírását ITT olvashatjátok.



A gyömbér.hu-tól menő sütikeverék ötlet érkezett, pontosabban csokis-áfonyás süteménykeverék, azaz cookie in a jar. Tényleg nagyon jó ötlet, én egyszer adtam hasonlót ajándékba, a siker garantált! A receptet és a leírást ITT olvashatjátok.


Végül pedig drága blogbarátném, Petra reformkori itókáját mutatnám be, a vanílialikőrt. Hmmmm. Próbáljátok ki! Az elkészítésről ITT olvashattok.


Köszönöm minden résztvevőnek az ötleteket!

2012. december 20., csütörtök

Mogyorókrémes szaloncukor

Ugyan épp minden percben csokoládéban kellene úsznom, gyorsan mutatok Nektek egy otthon készíthető szaloncukrot, ha még az utolsó pillanatban belevágnátok. Ezt minden Nutella imádó gyerek és felnőtt is imádni fogja, hiszen csupa csoki és mogyoró.

A recept a Kifőztük 2012/12 számában olvasható rövid regisztráció / bejelentkezés után.

Igyekszem még a zselés szaloncukor receptjét is megosztani veletek a héten, de semmit nem ígérek. :-)



Hozzávalók (25-30 db-hoz):

10 dkg őrölt törökmogyoró
5 dkg cukor
½ dl forró víz
17,5 dkg tejcsokoládé
3 g porított kakaóvaj (elhagyható)
20 dkg étcsokoládé (legalább 60%-os kakaótartalmú)
2 g porított kakaóvaj

Az őrölt törökmogyorót, a forró vizet és a cukrot aprítógépben simára pépesítjük. A tejcsokoládét 40-45 fok közé melegítjük vízgőz felett, majd a mogyorós masszához keverjük. Hozzáadjuk a 3 g kakaóvajat. Az elkészült alapot néhány órára hűtőbe tesszük. Enyhén vizes kézzel kis nudlikat formázunk a krémből, melyeket sütőpapíron helyezünk el. (Ha közben kicsit ellágyulna a krém, visszatesszük egy órára a bevonat nélküli szaloncukrokat a hűtőbe, hogy visszadermedjen.)

Egy lábasban vizet forralunk, majd lehúzzuk a tűzről. Az étcsokoládét 40-45 fok közé melegítjük vízgőz felett, ügyelve rá, hogy a tál ne érintkezzen a vízzel. Folyamatos keverés mellett 35 fokig hűtjük, ekkor adjuk hozzá a 2 g kakaóvajat, tovább hűtjük 32 fokig, ami az étcsokoládé felhasználási hőmérséklete. Villával belemártjuk a szaloncukrokat a csokoládéba, lecsepegtetjük a felesleget, majd óvatosan egy sütőpapírral bélelt tálcára helyezzük őket. (Hogy megtartsuk a csokoládé hőmérsékletét 31-32 fok között, néha együk vissza a vízgőz fölé a csokoládét és keverjük át.) Hagyjuk szobahőmérsékleten megszilárdulni a csokoládéburkot.

2012. december 18., kedd

Egyszerű gesztenyetorta

A leggesztenyésebb torta, amit valaha ettem, olyan, mintha a tészta és a krém nem is válna szét. A recept a Kifőztük 2012/12 számában olvasható rövid regisztráció / bejelentkezés után.


Hozzávalók (18 cm-es formához):
7,5 dkg maroni gesztenyeliszt
7,5 dkg cukor
3 tojás
25 dkg maroni gesztenyemassza
2 dl hideg tejszín
10 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
2,5 dkg darált keksz
1 ek. cukrozatlan kakaópor


A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját villával elhabarjuk, majd óvatosan a habba forgatjuk. A gesztenyelisztet a tojásokhoz szitáljuk, nagy mozdulatokkal eloszlatjuk. A masszát egy 18 cm-es tortaformába kanalazzuk, egyenletesen eloszlatjuk, 175 fokon 15 perc alatt készre sütjük. (Végezzünk tűpróbát!)

A rácson kihűtött piskótát két részre vágjuk. A hideg tejszínt kemény habbá verjük. 20 dkg gesztenyemasszát összetörünk, több részletben beleforgatjuk a tejszínt. A piskóta egyik felét visszatesszük a tortaformába, eloszlatjuk rajta a krémet, ráhelyezzük a másik piskótát is, egy órára hűtőbe tesszük.
A csokoládé felét és a vajat összeolvasztjuk, félretesszük hűlni, végül a tortagyűrűből kivett tortát bevonjuk vele.

A csokoládé másik felét is megolvasztjuk, összegyúrjuk a kimaradt gesztenyemasszával és a darált keksszel. Golyókat formázunk, meghempergetjük kakaóporban és a kész torta tetejére helyezzük őket.

2012. december 14., péntek

Meggypálinkás bonbon

Csak ennyit: brutál pálinkás, brutál meggyes. A recept a Kifőztük 2012/12 számában olvasható rövid regisztráció / bejelentkezés után.


Hozzávalók:

125 g étcsokoládé (70%-os kakaótartalmú)
30 ml tejszín
40 ml meggypálinka
3 ek. fagyasztva szárított vagy aszalt meggy
a bevonáshoz:
250 g étcsokoládé (80%-os kakaótartalmú)
2,5 g porított kakaóvaj

A tejszínt felforraljuk a pálinka felével, a felaprított 70%-os étcsokoládéra öntjük, simára keverjük. Több részletben elkeverjük benne a pálinka másik felét is.
Vizet forralunk, majd lehúzzuk a tűzről. A 80%-os étcsokoládét tálba téve, vízgőz fölött 40-45 fok közé melegítjük, ügyelve rá, hogy a tál ne érintkezzen a vízzel.

Folyamatos keverés mellett 35 fokig hűtjük, ekkor hozzáadjuk a 2,5 g kakaóvajat, majd tovább hűtjük 32 fokig, ami az étcsokoládé felhasználási hőmérséklete. A temperált csokoládét az előkészített bonbonformába öntjük, kiütögetjük a légbuborékokat, 2-3 percig hagyjuk szilárdulni a csokoládét. Visszaöntjük a tálba a felesleges csokoládét, a formát lefelé fordítjuk, hogy egyenletes burkot kapjunk. Miután megszilárdult a burok, mindegyik mélyedésbe teszünk a meggyből, majd nyomózsákból a tetejére adagoljuk a pálinkás ganache-t, helyet hagyva a lezárásnak. 30 percre hűtőbe tesszük a formát, végül a kimaradt, újratemperált csokoládéval lezárjuk a bonbonokat. 20 perc hűtés után kifordítjuk a kész bonbonokat a formából.


A bonbont forma nélkül is elkészíthetjük. A ganache-t egy napig hagyjuk hűtőben megszilárdulni, majd tetszőleges golyócskákat formázunk belőle, melyeket temperált csokoládéban mártunk meg, lecsepegtetjük. Sütőpapírra helyezve megszórjuk a meggyel és várunk, amíg megköt a csokoládé.

2012. december 13., csütörtök

Marcipán tallérok

Pikk-pakk összedobható gasztroajándék marcipánrajongóknak. Alig kell hozzá néhány dolog, ha akarjátok, szaloncukor is készíthető belőle.


Hozzávalók (kb. 25 db-hoz):

200 g marcipán
kb. 100-150 g étcsokoládé
1% porított kakaóvaj
25 szem egész natúr vagy cukrozott mandula

A marcipánt két sütőpapír között kb. 1 cm vastagságúra nyújtom, 2,5 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval (vagy bármilyen mini kekszkiszúróval) kiszaggatom a tallérokat.

A csokoládét temperálom a kakaóvajjal, majd minden tallért megmártok benne, jól lecsepegtetem, sütőpapírra teszem őket és egy szem mandulát helyezek a közepére. Szobahőmérsékleten hagyom megdermedni a burkot. (Mártás közben folyamatosan ellenőrizzük a hőmérsékletet, a csokoládé maradjon 31-32 fok között, ha kicsit hűl, tegyük vissza kicsit a vízgőz fölé és keverjük át.)

Ha nem szeretnétek csokoládéba mártani a marcipánt, válasszátok az egyszerűbb megoldást, legyen előle marcipánburgonya.

2012. december 11., kedd

Segíts velünk!

„Méz, fahéj, ánizs, gyömbér, szegfűszeg, mák, dió, sültalma...
... ezek az ízek és illatok számomra nélkülözhetetlenek az ünnepi készülődés alatt, mert egy szempillantás alatt karácsonyi hangulatot teremtenek.
Az adventi időszak örömét és meghittségét semmi sem teszi tökéletesebbé, mint a családdal együtt töltött idő, és a közösen készített sütemények ínycsiklandó illata.”

Ez a meghittség sajnos nem mindenkinek adatik meg.

Hosszú évek óta indít adománygyűjtő kampányokat a Kifőztük.hu remek csapata, szerencsémre az idén én is részese lehetek a Kifőztük Karácsony 2012 elnevezésű adománygyűjtő akciónak.

Kis csapatot alkotva, Szabó Noémivel (Mandulasarok), Móricz Tündével (Nagymamám konyhájából), Ruzicska Zsófival (Nyammm), Szabó Zsuzsával, Pergel Katival (FoltosBoltos), Dénes Péterrel (Gour-man), Gesztenyével (Bonbon mánia), Petrával (Reformkori konyha), Sacival (ZsiriCsibi Zabszalma) Székely Kingával (Kulináris Ízbombák) és Szijártó Renátával és Tamási Istvánnal (Salubrity) a Dankó utcai Wesley János Óvodát – melyet sokan csak Hajléktalan óvodaként ismernek - szemeltük ki, nekik szeretnénk kampányolni.

Az intézményt a szükség hívta életre. 2005-ben kezdte meg működését a Wesley János Lelkészképző Főiskola néhány tantermében és szociális helyiségében, de sajnos a normatívából nem fenntartható, a szülők pedig képtelenek anyagi áldozatot vállalni. Célja, hogy a külső Józsefvárosban élő szegény családok gyermekei megfelelő oktatási intézménybe juthassanak.

Mivel a pénz mindenhol a legkevesebb kategóriába tartozik, az idén a tárgyiasult adományoké a főszerep, élelmiszer, ruha, játék, tisztítószer.
Hogy minek is örülne az Óvoda sok kis lakója? Íme egy lista, hogy könnyebb legyen az adományozás:

gyermek ruha 3-7 éves korig (ha nem új az nem baj, csak jó legyen és tiszta),

játék 3-7 éves korig,

mesekönyv,

színes ceruza, gyurma, festék, papír, ragasztó

tisztítószer,

tisztálkodási szer – fogkrém, fogkefe, folyékony szappan,

élelmiszer, sajnos a főzés nem megoldott, így számításba jöhet

édes és sós keksz,

szaloncukor, hisz itt a karácsony,

lekvár,

befőtt

és bármi ami nem igényel főzést.

Ha nagyobb mennyiségű adományról lenne szó, vagy bármi gond adódna, kérjük jelezd felénk az ovikaracsony@kifoztuk.hu e-mail címen.

Adományok átvételének helyszíne és ideje:
1086 Budapest, Dankó utca 11. (WJLF épülete), munkanapokon 8.00-16.00
(Amennyiben ez az időpont nem megoldható, a főiskolai portaszolgálat átveszi a felajánlásokat munkaidőn kívül, szabad- és munkaszüneti napokon is.)
Az Óvoda számlaszáma: 11708001-20520380-00000000,
telefonszám: 210-5400/262 mellék


Minden segítség nagy segítség!

Segíts, hogy a Karácsony mindenkinek az örömére váljék!



Virágos csokoládényalóka

Újabb percek alatt elkészíthető ajándék a konyhából. A virágoktól pedig igazán különleges. A recept a Kifőztük 2012/12 számában olvasható rövid regisztráció / bejelentkezés után.


Hozzávalók:

100 g fehér csokoládé
6-8 db kandírozott ibolya
kandírozott rózsa, orgona
nyalókapálcák

Az olvasztott vagy temperált csokoládéba belekeverünk porrá őrölt kandírozott ibolyát. Az olvasztott csokoládéból evőkanál segítségével kis köröket formázunk egy sütőpapíron, mindegyik közepébe nyalókapálcát helyezünk, ha szükséges, rádolgozunk még némi csokoládét. A kandírozott virágokkal megszórjuk a csokoládéköröket, hagyjuk megszilárdulni szobahőmérsékleten, végül leválasztjuk őket a sütőpapírról.

Tipp: kandírozott virágok helyett használhatunk fűszereket, aszalt gyümölcsöket és magvakat is.

2012. december 6., csütörtök

Ünnepi mákos guba

Csak annyiban ünnepi, hogy tortaformában sütöttem meg, de elég egy ilyen apróság is ahhoz, hogy rögtön úgy érezzük, valami hosszas, ünnepies étkezést zárunk le ezzel a desszerttel.

Ebben az évben úgy negyedszer is elővettem a Zila formámat a guba tiszteletére, viszont így is sok lett ez az adag, a nyolc szeletes Zila formán kívül készült egy adag egyszerű, 16 cm-es tortagyűrűben is.


