Epres túrótorta (a sokadik)

Tényleg rengeteg epres túrótorta van már a blogon, de mit lehet tenni, imádjuk. Egy pici finomítás az előzőekhez képest, hogy ez mandulás piskótával készült, ami állati jól magába szívja a vékony rétek eperdzsemet...

Recept a Kifőztük áprilisi számában is!



Hozzávalók (18 cm-es átmérőjű tortához)

a piskótához:

3 nagy tojás
75 g cukor
30 g liszt
30 g étkezési keményítő
30 g őrölt mandula
egy csipet só

a krémhez:

250 g mascarpone
250 g túró
100 g porcukor
1/2 rúd vanília kikapart magjai
1 kezeletlen citrom finomra reszelt héja
100 g eperdzsem

a díszítés:

150 ml hideg tejszín
1 ek. porcukor (lehet vaníliás)
egy marék friss eper 
 
 
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből, sóból és a cukorból kemény habot verünk. Hozzáadjuk a villával elhabart tojássárgájákat, összeforgatjuk. Beleszitáljuk a keményítőt, a mandulát és a lisztet. Laza mozdulatokkal egyneművé keverjük, vigyázva, hogy a hab ne törjön nagyon össze. Elegyengetjük a masszát egy sütőpapírral bélelt aljú, 18 cm-es tortaformában.170 fokos sütőben 15-17 perc alatt készre sütjük a piskótát. (Végezzünk tűpróbát!)

Amíg sül a piskóta, összeállítjuk a krémet. A túrót, a krémsajtot, a vaníliát és a citromhéjat a porcukorral simára keverjük.

A kihűlt piskótát három részre vágjuk. Közben megtisztítjuk a tortaformát. Egy lapot visszahelyezünk a formába, megkenjük lekvárral, egyenletesen eloszlatjuk rajta a túrókrém felét. Jöhet rá a középső lap, lekvár, a krém másik fele, végül lezárjuk a tortát a legszebb lappal. Hűtőbe tesszük a formát legalább egy órára. Leválasztjuk a tortakarikát, a tejszínt kemény habbá verjük a porcukorral és vékonyan körülkenjük a tortát. A tetejét tálalás előtt friss eperrel díszítjük.



További túrótortákat találtok az alábbi linkeken: 

Narancsos túrótorta

Sült túrótorta

Pisztáciás túrótorta

Egy másik epres túrótorta, a krémben is eper van

Gyümölcsös túrótorta

Málnás túrótorta sütés nélkül

Áfonyás túrótorta


Ha tetszett, szeresd az oldalt a facebookon is!


Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések