2011. augusztus 30., kedd

Tonkababos shortbread


Mint már múltkorában említettem, megérkezett a tonkabab. Alig vártam, hogy kipróbálhassam valamiben. Ma sor is került erre. Készítettem egy adag shortbread (vajas keksz) tésztát, ennek egy részébe reszeltem bele fél tonkababot. Nem hivalkodó, éppen csak egy kicsit érződik. Valószínűleg, aki nem tudja milyen anélkül, észre sem veszi benne, mert annyira harmonikus az íze. Az illata meg egyenesen fenomenális, belengte a lakást.

A recept:

200 g vaj
100 g porcukor
fél rúd vanília kikapart magjai
300 g liszt
egy csipet só
1 tonkabab

A vajat és a porcukrot késes robotgépben elkeverjük, hozzáadjuk a lisztet, a sót, a vaníliát és a finomra reszelt tonkababot. Összegyúrjuk, kb. 45 percre műanyag fóliába csomagolva hűtőbe tesszük. Kinyújtjuk, kiszaggatjuk (vagy csak szeleteket vágunk belőle) és 170 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük.

Csak annyit mondanék, nehéz abbahagyni.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néznek ki! Nekem még meg kell tanulnom, hogy a tonkabab az fűszer.

    VálaszTörlés
  2. Tehát már ki is próbáltad... én is szeretném megkóstolni!

    VálaszTörlés
  3. Hát igen, a férjem tarkababnak hívja...

    Gerdi, mindenképp érdemes kipróbálni. Hamarosan indítok játékot, annyit elárulhatok, hogy lesz benne ez is.

    VálaszTörlés
  4. Aha, szóval itt az első mintadarab. Most már tényleg kíváncsi vagyok erre a tonkababra. :)))

    VálaszTörlés
  5. Jópofák ezek a kekszek! Most már csak az ízvilág izgat :)) Biztosan nagyon különleges...

    VálaszTörlés