Borjúnyak zöldségmártással
Íme a karácsonyi menünk egyik szereplője. A borjú hirtelen jött, elmentünk Gál Józsihoz megvenni a szép húsokat, és szimpatikus borjú is volt. Mivel viszonylag hamar elkészül, és a nyak még olcsó is, ez is került a kosarunkba. A hús szaftos, omlós lett, a zöldségmártás pedig minden csodás ízt magába zárt, én magában ettem. :)
Megjelent a februári Kifőztükben is. Ha pedig tetszik a szuper sütőtál, amiben készült, a BergHOFFnál megtaláljátok. Régen szerettem volna már valami hasonló tálat, amiben tudok sütni ilyen szép, nagyobb darab húst vagy akár egy egész csirkét. De a rakott egytálételekhez és kenyérsütéshez is kiváló. Szóval már boldogság van, mert gyönyörű és praktikus is.
Hozzávalók:
1,5 kg borjúnyak
3 szál szárzeller
3 sárgarépa
4 hagyma
8-10 gerezd fokhagyma
5 ág rozmaring
5 ág kakukkfű
olívaolaj
50 g vaj
200 ml zsíros tejszín
5-6
evőkanál olívaolajba frissen őrült borsot, 2 ág kakukkfüvet, 2 ág
aprított rozmaringot, 5-6 gerezd zúzott fokhagymát és egy felkarikázott
hagymát keverünk. A pácba alaposan megforgatjuk a megmosott húst. Egy
éjszakára hűtőbe tesszük. Hagyjuk kicsit felmelegedni a borjút sütés
előtt.
A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk. Kevés olívaolajat hevítünk egy nagy serpenyőben, rádobjuk a felkockázott répát, zellert, hagymát és a zúzott foghagymát. Sózzuk, borsozzuk, közepes lángon 30 percig pároljuk.
A
zöldségalapot tűzálló tálba szedjük, ráhelyezzük a húst, a tetejét
sózzuk, borsozzuk, melléhdobjuk a zöld fűszereket. Aláöntjük a
fehérbort, lefedjük. 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük másfél-két
órára, amíg a hús teljesen megpuhul. A fedőt vagy a fóliát eltávolítjuk,
20-30 percre visszatesszük pirulni.
Az elkészült húst félretesszük. A rozmaring- és kakukkfűágakat eltávolítjuk, a szaftos zöldségalapot összeturmixoljuk, lábasba tesszük. Hozzáadjuk a maradék vajat és a tejszínt, összeforraljuk, a hús mellé tálaljuk.
Megjelent a februári Kifőztükben is. Ha pedig tetszik a szuper sütőtál, amiben készült, a BergHOFFnál megtaláljátok. Régen szerettem volna már valami hasonló tálat, amiben tudok sütni ilyen szép, nagyobb darab húst vagy akár egy egész csirkét. De a rakott egytálételekhez és kenyérsütéshez is kiváló. Szóval már boldogság van, mert gyönyörű és praktikus is.
Hozzávalók:
1,5 kg borjúnyak
3 szál szárzeller
3 sárgarépa
4 hagyma
8-10 gerezd fokhagyma
5 ág rozmaring
5 ág kakukkfű
1 dl fehérbor
só, borsolívaolaj
50 g vaj
200 ml zsíros tejszín
A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk. Kevés olívaolajat hevítünk egy nagy serpenyőben, rádobjuk a felkockázott répát, zellert, hagymát és a zúzott foghagymát. Sózzuk, borsozzuk, közepes lángon 30 percig pároljuk.
A serpenyőben 2
evőkanál olajat és két evőkanál vajat összeolvasztunk, forróra hevítjük,
elősütjük benne a pácból kivett hús minden oldalát. A serpenyőben
maradt, rápirult maradékra öntjük a fehérbort, hogy felszedje azokat.
Az elkészült húst félretesszük. A rozmaring- és kakukkfűágakat eltávolítjuk, a szaftos zöldségalapot összeturmixoljuk, lábasba tesszük. Hozzáadjuk a maradék vajat és a tejszínt, összeforraljuk, a hús mellé tálaljuk.
Isteni! A 8éves lányom nagy kedvence lett! Köszönöm és örök hálám😀!
VálaszTörlés