Whisky karamella trüffel

Imádok trüffelt készíteni. Tudom, hogy sokan nem kedvelik annyira, de meg kell próbálni. Isteni, ahogy a kis ráncos burok alatt megbújik az olvadós krém. A receptet a Stahl magazin CSUPA CSOKI különszámában találtam, méghozzá a Szamos receptje. Az eredeti recept barackpálinkát tartalmaz, ezt cseréltem whiskyre, de azért az sem lehet rossz!


Hozzávalók:

100 g cukor
120 ml zsíros tejszín
180 g tejcsokoládé
20 ml whisky

300 g étcsokoládé
3 g porított kakaóvaj
cukrozatlan kakaópor

A tejszínt felforralom, félreteszem. A cukrot egy magas falú fazékban közepes tűzön karamellizálom. Nem kell kevergetni! Mikor kész a karamell, elzárom alatta a lángot, óvatosan, több részletben hozzákeverem a tejszínt. Félreteszem hűlni. A tejcsokoládét megolvasztom, a karamellás krémhez adom, simára keverem. Végül a whiskyt is a krémbe keverem.

Egy napig szobahőmérsékleten vagy 6-8 órán át hűtőben pihentetem a masszát. Robotgéppel felverem annyira, hogy csúcsos maradjon a krém a habverő végén. Habzsákba töltöm, sütőpapírral bélelt tepsire vagy vágódeszkára aprócska halmokat nyomok. Ismét hűtőbe teszem néhány órára, amíg jól leválaszthatóvá válnak a papírról.

Az étcsokoládét temperálom a kakaóvajjal. A csokoládét 40-45 fok közé melegítem vízgőz fölött. Az olvasztott csokoládét állandó keverés mellett lehűtöm 34-35 fokra. Ekkor hozzákeverem a porított kakaóvajat, további keveréssel lehűtöm 32 fokig. Mártóvilla segítségével becsokizom a trüffeleket, majd átpottyantom a kakaóba. Nagyjából minden ötödiknél megállok, meghempergetem a kakaóban a trüffeleket, átdobom őket egy fém teaszűrőbe (a kezünkre érdemes gumikesztyűt húzni) és leszitálom a felesleges kakaóport róla. Ettől kapják meg a helyes kis ráncos felszínüket.

Sütőpapíron hagyom megszilárdulni a csokoládéburkot. A mártogatás közben folyamatosan ellenőrizzük a csokoládé hőmérsékletét, ha szükséges keverjük át vízgőz fölött, hogy megtartsuk a 31-32 fokos hőmérsékletét.

Annyira szeretem ezt az ízt, hogy nemrégiben bonbon töltelékként is használtam, amikor nem volt időm trüffelt készíteni.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések