2011. május 30., hétfő

Recept teszt - Jamie Oliver pannacottája

Jamie töltött csirkemellét már teszteltem és nem csalódtam, ezt nem mondhatom el a pannacottáról. Az "...és egyszerűen csak főzz!" című könyvéből (Park Könyvkiadó, Budapest, 2004) készült az édesség. Elkészítését semmilyen korosztálynak nem ajánlom :-).

Így néz ki Jamie pannacottája a könyv 290. oldalán
És az enyém...















Hozzávalók 4 személyre:

7 dl tej
2 vaníliarúd
1 citrom finomra reszelt héja
4 dl habtejszín
1 1/2 lap vízbe áztatott zselatin
70 g porcukor
(a recept szerint még néhány dolog a képen látható pirított rebarbarához, de ezt nem készítettem el)


A tejet, a vaníliarudat, a vaníliapépet, a citromhéjat és a tejszín felét lassú tűzön rotyogtassuk 10 percig, hogy harmadára sűrűsödjön be. Bevallom, én nem használtam el két vaníliarudat, hogy ne kerüljön egy kisebb vagyonba az édesség, ehelyett vanília kivonatot és egy kis igazi vaníliával készült vaníliás cukrot használtam. De a probléma nem is ez volt, én forraltam vagy 15 percig a cuccot, de minimálisan sűrűsödött be. . .

A lábast vegyük le a lángról és keverjük bele a beáztatott zselatinlapokat (én hármat használtam, mert keveselltem a másfelet - jól is tettem). Hagyjuk hűlni egy kicsit, majd tegyük a hűtőbe, néha kavargassuk meg, míg a keverék a kanál hátuljára tapad (nekem nem tapadt). Ha igazi vaníliát használunk, itt kell kivenni a darabkákat.


Verjük fel a maradék tejszínt a porcukorral. Keverjük össze a két tejszínes keveréket. Osszuk szét négy üvegtálkába. Fedjük le és hűtsük legalább egy órán át (én inkább egy napot mondanék).

Ízre nem lett rossz, de ennyit pepecselni. Az edényből alig akart kijönni, hiába állítottam a poharat meleg vízbe, ahogy Jamie javasolja, ennek ellenére körbe kellett vágnom, így aztán csúnyácska lett. Valószínűléeg fogok még próbálkozni a pannacottával, de nem e recept alapján.

2011. május 29., vasárnap

Levendulás vajas keksz

Na, még egy variáció a vajas kekszre. Az új felfedezettel, a levendulával!


Ezek kellenek hozzá:

25 dkg vaj
12 dkg porcukor
1 tk. vanília kivonat (vagy a porcukor legyen vaníliás)
25 dkg liszt
12 dkg kukoricaliszt
egy csipet só
fehércsoki korong
és persze levendula (de azért ne vigyük túlzásba)


A hozzávalókat késes robotgépben összekeverjük (fontos, hogy a vaj hideg legyen), belegyúrjuk a levendulát és a fehércsokit, fóliába csavarjuk és minimum fél órára hűtőbe tesszük.
Kb. 1/2-1 cm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk és előmelegített, 160 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük.

Igazán különleges...

Csokis-mandulás vajas keksz

A vajas keksz csokival és mandulával.

Az alaprecept:

25 dkg vaj
12 dkg porcukor
1 tk. vanília kivonat (vagy a porcukor legyen vaníliás)
25 dkg liszt
12 dkg kukoricaliszt
egy csipet só

és az extra:
ízlés szerint mandulaszeletek, csokikorong és mandulaaroma.


A hozzávalókat késes robotgépben összekeverjük (fontos, hogy a vaj hideg legyen), belegyúrjuk a mandulát és a csokit, fóliába csavarjuk és minimum fél órára hűtőbe tesszük.
Kb. 1/2-1 cm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk és előmelegített, 160 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük.

Ellenállhatatlan!

Vajas keksz, skócia, miegymás...

Skócia a második kedvenc országom, leggyakrabban az alábbi dolgok jutnak róla az eszembe: duda, kilt, a szél, a kukoricaszag a levegőben, a Jura whisky és persze a Walkers keksz!!! Ez a világ legjobb vajas keksze. A minap böngészve Lilafügénél rá is akadtam a receptjére. Gondoltam, próba cseresznye, hátha olyan lesz. És olyan!!! A recept pedig pofon egyszerű.



25 dkg vaj
12 dkg porcukor
1 tk. vanília kivonat (vagy a porcukor legyen vaníliás)
25 dkg liszt
12 dkg kukoricaliszt
egy csipet só.





A hozzávalókat késes robotgépben összekeverjük (fontos, hogy a vaj hideg legyen), fóliába csavarjuk és minimum fél órára hűtőbe tesszük. (Én egy éjszakára tettem, így megfagyott, de aztán kiengedett :-).)

Kb. 1/2-1 cm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk és előmelegített, 160 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük. Ha kész, jó alaposan zárjuk el, hogy ne egyszerre faljuk fel az egészet!

Készítettem még két variációt, azt is közzé teszem.

Recept teszt - "Atyám tébolyító töltött csirkemelle"

184. o. a könyvben


Mivel van egy halom szakácskönyvem, úgy döntöttem, szép lassan előveszem őket és letesztelem a recepteket, mivel már jó párszor pórul jártam... Ezúttal Jamie Oliver - ...és egyszerűen csak főzz! című könyvéből (Park Könyvkiadó, Budapest, 2004) teszteltem.

Hozzávalók:
200 g gomba
olívaolaj
1-2 gerezd fokhagyma
tengeri só és frissen őrölt bors
1 csokor apróra vágott, friss petrezselyem (na ez nekem kimaradt)
4 db 200 g-os bőr nélküli csirkemell
500 g leveles tészta
2 púpozott ek. mustármag                                 
2 dl fehérbor és 1 1/2 dl tejszín

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A gombát apró darabokra vágjuk, egy kevés olajon 10 percig pirítjuk az apróra zúzott fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk és szórjuk rá a petrezselymet, tegyük félre. A csirkemellekbe kis zsebeket vágunk (én megsóztam és borsoztam, ezt a recept nem írja), beletöltjük a gombát.
Én kinyújtott leveles tésztát vettem, ha nem ilyen, akkor nyújtsuk ki és vágjuk csíkokra. Én három tésztacsíkba croissant-szerűen göngyöltem bele a csirkét. A kis cipókat kenjük meg felvert tojással és 35-40 percig süssük.
Mialatt sül, mustármagot kell kicsit kipattogtatni forró serpenyőben (én ehelyett egy ek. dijoni mustárt használtam), öntsük rá a fehérbort, forraljuk be, hogy az alkohol elpárologjon. Hozzákeverjük a tejszínt és besűrítjük, kicsit megsózzuk. A kész melleket három részre vágjuk, rákanalazzuk a mártást és kész.

Kicsit macerás, de azért gyorsan megvan. A mártás elhagyható, de nem volt rossz.

A enyém ilyen lett:

Pohárkrém

Ma pannacottával próbálkoztam, de még nem derült ki, lesz-e belőle valami. Nem nagyon reménykedem. A férjem kért valami édességet ebéd után, így ezt dobtam neki össze. Egy kis kimaradt piskótakocka a fagyasztóból, eperdzsem, tejszínhab, pannacotta krém (vagy inkább folyadék :-( ) és egy kis vajas keksz.

2011. május 27., péntek

Piknik torta



A kiindulási pont egy logó volt, amin bordó alapon három fehér négyzet van. Mivel piknikre készült, így a színeknél maradva ezt találtam ki. Kb. 30 főre készült.












Az alja 26 cm x 26 cm-es sárga, citromos piskóta. A kreém pedig levendulás-epres túrókrém. Ehhez 1 kg krémtúrót kikevertem 2 dl leturmixolt levendulás eperdzsemmel, egy citrom héjával és levével, valamint 25 dkg porcukorral. Ebből amúgy maradt ki, tehát kevesebb is elég.
A felső rész 15 cm x 15 cm-es csokis piskóta, amiben bodzás-narancsos csokikrém van.

2 csokipudingor 6 dl tejjel, 5 ek. cukorral megfőztem és kb. 1,5 dl leturmixolt bodzás narancsdzsemet kevertem hozzá.

A narancs és a bodza végül nem nagyon érződött benne, de ez nem is nagy baj.

A külséjére mandulás fondant került és persze a piknik cucc a tetejére :-).

Zöld torta

Amolyan próbatorta volt, ez aztán látszik is rajta. Még nem csináltam szögletes tortát, de mielőtt belevágtam volna, kipróbáltam egy ilyen kis tortán. Ez aztán nem jött össze, mivel a piskóta sem volt egyenletes, a fondant túl lágy volt stb.

De jelentem, már nincs belőle! :-)

Belül csokis krém volt, ez is kimaradt.


2011. május 25., szerda

Zöldfűszeres csirkemell

Nyolc évig vega voltam, ezért a húsfogyasztás terén még mindig elég korlátolt vagyok. Legtöbbször csirke- vagy pulykamellet készítek, ha esetleg mást is, abból nem valószínű, hogy eszek...

Ezt a husit pulykából vagy csirkéből, de tulajdonképpen karajból is készíthetjük.

A húst sózzuk, borsozzuk, majd elősütjük forró serpenyőben. Átpakoljuk őket egy tepsibe és leöntjük a szósszal. A zöldfűszeres mártáshoz tejfölbe keverek medvesajt krémet (zöldfűszeres), egy csokor friss kakukkfüvet, petrezselymet, fokhagymát (vagy metélőfokhagymát - ami fantasztikus!) és vagy belekeverek reszelt füstölt sajtot, vagy a tetejére szórom. Kb. 40 percig kell sütni 200 fokon.  

2011. május 24., kedd

Zöld, zöld hátán ismét baconös csirkével

Ez a csirke sütőben készült, nem a grillezett, így a jó kis füstös zamat hiányzik is belőle. A csirkemellet csak borsoztam, baconbe göngyöltem (azaz a férjem, mert én nem fogom meg a nyers húst :-) ), megszórtam majorannával és kb. 50 percig sütöttem.

A zöld alatta: újhagyma, cukkini, spárga, zöldborsó, fokhagyma és petrezselyem vajon megpárolva (kb. 8-10 perc), saláta és paradicsom. Meg persze hogy adjak a szénhidrátnak, egy kis rizs.

Ami jó a dologban - persze az ízén kívül -, hogy a zöldséget is lehet fagyasztani és a húst is, így gyorsan összedobható fogás hétköznap is.

2011. május 22., vasárnap

Fehércsokoládés-szedres blondie

Hozzávalók:

200 g vaj
150 g fehércsokoládé + 50 g kockázva
200 g cukor
3 tojás
200 g liszt

1 cs. vaníliás cukor / 1 tk. vanília kivonat
125 g feketeszeder (vagy más bogyó)

24 cm átmérőjű tortaformához. A vajat és a csokoládét összeolvasztjuk gőz felett. A cukrot, a tojást, egy csipet sót és a vaníliát keverjük el és lassan öntsük hozzá a vajas csokoládét. Forgassuk bele a lisztet, keverjük csomómentesre. A masszát öntsük a sütőformába, nyomkodjuk bele a szedreket és a fehércsoki darabkákat (elhagyható). 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig süssük. A sütés vége felé a hőmérsékletet mérsékelhetjük, ha a teteje nagyon pirul. Az a jó, ha belül kicsit ragacsos marad.

Ez meg az a fajta süti, ami után soha többé nem akarsz majd fogat mosni. :-)

Baconös csirke

Már megint egy maradék kaja. A bátyámék grilleztek szombat este, így a maradékot ebédeltük vasárnap. Baconbe göngyölt csirkemell volt és rozmaringgal grillezett cukkini. Én sütőben szoktam készíteni. A csirkét csak borsozni kell, majd begöngyöljük a baconbe. Salátával és petrezselymes krumplival ettük.

2011. május 18., szerda

Levendulás eperdzsem

Ez a negyedik variáció most már az eperre, de nem tudom megunni a kísérletezést. Annyira sokoldalú gyümölcs és a variációk tárháza kimeríthetetlen. A levendulát pedig már nagyon meg akartam kóstolni. Mivel eddig csak a molyűző kis párnákból volt ismerős, kicsit bizalmatlan voltam, de kár volt. Az íze, mint az illata és nagyon frissítő, szinte menta jellegű.

A dzsem a szokásos módok dzsemfixszel készült, mivel nagyjából már sikerült kitapasztalni a használatát.

1250 g tisztított, jól átmosott epret feldaraboltam, 350 g cukorral, egy csomag 3:1 dzsemfixszel és 10 g szárított levendulával felforraltam, három percig forrt, majd üvegekbe töltöttel, szalicilt szórtam a tetejére, lezártam és polcra tettem.

A levendulából lehet, hogy érdemes előre szirupot főzni és leturmixolni, mert így a virágokra nem tudunk ráharapni. Az enyémben benne maradtak, nagyon nem kell rágcsálni, mert úgy kicsit kesernyés, de maga a dzsem fantasztikus lett.

Akácos bodzadzsem

Lekvárlázban élek, jelenleg minden ehető dologból próbálok valamit eltenni. Így tettem a hatos út mentén szedett bodzával és akáccal is.

Az arányokat nehéz lenne megmondani, mivel nincs mérlegem, nem tudtam lemérni a virágokat, de nincs is nagy jelentősége, mivel maga a virág nem került bele a dzsembe, csak az aromája. A lényeg: egy-egy auchanos zacskó bodzából és akácból készült, amiket a szárukról leszedtem és jól átmostam. Ezután 7000 g cukorral és kb. egy liter vízzel felfőztem, nagyjából 20 percig forraltam, hogy a szirupba belekerüljön a virágok összes aromája. Ezután leszűrtem és visszatettem forrni, hozzáadtam 3 óriási citrom reszelt héját és további 15 percig forraltam. Nagyjából 1 kg (de lehet kicsit több) reszelt almát küldtem utána és a citromok levét, belekevertem két zacskó 3:1 dzsemfixet (ezt jobb, ha előre feloldjuk a citromlében, hogy ne álljon össze a meleg hatására egy csomóba). 3 percig forraltam még, majd kiszedtem az üvegekbe, szalicil a tetejére és irány a polc.

Az íze pedig pont olyan, mint az illata, elképesztő!

2011. május 16., hétfő

Fehér- és étcsokoládés trüffeltorta

Ez amolyan dupla tortának sikerült. Sütöttem két 4 tojásos, 26 cm-es piskótát és egymás tetejére helyeztem őket, így extra magas lett. Persze azt hittem, hogy majd simán elfogy, de nem így lett, bőven elég lett volna egy szimpla piskóta. Így viszont mindenki vitt haza bőségesen maradékot.



Amióta kipróbáltam a Farkas Vilmos-féle trüffelkrém készítést, nem is nagyon akarok mást csinálni, ennél a tortánál sem volt másképp. Annyit variáltam, hogy a fehércsokis és az étcsokis krémek belül váltották egymást.





Az MKB-s torta készítésénél kimaradt néhány whiskys csokigolyó is elbújt benne.






Az étcsokis trüffelkrémhez 500 ml tejszínt felforraltam 10 dkg cukorral, közben megolvasztottam vízgőz fölött 35 dkg étcsokoládét, majd belekevertem a felforralt tejszínbe. Szórtam bele két kanál felkockázott kandírozott narancshéjat és egy éjszakán át pihent a hűtőben).





A fehércsokoládés krémhez 250 ml tejszínt 5 dkg cukorral forraltam fel. 250 g fehércsokoládét olvasztottam és belekevertem a tejszínbe, ez is pihent egy éjszakát. Másnap mindkét krémet felvertem és betöltöttem a tortába. 



 250 ml felvert tejszínnel kentem meg kívülről, lehűtöttem és mandulás fondant-nal burkoltam, illetve díszítettem. 

Bodzás narancsdzsem

Itt a bodza szezon, majd készül belőle lekvár is, de ki akartam próbálni naranccsal. Enyhén érződik benne a bodza, de azért ott van!

Kb. 20 nagy fej bodzavirágot megmostam és 35 dkg cukorral és 4 dl vízzel feltettem főni, hogy bodzás szirupot kapjak, 20 percig forraltam, majd átszűrtem. Az átszűrt szirupot továbbforraltam 4 nagy narancs és egy nagy citrom lereszelt héjával kb. 15 percig, ekkor a narancs és a citrom kifilézett húsát, 3 lereszelt almát, 2 csomag 3:1 dzsemfixet (azaz én csak egyet, de így nagyon híg lett) hozzáöntöttem és további 3 percig forraltam. Amikor felforrt, leszedtem a habot, üvegekbe töltöttem, szalicilt szórtam a tetejére és felcsüccsentek a polcra. 

Gyömbéres eperdzsem


Már megint eper és már megint egy eperdzsem. Nem tudok betelni vele és azzal sem, hogy variálgassam. A recept megint pofon egyszerű.



1250 g tisztított epret összedarabolunk, 350 g cukorral, 1/2 csomag citromsavval, egy csomag 3:1 dzsemfixszel, egy citrom héjával és kifilézett húsával és egy tisztított és nagyobb darabokra vágott gyömbérrel felforralunk. Forraljuk 3 percig, a habját lekanalazzuk, a gyömbérdarabokat kihalásszuk, kiszedjük az üvegekbe, szalicilt szórunk a tetejére és irány a polc.

 A gyömbértől kicsit pikáns lesz, de nem hivalkodó. Na, ez olyan kanalazós fajta lekvár! :-)

2011. május 15., vasárnap

Édes kis semmiség

Maradékból készült néhány falatos kis desszert.

Ehető csokoládékapszliban két kanál fehércsokis trüffelkrém tejszínnel, közte whiskys csokigolyó, egy kocka kakaós piskóta és három szem savanykás áfonya a tetején.  

Ez jut egy tortakészítés után kóstolónak. :-)

Hasonló jutott az epres túrótorta után is.

2011. május 14., szombat

MKB torta cseresznyékkel

A oldala fekete, a teteje bordó, fehérrel elválasztva, vagyis csupa MKB-s szín. A cseresznye pedig az ő gyümölcsük.


Belül fehércsokis trüffelkrém van, ehhez 5 dl tejszínt felforraltam 5 dkg cukorral, 50 dkg fehércsokit olvasztottam és a felforralt tejszínhez kevertem. Éjszaka pihent a hűtőben, másnap felvertem. A krémbe kis meglepetéseket rejtettem, whiskys csokigolyókat.



A fondant alá tejszínt tettem, jól tapadt rajta. A fondant-ba tettem most is mandula aromát. 






Még a felirat nélkül.

2011. május 8., vasárnap

Bécsi sült túrótorta

Hozzávalók a tésztához:                

12,5 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
1 tojás
5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 citrom reszelt héja

A hozzávalókat összegyúrjuk, műanyag fóliába csomagoljuk és minimum fél órára hűtőbe tesszük.

Hozzávalók a töltelékhez:

1 kg túró
1 cs. főzős vanília puding
2 cs. vaníliás cukor
15 dkg porcukor
5 dkg cukor
20 dkg vaj
6-7 db tojás
citromhéj


A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni, majd kb. a felénél hozzáadjuk a cukrot és keményre verjük. A sárgáját a vajjal, a porcukorral, a citromhéjjal, a vaníliás cukorral, a pudingporral és a túróval simára keverjük. A masszához óvatosan hozzákeverjük a fehérjét.
A tésztát kinyújtjuk a tortaforma aljának méretére. A kapcsos tortaformát kivajazzuk, az aljába sütőpapírt teszünk, beleigazítjuk a tésztát és rászedjük a tölteléket. Előmelegített sütőben 160 fokon 60 percig sütjük. Porcukorral megszórjuk a tetejét. 
(26 cm-es tortaformához.)

Sült túrótorta

A bécsi sült túrótorta alapján készül, de fele annyi töltelékkel és erdei gyümölccsel a tetején.

Hozzávalók a tésztához: 

12,5 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
1 tojás
5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 citrom reszelt héja

A hozzávalókat összegyúrjuk, műanyag fóliába csomagoljuk és minimum fél órára hűtőbe tesszük.


Hozzávalók a töltelékhez:

50 dkg túró (lehetőleg krémtúró)
2 ek keményító
1 tk. vanília kivonat
1 cs. vaníliás cukor
8 dkg porcukor
2 dkg cukor
10 dkg vaj
4 tojás
citromhéj

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni, majd kb. a felénél hozzáadjuk a 2 dkg cukrot és keményre verjük. A sárgáját a vajjal, a porcukorral, a citromhéjjal, a vaníliás cukorral, a vanília kivonattal, a keményítővel és a túróval simára keverjük. A masszához óvatosan hozzákeverjük a fehérjét.
A tésztát kinyújtjuk a tortaforma aljának méretére. A kapcsos tortaformát kivajazzuk, az aljába sütőpapírt teszünk, beleigazítjuk a tésztát és rászedjük a tölteléket. Előmelegített sütőben 160 fokon 55-60 percig sütjük.  A kész süteményt hagyjuk kicsit hűlni, a tetejére teszünk kb. 300 g erdei gyümölcsöt. Egy csomag tortazselét készítünk a tetejére, leöntjük vele. Egy éjszakát hagyjuk a hűtőbe. Másnap leszedjük róla a kapcsos formát.

(26 cm-es tortaformához.)

Egy újabb eperdzsem variáció

Már megint egy kis eper. Nagyon rákattantam a múltkori narancsos eperdzsemre, ezért gondoltam kísérletezek egy kicsit. Ebbe a dzsembe az alábbiak kerültek:

1 kg eper
1 nagy alma
2 citrom
3 dl narancslé (100%)
1 cs. Dr. Oetker 3:1 dzsemfix
350 g cukor
szalicil

Az epret jól megmostam, felszeleteltem nagyobb darabokra, az almát is, ráöntöttel a cukrot és a narancslevet. A citrom héját lereszelte, majd kifiléztem és a többihez adtam. Hozzáadtam a dzsemfixet, felforraltam, 3 percig forraltam, sterilizált üvegekbe tettem, szalicilt szórtam a tetejükre és irány a spájzpolc (ami nálam tényleg csak egy polc). 6 kis üveg lett tele, plusz egy kis csemege. Elég savanykás, de én így szeretem.

Sajtos-zöldfűszeres pulyka

Finom és egyszerű. A pulykaszeleteket sóztam, borsoztam és elősütöttem egy kis olajon. Mikor már félig átsült, zöldfűszeres sajtkrémmel, petrezselyemmel és reszelt sajttal szórtam meg, sütőben készre sütöttem.

Gombás pappardelle

Egy kis egyszerű tészta, amikor nincs idő főzőcskézni.

A pappardellét megfőztem, közben gombát pirítottam olívaolajon, fokhagymát, vajat, petrezselymet, tejszínt, sót és borsot adtam hozzá. A végén sajttal szórtam meg.

Ha a tejszínt és a sajtot kihagyjuk, a gombát külön is lefagyaszthatjuk. Így csak ki kell kapni a fagyasztóból, kiolvasztani, kicsit kicsinosítani és a tésztára dobni.

2011. május 6., péntek

Amerikai cookie

Az egyik kedvenc villámgyorsan elkészíthető kekszem, arról nem is beszélve, hogy csak egy tálat kell elmosni a végén.


Egy adagból nagyjából 32 süti lesz.

Hozzávalók:
250 g liszt
1/2 tk. szódabikarbóna
170 g olvasztott vaj
100 g barnacukor és 50 g kristálycukor
1 tk. vanília kivonat / 1 cs. vaníliás cukor
2 tojás
250-300 g csokoládé


A vajat megolvasztjuk egy tálban. Hozzákeverjük a tojást, a cukrot és a vaníliát. A masszába belekeverjük a lisztet és a szódabikarbónát. A végén belegyúrjuk a csokoládépasztillát (vagy felkockázott csokoládét). Diónyi gombócokat formázunk, kilapítjuk és jó nagy helyközzel sütőtálcára tesszük. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.

2011. május 5., csütörtök

Sali a kimaradt gyros húsból

Már megint egy újrahasznosított maradék...

A hétvégi gyroshoz sok lett a hús, így egy adagot lefagyasztottam, ez volt a mai ebéd. Salátával, céklával, paradicsommal, uborkával, olajbogyóval, mozzarellával és jó vastagon megvajazott pirítóssal :-). Ment még rá egy kis öntet, tejfölből és majonézből, hogy véletlenül se legyen diétás.

2011. május 4., szerda

Epres túrótorta rózsákkal

 A férjem utolsó angol órájára készítettem, amolyan búcsúzó sütiként. Egyáltalán nem ilyennek indult, de így hozta az élet.


Belül ugyanaz, mint az anyák napi torta, vagyis sárga piskóta, benne epres túrókrémmel. 


 Hozzávalók a krémhez:

500 g krémtúró
100 g cukor
300 g eper
1 cs. Dr. Oetker Zselatin fix


A túrót, a cukrot, a zselatin fixet és a dzsemet (elhagyható) összekeverjük robotgéppel és lehűtjük.

Közben a piskótát megsütjük. Betöltjük, összeállítjuk, díszítjük. Marcipán ízű fondant került rá.





És az alkotó jutalma, a kóstolás...



2011. május 2., hétfő

Sütőtök krémleves

Megsütve nem szeretem a sütőtököt, de kipróbáltam megfőzve és így már ízlett.


Hozzávalók:

20 dkg sütőtök
2 kis fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
2 krumpli
2 répa
1 gyökér vagy paszternák
1/4 gumó zeller
1 zöldségleves kocka
2 dl főzőtejszín
tökmagolaj
olívaolaj

tökmag a tetejére

Minden hozzávalót apró darabokra vágunk. Üvegesre pirítjuk a hagymát olívaolajon, majd hozzáöntjük a többi zöldséget is, együtt pirítjuk néhány percig. Meglocsoljuk egy löttyintésnyi tökmagolajjal is (elhagyható, de az íze intenzívebb lesz tőle), rádobjuk a zöldségleves kockát, sózzuk egy kicsit és felengedjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje a zöldséget. Főzzük kb. 20 percig, öntsük hozzá folyamatos keverés mellett a tejszínt és rottyantsuk össze. Turmixoljuk, tökmaggal, kis tökmagolajjal és tökmagos pogácsával tálaljuk.