Hozzávalók:

300 g kalács vagy vajas kifli
3 tojás
800 ml tej
1 rúd vanília
150 g méz (természetesen lehet cukor is, ez esetben a tojásokat keverjük el a cukorral és ne a tejjel melegítsük)
egy csipet só
150 g darált mák
ízlés szerint citrushéj (elhagyható)
vaj a forma kikenéséhez vagy formaleválasztó spray

+ a tálaláshoz lekvár vagy vanília öntet


A kalácsot apró kockákra vágom, megpirítom a sütőben. A tejet csípősre melegítem a mézzel, a vanília kikapart magjaival és a sóval (nem kell, hogy forrjon). Közben a tojásokat habosra keverem, a forró tej felét apránként, folyamatos keverés mellett hozzáadom (óvatosan kell kiegyenlíteni a hőt, különben kicsapódik a tojás). Majd az egészet visszaöntöm a tej másik feléhez, lassú tűzön folyamatos keverés mellett besűrítem.

A sárga krémet összekeverem a darált mákkal, a citrushéjjal és beleforgatom a pirított kalácsot, hagyom állni néhány percig. A kivajazott formákba szedem az alapot, 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütöm. Leválasztom a formát és megtöltöm a mélyedéseket. Ezúttal fűszeres szőlőlekvárt használtam, d a piros bogyós dzsemek, narancslekvár és a vaníliasodó is tökéletesek hozzá.

2012. december 5., szerda

Fűszeres mandulás szaloncukor

Házi szaloncukrot mindenkinek! Higgyétek el, megéri bajlódni vele, óriási a különbség. A recept a Kifőztük 2012/12 számában olvasható rövid regisztráció / bejelentkezés után.


Hozzávalók (25-30 db-hoz):

10 dkg őrölt mandula
5 dkg cukor
1/2 dl forró víz
1 tk. őrölt fahéj
1 tk. őrölt gyömbér
17,5 dkg fehér csokoládé
3 g porított kakaóvaj (elhagyható)
20 dkg étcsokoládé (legalább 60%-os kakaótartalmú)
2 g porított kakaóvaj

Az őrölt mandulát, a fahéjat, a gyömbért, a forró vizet és a cukrot aprítógépben simára pépesítjük. A fehér csokoládét 40-45 fok közé melegítjük vízgőz felett, majd a fűszeres mandulás masszához keverjük. Hozzáadjuk a 3 g kakaóvajat. Az elkészült alapot néhány órára hűtőbe tesszük. Enyhén vizes kézzel kis nudlikat formázunk a krémből, melyeket sütőpapíron helyezünk el. (Ha közben kicsit ellágyulna a krém, visszatesszük egy órára a bevonat nélküli szaloncukrokat a hűtőbe, hogy visszadermedjen.)

Egy lábasban vizet forralunk, majd lehúzzuk a tűzről. Az étcsokoládét 40-45 fok közé melegítjük vízgőz felett, ügyelve rá, hogy a tál ne érintkezzen a vízzel. Folyamatos keverés mellett 35 fokig hűtjük, ekkor adjuk hozzá a 2 g kakaóvajat, tovább hűtjük 32 fokig, ami az étcsokoládé felhasználási hőmérséklete. Villával belemártjuk a szaloncukrokat a csokoládéba, lecsepegtetjük a felesleget, majd óvatosan egy sütőpapírral bélelt tálcára helyezzük őket. (Hogy megtartsuk a csokoládé hőmérsékletét 31-32 fok között, néha együk vissza a vízgőz fölé a csokoládét és keverjük át.) Hagyjuk szobahőmérsékleten megszilárdulni a csokoládéburkot. Légmentesen záró dobozban viszonylag hosszú ideig eltartható, de a biztonság kedvéért betehetjük a hűtőbe, ha előre készítjük.

2012. december 4., kedd

Csokimókok az apróságoknak

Közeledik december 6., a gyerekek izgatottan magolják a Mikulás dalokat és verseket. Közben pedig naponta kerülhet új apróság az adventi naptárba. Egy nagyon egyszerű ötletet mutatok Nektek, amivel meglephetjük a kicsiket. Az étcsokoládé természetesen cserélhető fehér, színes vagy tejcsokoládéra is, de az én picikém odáig van az étcsokoládéért.


Hozzávalók:

olvasztott (ha lehet, temperált) csokoládé
csokoládé pasztilla a szemekhez
néhány nyalókapálca
sütőpapír
nyomózsák


A csokoládét megolvasztom, temperálom, kitöltöm nyomózsákba (ez lehet sima nylon zacskó is, aminek csak az egyik csücskébe szedjük a csokoládét). A zacskó végén aprócska lyukat vágok. Sütőpapírra készítek ki nyalókapálcákat, majd a csokoládét rácsurgatom, közben köröző mozdulatokkal összekócolom a frizurájukat. A szemekhez csokoládépasztillát helyezek az arcukra (ha nincs pasztillánk, hagyjuk megszilárdulni a csokoládét és olvasztott fehér csokoládéból rajzoljuk meg a szemeket). A szemek közepére végül jöhet egy csepp étcsokoládé. Szobahőmérsékleten hagyom megszilárdulni a csokoládémókokat, majd óvatosan leválasztom papírról.


Nemrégiben tartottuk meg Gesztenyével az első két bonbonkurzusunkat. Nagyon, de nagyon jó élmény volt, olyan ügyesek voltak a kurzuson résztvevők. Igazán lelkesek voltak, jól megtömött dobozokkal indultak haza mosolygós arccal, ez akkora élmény volt, ami minden fáradtságot megért. Azóta pedig sorra kapjuk a képeket tőlük az azóta készült bonbonjaikról és gyönyörűek!

Ha szeretnétek részt venni a következő kurzuson, vagy igazi csokoládés ajándékot kerestek egy Gombóc Artúrra hajazó ismerősötöknek, esetleg eljönnétek a párotokkal a Valentin napi hétvégén, jelentkezzetek a Kifőztük oldalán KLIKK IDE. A kurzusról részeteket a képre kattintva olvashattok.


Ha pedig Mohával és Citromhabbal szeretnétek mézeskalácsot és vajas kekszet sütni, megtanulni az írókázást, ITT jelentkezhettek a Kifőztük által szervezett kurzusukra.

Ne felejtsétek, egész decemberben tart a játék értékes nyereményekért a Kifőztüknél!

2012. december 1., szombat

Mocsári békák

Az unokaöcsém negyedik születésnapjára sütöttem ezt a békáktól hemzsegő csokoládétortát. Azt hittem, egy négyéves szemével nézve vagány lesz a torta (én ilyen idősen odáig voltam a gumicukorral díszített tortákért), de mellélőttem, mert ő valami halacskásra vágyott, csak épp ezt elfelejtette említeni, én meg még mindig nem vagyok gondolatolvasó. :-)

Azért elfogyott. :-) Édes, tejcsokoládés gyerektorta. A gumibrekkek nem harmonizálnak éppen ízben a tortához, de a gyerekek úgyis előbb eszik le őket.


Hozzávalók a kakaós piskótához (18 cm-es formához, Ladurée-féle, a receptért köszönet Noéminek):

3 nagy tojás
75 g cukor
30 g liszt
22 g étkezési keményítő
15 g cukrozatlan kakaópor
egy csipet só

Hozzávalók a krémhez:

400 ml zsíros tejszín
400 g jó minőségű tejcsokoládé

Díszítés:

fél marék tejcsokoládéba mártott mazsola
egy marék gumibrekk

A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből, sóból és a cukorból kemény habot verek. Hozzáadom a tojások sárgáját, beleszitálom a kakaót, a keményítőt és a lisztet. Lazán egyneművé keverem, vigyázva, hogy a hab ne törjön nagyon össze. Elegyengetem a tortaformában, 170 fokos sütőben 15-17 perc alatt készre sütöm. (Végezzünk tűpróbát!)

A tejszínt felforralom, a csokoládéra öntöm 3-4 részletben, simára keverem. Hűtőbe teszem 4-6 órára, majd óvatosan felverem robotgéppel.

A piskótát három lapra vágom. A tortakeretbe visszahelyezem a piskóta tetejét (ez lesz a kész tortánk alja), a krém harmadát eloszlatom, betakarom a középsó lappal, a újabb adag krémet egyengetek el rajta, végül lezárom a tortát a legszebb lap piskótával. A kerettel együtt bő fél órára (nyugodtan lehet több, ha nem rohanunk) hűtőbe teszem az összeállított tortát.

Kiveszem a keretből, a maradék krémmel megkenem kívülről, jól elmaszatolom, megszórom a mazsolával, végül beleültetem a békákat a "mocsárba".


Szóval, a torta nagyon finom, próbáljátok ki kevésbé gyerekes díszítéssel, nem bánjátok meg!

Megjelent!

Megjelent a Kifőztük magazin decemberi száma! Fogyasszátok egészséggel, több mint 100 csodás recept van benne. Nagyon jó ötletek az ünnepi készülődéshez! Tőlem is olvashattok benne hat receptet. A Kifőztük oldalán rövid regisztráció után ingyenesen letölthető a magazin! Még egy szolgálati közlemény, a magazin oldalán egész decemberben játék van értékes nyereményekért!