Borjúnyak zöldségmártással

Íme a karácsonyi menünk egyik szereplője. A borjú hirtelen jött, elmentünk Gál Józsihoz megvenni a szép húsokat, és szimpatikus borjú is  volt. Mivel viszonylag hamar elkészül, és a nyak még olcsó is, ez is került a kosarunkba. A hús szaftos, omlós lett, a zöldségmártás pedig minden csodás ízt magába zárt, én magában ettem. :)

Megjelent a februári Kifőztükben is. Ha pedig tetszik a szuper sütőtál, amiben készült, a BergHOFFnál megtaláljátok. Régen szerettem volna már valami hasonló tálat, amiben tudok sütni ilyen szép, nagyobb darab húst vagy akár egy egész csirkét. De a rakott egytálételekhez és kenyérsütéshez is kiváló. Szóval már boldogság van, mert gyönyörű és praktikus is. 



Hozzávalók:

1,5 kg borjúnyak
3 szál szárzeller
3 sárgarépa
4 hagyma
8-10 gerezd fokhagyma
5 ág rozmaring
5 ág kakukkfű
1 dl fehérbor
só, bors
olívaolaj
50 g vaj
200 ml zsíros tejszín

5-6 evőkanál olívaolajba frissen őrült borsot, 2 ág kakukkfüvet, 2 ág aprított rozmaringot, 5-6 gerezd zúzott fokhagymát és egy felkarikázott hagymát keverünk. A pácba alaposan megforgatjuk a megmosott húst. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Hagyjuk kicsit felmelegedni a borjút sütés előtt.

A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk. Kevés olívaolajat hevítünk egy nagy serpenyőben, rádobjuk a felkockázott répát, zellert, hagymát és a zúzott foghagymát. Sózzuk, borsozzuk, közepes lángon 30 percig pároljuk.

A serpenyőben 2 evőkanál olajat és két evőkanál vajat összeolvasztunk, forróra hevítjük, elősütjük benne a pácból kivett hús minden oldalát. A serpenyőben maradt, rápirult maradékra öntjük a fehérbort, hogy felszedje azokat.

A zöldségalapot tűzálló tálba szedjük, ráhelyezzük a húst, a tetejét sózzuk, borsozzuk, melléhdobjuk a zöld fűszereket. Aláöntjük a fehérbort, lefedjük. 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük másfél-két órára, amíg a hús teljesen megpuhul. A fedőt vagy a fóliát eltávolítjuk, 20-30 percre visszatesszük pirulni.

Az elkészült húst félretesszük. A rozmaring- és kakukkfűágakat eltávolítjuk, a szaftos zöldségalapot összeturmixoljuk, lábasba tesszük. Hozzáadjuk a maradék vajat és a tejszínt, összeforraljuk, a hús mellé tálaljuk.

Megjegyzések

  1. Isteni! A 8éves lányom nagy kedvence lett! Köszönöm és örök hálám😀!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések