Szilvás-marcipános szaloncukor

Idén is készülnek a szaloncukrok, elsőként az egyik kedvencemet szeretném bemutatni Nektek. Étcsokoládé rajongók figyelem! Tessék egy esélyt adni a jó minőségű tejcsokoládénak is, mert ez a szaloncukor bizony azzal jobb.

A recept megtalálható a Kifőztük magazin decemberi számában is.


Hozzávalók (kb. 30 darabhoz):

200 g marcipán
100 g aszalt szilva
1 teáskanál őrölt fahéj
200 g ét- vagy tejcsokoládé
2 g porított kakaóvaj

A marcipánt, az aszalt szilvát és a fahéjat késes aprítóban összedaráljuk. Ennek hiányában felaprítjuk késsel a szilvát, és belegyúrjuk a fahéjjal együtt a marcipánba. A masszából apró nudlikat formázunk.

Egy lábasban vizet forralunk, majd lehúzzuk a tűzről. A csokoládét 40 fokosra melegítjük vízgőz felett, ügyelve rá, hogy a tál ne érintkezzen a vízzel. Folyamatos keverés mellett az étcsokoládét 35 fokig, a tejcsokoládét 33 fokig hűtjük, ekkor adjuk hozzá a 2 g kakaóvajat. Tovább hűtjük az étcsokoládét 32 fokig, a tejcsokoládét 30 fokig, ami a csokoládé felhasználási hőmérséklete. Villával belemártjuk a szaloncukrokat a csokoládéba, lecsepegtetjük a felesleget, majd óvatosan egy sütőpapírral bélelt tálcára helyezzük őket. (Hogy megtartsuk a csokoládé hőmérsékletét, néha együk vissza a vízgőz fölé a csokoládét és keverjük át.) Hagyjuk szobahőmérsékleten megszilárdulni a csokoládéburkot. Légmentesen záró dobozban viszonylag hosszú ideig eltartható, de a biztonság kedvéért betehetjük a hűtőbe, ha előre készítjük.

 

Megjegyzések

  1. Rögtön az elsővel beletrafáltál a kedvencembe... :)))))
    Hajrá a nagy csokizáshoz, hisz két gyerkőc mellett ez nem is egyszerű logisztikát igényel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, idén nekem is ez a kedvenc! Bizony, de szerencsére van segítség. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések