Mártott pisztáciamarcipán és Csupa csoki

Ciki, nem ciki (na jó, szerintem nekem ciki) de ez a csokoládébevonat olyan csíkosra sikeredett, hogy ihaj. Na jó, inkább mondjuk azt, hogy ez már olyan csíkos, hogy szinte szép. Na jó, nem. Így sem igaz. Menthetetlenül csíkos és kész, viszont naaaaagyon finom.


Régóta terveztem kipróbálni, és mikor vesse be az ember lány a luxus alapanyagait, ha nem Karácsony előtt. Azt gondolom, hogy a pisztácia arány a pénztárcánk függvényében változhat, de ne spóroljunk vele nagyon. Itt ajánlanám figyelembe a Stahl magazin CSUPA CSOKI különszámát, melyet Wichmann Anna (hedonism) szerkesztett nagy gondossággal. Nem sokszor dicsérek magyar nyomtatott gasztromagazint, de ez igényes, átfogó, összeszedett, érdekes. Jó receptekkel, gasztroajándék tippekkel, tesztekkel, csokoládé történelemmel, Csiszár Kati interjúval. Még nem késő, hogy beszerezzétek az újságosotoknál vagy pl. ITT!


A következő recept ötvözi az újságban található pisztáciás marcipán és William Curley pisztáciamarcipán receptjét.

Hozzávalók (20 db-hoz):

200 g egyszeres marcipán (egyenlő arányban tartalmaz mandulát és cukrot)
50 g natúr zöld pisztácia - Noosti Kft.
7 ml pisztáciaolaj - Noosti Kft.
(ha egyszerűbb, akkor készen is beszerezhető
10 csepp narancs esszencia / 1/2 tk. narancsvirág víz / 1/2 kezeletlen narancs nagyon finomra reszelt héja
200 g kiváló minőségű étcsokoládé - ha már minden alapanyag ilyen menő
(2 g porított kakaóvaj)
néhány szem zöld pisztácia

 A pisztáciát száraz serpenyőben megpirítom, vigyázva, hogy meg ne égjen (ez elhagyható), majd késes aprítóban nagyon finomra darálom, hozzáadom a pisztáciaolajat (kiváltható más, semleges ízű olajjal), tovább keverem, míg nagyjából egynemű masszát kapok. Ezt a marcipánhoz gyúrom a narancs-kivonattal, ha szükséges, aláporcukrozok, hogy ne ragadjon le.

Egy centi vastagságúra nyújtom a masszát, majd 2 cm-es kör kiszúróval kis pogácsákat vágok ki belőle, melyeket kicsit hűtőbe teszek, hogy dermedjenek. Ha mindet kivágtam, temperálom az étcsokoládét. Leírás ITT olvasható. Ha nem az utóbbi módszert választjuk, akkor olvasszuk meg a csokoládé 2/3-ad részét vízgőz fölött, a maradék harmadot, nagyon apróra vágjuk fel, és keverjük simára a felolvasztott csokoládéban.

Mártóvilla segítségével bevonom csokoládéval a kis pogácsákat, alaposan lecsepegtetem, végül sütőpapírral bélelt tálcán hagyom megszilárdulni a bevonatot. A teljes dermedés előtt megszórom némi őrölt pisztáciával.


Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések