Nagyi fánkja

Szerintem egész évben fánkszezon van, de azért ilyenkor mégis csak több fánkrecepttel jövünk. Ez az eddigi legjobb fánk, amit próbáltam, nem száradt ki. A maradék s ehető volt, puha! Érdemes tenni vele egy próbát.

A recept megtalálható a Kifőztük magazin februári számában is.




Hozzávalók (25 darabhoz):

300 ml langyos tej
20 g friss élesztő
1 evőkanál cukor
120 g olvasztott vaj
1 evőkanál porcukor
egy csipet só
4 tojássárgája 
600 g liszt
1 teáskanál vanília-kivonat vagy rum

olaj a sütéshez
a tetejére:

csokoládé / porcukor / lekvár

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. A liszthez adjuk a sót, a porcukrot, az olvasztott vajat, a tojássárgájákat, a vaníliát és az élesztős tejet. Jó alaposan kikeverjük az alapanyagokat, robotgéppel tésztát dagasztunk belőle. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, meleg helyen 45 percig kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk, lisztezett felületen másfél centi vastagra nyújtjuk. Kiszaggatjuk belőle a fánkokat. Ismét letakarjuk, 30 percig kelesztjük a fánkokat. Egy serpenyőben két ujjnyi olajat hevítünk közepes lángon. Kisütjük az olajban a fánkokat oldalanként egy-másfél perc alatt. Az első oldalánál még lefedjük a serpenyőt, ügyeljünk rá, hogy a fedőről töröljük le a párát. Papírtörlővel leitatjuk a felesleges olajat. A langyosra hűlt fánkokat lecsurgathatjuk olvasztott csokoládéval.

Megjegyzések

  1. Ez valami álom, a képek is, de ezek a fánkocskák.......

    VálaszTörlés
  2. Hűh, de guszták! Biztos finomak is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg bevált, nagyon tudom ajánlani lekvárral is!

      Törlés
  3. Régóta keresek finom fánk receptet és hát ez eléggé megnyerően néz ki :) annyi lenne a kérdésem, hogy vajon megtölteni megtudnám-e őket? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Persze, csak szaggasd ki, süsd ki, és utána egy habzsák csövét szúrd bele, és már nyomhatod is a habzsákból a pudingot, lekvárt stb.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések