Citromolajos karamella bonbon

Az egyik kedvenc ízesítésű bonbonom a Rózsavölgyi csokoládéműhelyben. Persze az övéké sokkal szebb, sokkal jobb, meg biztosan teljesen más, szupertitkos recept alapján készül. De mit lehet tenni, ha tőlünk elég messze vannak és nagyon vágyunk arra a bizonyos ízre? Hát, találjunk ki egy otthoni verziót!

És igen, sikerül kb. 8 hónapja készített cuccot tennem a blogra... Jupí.


A töltelék állaga miatt Praliné Zsuzsi sós karamella bonbonjának töltelékéhez nyúltam. Nagyon szeretem a Shotts-féle karamella sós verzióját, no a citromolajjal dúsított változatban sem kellett csalódnom.

A lényeg, hogy szerezzünk be hozzá jó minőségű citromolajat (nem aromát!). Hozzájuthatunk pl. az Ázsia bt.-nél vagy a Culinarisban. Ha a narancsot szeretjük jobban, akkor cseréljük a citromolajat narancsolajra, úgy is kitűnő lesz az eredmény.

Hozzávalók (32 db bonbonhoz):

35 g cukor
15 g víz
90 ml zsíros tejszín
10 g golden syrup / méz
30-40 csepp citromolaj (közben érdemes kóstolni)
125 g fehér csokoládé
20 g puha vaj
7 g porított kakaóvaj

300 g 80%-os étcsokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj

1 evőkanál porított kakaóvaj
1 kávéskanál matcha tea

A tejszínt, a szirupot és a citromolajat összeforralom, félreteszem. A cukrot és a vizet egy magas falú fazékban kevergetés nélkül karamellizálom. Lezárom alatta a lángot, több részletben, állandó keverés mellett hozzáöntöm a tejszínt. Hagyom hűlni, majd simára keverem benne a fehér csokoládét. Amikor 35 fokig visszahűlt a krém, a vajat és a kakaóvajat is elkeverem benne.

Dekorálom a formát a matcha porral. Ehhez a kakaóvajat vízgőz fölött felolvasztom, márványlapra öntöm, majd szinte rögtön visszaszedem a tálba, hozzákeverem a teaport, és egy ecset segítségével vékony rétegben felviszem a bonbonforma mélyedéseibe a mintát. 

Az étcsokoládét temperálom a kakaóvajjal. A csokoládét 40-45 fok közé melegítem vízgőz fölött. Az olvasztott csokoládét állandó keverés mellett lehűtöm 34-35 fokra. Ekkor hozzákeverem a porított kakaóvajat, további keveréssel lehűtöm 32 fokig.Elkészítem a bonbonhüvelyeket. Az előkészített formába öntöm a temperált csokoládét, kiütögetem belőle a levegőt, néhány percig hagyom, hogy a burok megszilárduljon. Kicsepegtetem a felesleges csokoládét, a formát lefelé fordítom, hogy egyenletes burok képződjön, 10 percig hagyom, lehúzom a felszínét habkártyával, majd a hűtőbe teszem szilárdulásig.

A tölteléket nyomózsákból a bonbonmélyedésekbe adagolom, helyet hagyva a lezárásnak. Fél óra hűtés után a visszamaradt és újratemperált csokoládéval lezárom a bonbonokat. Újabb 30 percre visszateszem a formát a hűtőbe, végül óvatosan kifordítom belőle a kész bonbonokat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések