Narancsvirágos bonbon

Bevallom, soha ezelőtt nem kóstoltam narancsvirágot. Valami nagyon erős narancsízre számítottam, de legnagyobb meglepetésemre inkább citrusos mézízzel találkoztam. Nagyon kellemes, nagyon üde, de ha narancsosabb ízre vágyunk, nem árt kiegészíteni egy kis narancshéjjal.


Hozzávalók:

125 ml zsíros tejszín
10 g golden syrup / méz
3 g szárított narancsvirág
1/2 kezeletlen narancs finomra reszelt héja
200 g fehér csokoládé
10 g vaj

300 g fehér csokoládé (a talp lehet fehér vagy étcsokoládé, a burok az enyhe zöldes színt egy kis matcha teától kapta, amit temperálás közben kevertem a csokoládéba
1%-nyi porított kakaóvaj

1 evőkanál porított kakaóvaj
1 kávéskanál kurkuma

A tejszínt összeforralom a narancsvirággal, néhány órán át hagyom kiázni az aromákat. Teaszűrőn átszűröm a tejszínt, jól kinyomkodva a virágokat. Hozzáadom a reszelt narancshéjat és a szirupot, felforralom, félreteszem hűlni. Közben felolvasztom a fehér csokoládét, majd 3-4 részletben hozzáadva a tejszínt simára keverem. Végül hozzáadom a puha vajat, amivel szintén homogénre kell keverni.

Dekorálom a formát a kurkumával. Ehhez a kakaóvajat vízgőz fölött felolvasztom, márványlapra öntöm, majd szinte rögtön visszaszedem a tálba, hozzákeverem a kurkumát, és egy ecset segítségével vékony rétegben felviszem a bonbonforma mélyedéseibe a mintát.

A fehér csokoládét temperálom a kakaóvajjal. A csokoládét 40 fokig melegítem vízgőz fölött. Az olvasztott csokoládét állandó keverés mellett lehűtöm 32 fokig. Ekkor hozzákeverem a porított kakaóvajat, további keveréssel lehűtöm 29-30 fokig.Elkészítem a bonbonhüvelyeket. Az előkészített formába öntöm a temperált csokoládét, kiütögetem belőle a levegőt, néhány percig hagyom, hogy a burok megszilárduljon. Kicsepegtetem a felesleges csokoládét, a formát lefelé fordítom, hogy egyenletes burok képződjön, 10 percig hagyom, lehúzom a felszínét habkártyával, majd a hűtőbe teszem szilárdulásig.

A tölteléket nyomózsákból a bonbonmélyedésekbe adagolom, helyet hagyva a lezárásnak. Fél óra hűtés után a visszamaradt és újratemperált fehér vagy étcsokoládéval lezárom a bonbonokat. Újabb 30 percre visszateszem a formát a hűtőbe, végül óvatosan kifordítom belőle a kész bonbonokat.


Megjegyzések

  1. Egyszerűen csodásak. Bár én tudnék így bonbont fotózni :-)

    VálaszTörlés
  2. Én nagyon szeretem a narancsvirágvizet salátába, sütibe..., ez a fanyar íz számomra a nyerő .:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Wanna, ennek érdekel módon inkább mézre emlékeztető íze volt.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések