2011. augusztus 30., kedd

Tonkababos shortbread


Mint már múltkorában említettem, megérkezett a tonkabab. Alig vártam, hogy kipróbálhassam valamiben. Ma sor is került erre. Készítettem egy adag shortbread (vajas keksz) tésztát, ennek egy részébe reszeltem bele fél tonkababot. Nem hivalkodó, éppen csak egy kicsit érződik. Valószínűleg, aki nem tudja milyen anélkül, észre sem veszi benne, mert annyira harmonikus az íze. Az illata meg egyenesen fenomenális, belengte a lakást.

A recept:

200 g vaj
100 g porcukor
fél rúd vanília kikapart magjai
300 g liszt
egy csipet só
1 tonkabab

A vajat és a porcukrot késes robotgépben elkeverjük, hozzáadjuk a lisztet, a sót, a vaníliát és a finomra reszelt tonkababot. Összegyúrjuk, kb. 45 percre műanyag fóliába csomagolva hűtőbe tesszük. Kinyújtjuk, kiszaggatjuk (vagy csak szeleteket vágunk belőle) és 170 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük.

Csak annyit mondanék, nehéz abbahagyni.

2011. augusztus 24., szerda

Megérkeztek!!!


Két hete rendeltem az e-bayen 250 g vaníliát (76 szál) és 50 g tonkababot. Ma eljött a nagy nap, megérkeztek!


Nagyon vártam már, hiszen mindkettő csodás fűszer. A vaníliát természetesen már jól ismertem, a tonkababot még nem. Rögtön megkóstoltam, ahogy kibontottam. Karácsonyt éreztem a számban. Nagyon fűszeres, meleg, csípős (amin meglepődtem), az illata pedig egyszerre üdítő és mámorító (nem csoda, hogy parfümökhöz használják leginkább).


Néhány szó a vaníliáról:

A fűszer (Vanillae fructus) 10-20 cm hosszú és 3-10 mm vastag toktermés. Fénylő felületű, hosszanti irányban ráncos, gyakran fehér vanília kristályok kiütnek rajta.

Minőségét aromája, színe, hajlékonysága jellemzi. Magas nedvtartalmú növény, csak kiszáradás után válik törékennyé. Ilyenkor már kevéssé értékes. Vanillint, illatanyagot, vanillinsavat, zsírt, gyantát tartalmaz. (Forrás: Wikipédia)


És néhány szó a tonkababról is:

Illatos, fekete, mogyorószerű magok. Származási helye Venezuela, Guyana és Brazília.
Magjait betakarítják, szárítják, és alkoholba (rum) áztatják 12-24 óráig, aztán újra megszárítják. Miután a magokat porítják, az esszenciát oldószerekkel vonják ki. A mag kumarint tartalmaz, ezért az Egyesült Államokban gasztronómiai célokra tiltott. Annak ellenére, hogy rendkívül aromatikus és varázslatos illatú, ritkán említik a szakácskönyvekben. (Forrás: DINING GUIDE)







A vaníliából lesz cukor, eszencia és olaj.


A tonkababból biztosan lesz bonbon, de azt még el kell lesni. :-)
Illetve krémekben és piskótában is ki fogom próbálni mindenképp.



2011. augusztus 21., vasárnap

Elefántos torta


Már egyszer készült elefántos torta, azt nagyon szerettem. Mivel különösebb kérés nem volt, ez jutott eszembe idő híján. A torta 22 cm-es volt.

Belül sárga piskóta volt karamellás krémmel és trüffel krémmel. Persze a nagy kapkodásban egy adag trüffel krém a konyhapadlón landolt, így egy kis takarítással kezdtem a napot. Még szerencse, hogy elég egyszerű elkészíteni.

Az étcsoki trüffel: 200 ml tejszínt felforraltam, beleszórtam 140 g jó minőségű étcsokit, simára kevertem, lehűtöttem, felvertem lassan kezdve, míg jó állaga lett.

A karamell krém: 200 ml tejszínt felforraltam, majd 100 g cukrot karamellizáltam egy magas falú edényben, kis adagonként hozzáöntöttem a tejszínt. Mikor elkevertük, mehet bele 100 g felkockázott fehércsoki, ezzel is elkeverjük. Néhány óra alatt lehűl (vagy kicsit rövidebb idő, ha fagyasztóba tesszük). Hűtés után a krém még mindig híg, de kezdjük felverni lassan, fokozatosan gyorsítsunk, a kenhető állag elérése a cél.

Mindkét recept Farkas Vilmos receptje alapján készült.


2011. augusztus 20., szombat

Piros-rózsaszín torta


Ehhez a tortához csak ízzel és színnel kapcsolatos kérés volt. Piros jöhet, minden mennyiségben. Egy pici gond csak, hogy hiába van háromféle piros festékem, mindegyik csak rózsaszín lesz miután begyúrom. Így utólag szoktam megfesteni, ezt csak azért nem szeretem, mert rengeteg festék kell hozzá és nehezen szárad, így elég kényes. Sebaj, egyszer meglesz az az airbrush... :-)

Először készítettem egy magas sarkú cipőt, de nem ítéltem "feltehetőnek", pedig maga az ötlet nem is lett volna rossz.

Belül sárga piskóta és fehércsokis trüffel.

A krémhez 4 dl tejszínt felforraltam, elkevertem benne 300 g fehércsokit. Éjszakára hűtőbe tettem, másnap robotgéppel felvertem, közben a biztonság kedvéért fél csomag zselatin fixet belekevertem. Kívülről tejszínnel kentem le, unidec-kel burkoltam.

2011. augusztus 19., péntek

Kalózos kincses sziget torta újratöltve!


Kalózos kincses sziget torta újratöltve! Éreztem, hogy találkozunk még, így is lett. Az egyik kedves kolléganőm kért meg, hogy készítsem el a fia szülinapi zsúrjára. Kicsit kevésbé zsúfolt.

Belül is ugyanolyan, sárga piskóta, mogyorókrémes töltelékkel. Recept az előző tortánál.


2011. augusztus 17., szerda

Recept teszt - Fügés frangipane tart (fügés mandulakrém-torta)




Gordon Ramsay Vasárnapi ebéd című könyvében lapozgatva találtam rá. Nem rajongok a szakácskönyvért, kicsit bonyolult receptek vannak benne, de most felfedeztem néhány klasszikus kipróbálni valót.


Kaptam néhány szem fügét, amit frissen nagyon szeretek, ha lenne kertünk, lenne benne jó néhány fügefa. :-)

Hozzávalók:

500 g kész leveles tészta
liszt
1 felvert tojás sárgája
10-12 érett füge

A frangipane-hoz:
100 g szoba-hőmérsékletű vaj
100 g porcukor és még egy kevés a sütéshez
1 nagy, felvert tojás
100 g darált mandula
25 g sima liszt

A tálaláshoz (én kihagytam és nem hiányzott):
folyós méz
dupla tejszín (48-50%-os) (ilyet lehet egyáltalán nálunk kapni?)

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

Elkészítjük a frangipane-t. A vajat a porcukorral egy tálban krémesre keverjük, majd hozzáöntjük a tojást és teljesen eldolgozzuk. Hozzáadjuk a darált mandulát és a lisztet és egyenletesen elkeverjük.

A leveles tésztát 4 mm vastagra nyújtjuk lisztezett felületen. A tésztából kivágunk 4-6 korongot. (Én miniket készítettem.) A korongok széleinél 1 cm-es peremet húzunk késsel, de ne vágjunk le az aljáig!A korongokat sütőlapra helyezzük, a peremeket megkenjük a tojássárgájával. Mindegyik korong közepét megkenjük vékonyan (én kicsit vastagabban) a frangipane-nal.

Két fügét vízszintesen karikákra szelünk. A többi fügét cikkekre vágjuk és elrendezzük virág alakban a tésztán. Kevés porcukorral megszórjuk, sütőbe tesszük, 20 perc alatt ropogósra sütjük.

Még melegen megöntözzük mézzel. Hagyjuk kicsit hűlni és tejszínnel tálaljuk. Én ezt elhagytam.

Nagyon finom, fél adagot készítettem, meg is ettük gyorsan a négy mini lepényt.

(Gordon Ramsay: Vasárnapi ebéd, 154. o., Alexandra kiadó, 2009)

Recept teszt - Pármai sonkás parmezánpuffancsok


Gordon Ramsay újabb kipróbált receptje a Vasárnapi ebédből, előétel kategóriában. Égetett tészta, nem rossz, de valahogy a pogácsa nekem jobban bejön. Viszont jól variálható, vegáknak szerintem felcserélhető a sonka szárított paradicsomra. Nagyon könnyű tészta.

Hozzávalók: 85 g vaj
100 g sima liszt
csipetnyi só (inkább két csipet)
3 felvert tojás
100 g finomra vágott pármai sonka (én feketeerdeit használtam)
4-5 vékony laskára vágott zsályalevél (ezt kihagytam)
40 g finomra reszelt parmezán (nálam 50 g)

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A vajat 220 ml vízzel vastag falú lábosba tesszük, felforraljuk, beleöntjük a sós lisztes keveréket. Levesszük a tűzről. Fakanállal gyorsan keverjük, míg a tészta össze nem áll és el nem válik az edény falától. Egy tálba tesszük és hagyjuk kicsit hűlni. Robotgéppel folyamatosan hozzákeverjük a tojást, nem feltétlen lesz szükség mindre. (Vigyázzunk, mert ha túl híg, lisztet már nem adhatunk hozzá.) Addig keverjük, míg puha, fényes, sima tésztát kapunk. Hozzákeverjük a sonkát, a zsályát és a parmezánt. A tésztát 1-1,5 cm átmérőjű habzsákkal 3-4 cm átmérőjű karikákat nyomunk kb. 5 cm távolságra egymástól egy sütőpapírral bélelt tepsire. 20-25 percig sütjük. Melegen tálaljuk.



Forrás: (Gordon Ramsay: Vasárnapi ebéd, 239. o., Alexandra kiadó, 2009)

2011. augusztus 16., kedd

Liszt nélküli csokitorta, avagy a szedres verzió


Mivel a málnás-bazsalikomos nagyon bejött, egyértelmű volt, hogy készül szedres is. Amúgy is mentünk vendégségbe, számítottak is valami édességre tőlem, és nem utolsó szempont, hogy 30 perc alatt kész van az egész.

Sütöttem egy teljes adag liszt nélküli csokitortát (recept ITT), erre egy gyors csokikrém került, amit Farkas Vilmos blogján olvastam. Ehhez 5 dkg étcsokit megolvasztottam mikróban, majd habosra kevertem 90 g 20%-os tejföllel és már kanalaztam is a tortára. A tetejére friss szedret halmoztam. Fantasztikus!

Bazsalikomos csokoládétorta liszt nélkül


Az alapja 2/3 mennyiségű liszt nélküli csokoládétorta (recept ITT) 18 cm-es formában elkészítve. A tésztába belekevertem még nagyjából 20 levél felaprított friss, lila bazsalikomot. A kész tésztát meglocsoltam 5 dkg fehércsokoládé és kb. 2,5 dkg vaj összeolvasztott egyvelegével és nagyjából 20 dkg málnát sorakoztattam fel a tetejére.

A bazsalikom nem harsány benne, de nagyon finoman megfűszerezi, a többiről meg kár is írni, ki kell próbálni. Nóri barátnémnak készítettem szülinapjára, csak annyit mondok, elfogyott és csak ketten ettük. . . :-)

2011. augusztus 15., hétfő

Csajos fehércsokoládés trüffeltorta


A torta múlt péntekre készült a férjem főnökének. Valami csajosat szerettem volna készíteni, ilyen lett.

2 tojásos piskótát sütöttem, ebbe került fehércsokoládés trüffelkrém.

Hozzávalók a krémhez:

3 dl állati tejszín (30 %-os)
250 g fehércsokoládé
1/2 cs. zselatin fix

A tejszínt felforraltam, beleszórtam a csokikockákat, egyneművé kevertem. Éjszakára hűtőbe tettem. Mivel már jó néhányszor megjártam a fehércsokis trüffellel, így inkább keverek még hozzá egy fél csomag zselatin fixet, hogy biztosan legyen tartása. A krémet lassan kezdjük el keverni robotgéppel, majd fokozatosan kapcsoljuk feljebb. Akkor jó, ha már van tartása, de ne verjük túl.

A krémet a három részre vágott piskótába töltöttem, megkentem kívülről egy dl felvert tejszínhabbal, unidec-kel burkoltam.

Mariann, nagyon boldog szülinapot! :-)



Olajos piskóta készítése lépésről-lépésre


Szerintem a létező legjobb piskóta. Finom, nem szárad ki, nem esik össze, szóval mindent tus, amit egy jóravaló piskótának tudnia kell. :-)

A receptet Kiskukta blogján láttam, azóta is ezt használom.

18 cm-es forma:
100 g cukor + 40 g a habba
175 g liszt
½ cs. sütőpor
75 ml olaj
75 ml tej
2 nagy tojás


22 cm-es forma:
150 g cukor + 60 g a habba
260 g liszt
2/3 cs. sütőpor
110 ml olaj
110 ml tej
3 nagy tojás


26 cm-es forma:
200 g cukor + 80 g a habba
350 g liszt
1 cs. sütőpor
150 ml olaj
150 ml tej
4 nagy tojás


Elkészítés:

Felverjük a tojások fehérjét lazára egy csipet sóval.


Hozzáadjuk a habhoz kimért cukrot és kemény habbá verjük.


A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük.



Hozzáadjuk az olajat és a tejet, ismét elkeverjük.


A sütőporos lisztet hozzáadagoljuk és simára keverjük.


Beleforgatjuk a hab felét határozott mozdulatokkal, majd a másik felét is, de ezt már óvatosan.


Sütőpapírral kibéleljük a forma alját, beleöntjük a masszát. A széleken kissé felhúzzuk a tésztát.


175 fokra előmelegített sütőbe tesszük. A nagyobb adagot 35-40 percig, a kisebbet 30-35 percig süssük a sütő közepén.


Végezzünk tűpróbát, ha kész, az a jó, ha már nem ragad rá a tésztánk a fogvájóra. Én még kb. 5 percig bent szoktam pihentetni a piskótát a lezárt sütőben, így jobban megszilárdul.


Néhány perc elteltével körbevágom a piskótát, hogy le tudjam választani a forma faláról, sütőrácsra borítom, lehúzom az aljáról a sütőpapírt és egy kicsit lenyomkodom, persze csak óvatosan.


Hagyom hűlni. Nekem mindig kicsit púpos marad és a tetején a középső rész nem sül meg szárazra, de ezt mindig levágom, hogy egyenletes legyen.

Készen is áll a piskótánk a további felhasználásra.

Készíthetjük kakaósra is, ilyenkor a kakaó súlyát vonjuk le a lisztből.

Tehetünk bele darált dióféléket is, persze ilyenkor is számoljuk le a lisztből.

Én kakaó helyett kb. 5 dkg olvasztott csokit is szoktam használni, így talán finomabb.

Ha akarjuk, színezhetjük is ételfestékkel.

Jó sütögetést! Remélem, hasznos volt a bejegyzésem.

Csokoládétorta liszt nélkül


James Martin receptje, így önmagában nem túl mutatós, de valami fantasztikusan könnyű és finom. Brownie jellege van, de sokkal könnyebb, mivel a liszt nem nehezíti el a tésztát.

Hozzávalók (20-22 cm-es formához):

300 g étcsokoládé (jó minőségű, min. 60%-os)
150 g vaj
6 tojás
50 g porcukor

180 fokra melegítsük elő a sütőt. Olvasszuk meg a csokoládét és a vajat (gőz fölött vagy mikróban, mindegy). A tojásfehérjékből egy csipet sóval verjünk kemény habot. A tojások sárgáját a porcukorral keverjük habosra, míg egészen kivilágosodik. Keverjük hozzá a csokoládés vajat, majd óvatosan a tojásfehérje habot.
Sütőpapírral béleljük a forma alját, töltsük bele a masszát és tegyük be a sütőbe 20 percre.

Ezután fogyaszthatjuk magában, gyümölccsel, fagyival, olvasztott csokival, lekvárral, vagy amivel csak jól esik.

Csokifagyi


150 ml sűrített tej (Maresi 7,5%)
200 ml tejszín (állati, 30%)
egy csipet só
3 tojás sárgája
150 g étcsokoládé
1 ek. kakaó
5 dkg cukor

A sűrített tejet, a tejszínt, a cukrot és a sót felforraljuk. A tojások sárgáját robotgéppel habosra keverjük. A felforralt folyadék kb. felét lassan, folyamatos keverés mellett a tojáshoz csurgatjuk, majd a tojásos folyadékot visszaöntjük a lábasba. Hozzáadjuk a csokoládét és a kakaót. Sűrűre főzzük folyamatos keverés mellett lassú tűzön.

Lehűtjük, fagyasztóba tesszük egy műanyag dobozban, néhányszor átkeverjük.

Csak ennyit fűznék hozzá: nyamm . . .

Rebarbarás eperdzsem


Sikerült alkudni a piacon még egy kis rebarbarára és epret is kaptam, persze nem hazai, nem is az igazi, de eper...

Mindenesetre a dzsem nagyon jó lett.

Hozzávalók:

500 g tisztított rebarbara
500 g tisztított eper
350 g cukor
1 tk. vanília kivonat
1 cs. 3:1 dzsemfix

A megtisztított rebarbarát 1 cm-es darabkákra vágtam, az epret pedig harmadoltam. Elkevertem a cukorral, a dzsemfixszel és a vaníliával, felforraltam, másfél percig forraltam, majd üvegekbe töltöttem, fejre állítottam 5 percre és ment a polcra.

2011. augusztus 14., vasárnap

Szombati reggeli


Tegnap reggel megjöttem a piacról, persze nagyon éhesen. Kőrözöttet készítettem, túróból, tejfölből, pirosarannyal és metélő fokhagymával, ami csudijó fűszer. Szárított paradicsomos kenyérrel és sok jó paradicsommal ettem. Ezt az élményt meg kellett osztanom. :-)

2011. augusztus 11., csütörtök

Áfonyás muffin marcipános csokival


Hozzávalók:

200 g liszt
1/2 cs. sütőpor
csipet só
100 g cukor
1 tk. vanília
100 g áfonya
50 g mandulás Cote d'or csoki
100 g vaj
2 tojás
125 g görög joghurt

A puha vajat, a tojást, a vaníliát, a joghurtot és a cukrot elkevertem. Belekevertem a sütőporos lisztet, a csokit és az áfonyát. Kiszedtem muffin kapszlikba és irány a sütő 175 fokon 20 percig. Kivettem és már nassoltuk is este Weeds közben.

2011. augusztus 10., szerda

Rebarbaradzsem


A szipi-szuper rebarbara... Egy baj van csak vele, hogy még nem túl sokszor vettem, a férjem nem szereti (mert nem állatból van), így ha veszek, kisebb gondot okoz, hogy mi legyen belőle.

Olcsón kaptam, de csak 8 szólat vettem, így mindössze fél adag dzsemet főztem, tehát két kis üveg lett csak. :-(

Hozzávalók (egy adaghoz):

800 g rebarbara
400 g alma
350 g cukor
1 cs. 3:1 dzsemfix

A rebarbarát és az almát megtisztítottam, elkevertem a cukorral és a dzsemfixszel. Felforraltam, másfél percig forraltam, üvegbe töltöttem, 5 percre fejreállítottam.

A színe gyönyörű lett, az íze is szuper.

2011. augusztus 9., kedd

Szőlődzsem


Még a múlt héten kaptunk néró szőlőt a nagybátyámtól, gondoltam jó kis dzsem lesz és az is lett.

Hozzávalók:

1000 g tisztított szőlő
250 g tisztított alma
350 g cukor
1 cs. 3:1 dzsemfix

A szőlőt leszemeztem, átmostam, turmixoltam, passzíroztam. Az almát aprócska kockákra vágtam, elkevertem a gyümölcsöt a cukorral és a dzsemfixszel. Felforralta, úgy másfél percig forraltam, üvegbe töltöttem, fejre állítottam 10 percre és kész.

2011. augusztus 7., vasárnap

Te mit teszel az egészségedért és a környezetedért?


Petra továbbította nekem ezt a kérdést. Ajánlom, olvassátok el a válaszait, mert zseniális! :-)

Azt nem állítom, hogy mindent megteszek, mert messze nem, de azért vannak apróságok.

Régebben mindenért kicsit többet tettem, de már mások a prioritások.

A szemetet szelektíven gyűjtjük, amiért mindig megkapom a magamét, mert el kell vinni a szelektív kukákig, ez pedig általában a férjem dolga. :-P Ami szerencse, hogy kb. 200 méteren belül két szelektív hulladékgyűjtő is van. Mivel rengeteg ásványvizet iszunk, ez különösen fontos.

A befőttes üvegeket általában újrahasznosítom, így ezek sem kerülnek a kukába.

A lakásunkat úgy rendeztük be, hogy minden a lehető leginkább energia- és víztakarékos. Kivéve a tévénk, amink miatt a paksi erőműben még dolgozhatnak :-).

A vízzel a kütyük ugyan spórolnak, én kevésbé, ez az egyik nagy hibám, imádom magamra folyatni a vizet.

Persze, a lemerült elemeket mi is speckó gyűjtőbe tesszük, de nem használunk sokat.

A nylon zacsikat én elkérem a boltban, de újrahasznosítjuk, pelus kerül bele - hát ez van, ha babó van a háznál...

Legtöbbször olívaolajat használok, de imádom a vajat, ezért elég sokat használok, ahogy zsíros állati tejszínt is, szóval nem teszek túl sokat. Azért próbálok egészséges dolgokat csempészni az étrendünkbe. A férjem nagy ellenálló és nem nagyon eszi a zöldséget. Húsból soványat veszünk, főleg szárnyast, de ez csak miattam van. :-) Olajban szinte soha nem sütök.
Nem vetem meg az egészségtelen ételeket, de próbálom én elkészíteni, hogy legalább ne szemetet együnk. A házi pizza meg kifejezetten fergeteges. Azért egy-két havonta belefér egy meki.
A cukros löttyökről leszoktunk és szinte csak ásványvizet iszunk.
Az alkoholt nem vetem meg, de csak a minőségit iszom meg. :-)
A zöldséget és a gyümölcsöt igyekszem a piacról beszerezni, talán kicsit jobb, mint a hipermarketből.

Röviden ennyi. A kérdést továbbítom Pannának.

Szederfagyis pavlova


Nem teljesen igazi a pavlova, mivel arra tejszínhabot tesznek, de én azt nem szeretem, de ezerszer jobb fagyival! :-)

A pavlova receptet Lila fügénél találtam, csak kifelejtettem belőle az ecetet (hoppá)... meg ahogy nézem, kicsit másként csináltam, szóval mér el is bizonytalanodtam, honnan szedtem a receptet... :-)

Hozzávalók a pavlovához:

3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
1 ek. keményítő
3 ek. víz


A sütőt 150 fokra előmelegítjük. A tojásfehérjéből és a csipet sóból laza habot verünk. Hozzáadjuk a vizet, majd tovább verjük, míg visszanyeri az állagát, ekkor folytonos keverés mellett hozzáadjuk a keményítős porcukrot, majd legalább 5 percig még kavarjuk, ekkorra besűrűsödik és gyönyörű fényes lesz. Kiadagoljuk a kis halmocskákat sütőpapírral bélelt tepsire és 45 perc alatt megsütjük, elzárjuk, kicsit kinyitjuk a sütő ajtaját és még egy órán át bent hagyjuk pihenni.


Hozzávalók a fagyihoz:

300 g szederdzsem (saját)
375 g görög joghurt
2 dl tejszín
50 g cukor

A hozzávalókat botmixerrel összeturmixoltam, fagyasztóba tettem, néhányszor átkevertem.

A habcsók közebébe kanalaztam a fagyit, ráhalmoztam a reggel vásárolt bogyókat és jól befaltam.

Barackos szederdzsem




Hozzávalók:

600 g szeder
600 g tisztított őszibarack
1 citrom
350 g cukor
1 cs. 3:1 dzsemfix

600 g feketeszedret leturmixoltam, átpasszíroztam. 600 g őszibarackot apró kockákra vágtam. A gyümölcsöt összekevertem a citrom lereszelt héjával és levével, a cukorral és a dzsemfixszel, felforraltam, 3 percig forraltam, sterilizált üvegbe töltöttem, lezártam, fejre állítottam 5 percre és végül feldobtam a polcra.

2011. augusztus 6., szombat

Gesztenyetorta Oreo keksszel


Nem volt tervezve, csak úgy alakult, hogy minden volt hozzá és el kellett fogyasztani.
Kakaós piskótát sütöttem (26 cm-eset, de a krém inkább 22 cm-eshez lenne jó), ebbe jött a finom gesztenyés, narancsos csokis krém.


Hozzávalók a krémhez:

2 dl tejszín
250 g mascarpone
250 g gesztenyemassza
5 dkg narancsos étcsokoládé

A díszítéshez:

15 dkg fehércsokoládé
1,5 dl tejszín
8 db Oreo keksz
még egy kis reszelt narancsos csoki

A tejszínt kemény habbá vertem, majd a gesztenyét, a mascarponét és a reszelt csokit robotgéppel kikevertem. A tejszínt a krémbe forgattam, hűtőben pihentettem kicsit.

A piskótát 3 részre vágtam, betöltöttem a krémmel, amit előtte még átkevertem. A fehércsoki gőz felett megolvasztottam, belekevertem a tejszínt, ráöntöttem a tortára, hagytam a szélén lecsurogni, reszeltem még egy kis csokit a közepére, rábiggyesztettem az oreo kekszeket és kész is!

Csirkés rakottas


Lecsós, krumplis csirkemell, ami nagyon jól sikerült, csak belekerült egy erős paprika is, amin kicsit meglepődtünk.
A vékony szelet csirkemelleket olajban elősütöttem kicsit, majd kivettem. Ugyanabban a serpenyőben összepirítottam a hagymát, a paprikát és a paradicsomot. A húst és a lecsót is sóztam, borsoztam, kapott egy kis fokhagymát is. A nyers krumplit vékonyan felkarikáztam, kibéleltem vele egy tűzálló tálat, , jött egy réteg lecsó, egy fél doboz tejföl, a hús, újabb lecsó, a krumpli másik fel és a tejföl másik fele. 200 fokon 30 percig sült.

A kedvenc csirke apróságunk


Újabban ez a kedvenc csirkés ételünk. A csirkemellet lefagyasztjuk, majd nagyon vékony csíkokra vágjuk. Hagymát pirítunk olajon, belemegy a csirke, egy fej (!) fokhagyma. Pirítjuk, majd kicsi vizet öntünk rá, folyamatosan keverjük, sózzuk, borsozzuk. A végén friss majoranna és kakukkfű került rá. 25 perc alatt elkészült. A lényeg, hogy nagy serpenyőben készüljön.

2011. augusztus 5., péntek

Varrott torta


Megint "mindegy külső" volt, ez persze jó is, mert szabadon alkothatok, csak félek is kicsit, hogy fog-e tetszeni, amit kitalálok. Először csak pöttyösre és csíkosra akartam, aztán jött ez a "varrott" ötlet. A pöttyökből legyenek kis gombok, a csíkokból pedig szegett szélű szalagocskák. A felső részre egy stilizált virágocskát találtam ki és egy csokidrazsét biggyesztettem a közepébe, pont ez a kis sárga tette fel a pontot az i-re a végén. Szerintem kis cuki lett, nagyon remélem, hogy tetszett és ízlett is.


Belül sárga piskóta volt cseresznyés joghurtkrémmel (ami csak nem akar az igazi lenni)és étcsokis trüffel (amiért meg odáig vagyok).