Diós-mazsolás szaloncukor

És már itt is van a következő, nagyon ütős szaloncukor. Néhány nappal a készítés után már kicsit visszafogottabb, nagyon kellemesem rumos. De frissen kőkeményen üt! Ezt valószínűleg a 74%-os rum okozza, amelyben a mazsola hosszasan lubickolt. De képzeljük csak el: rum, mazsola, dió, kell ennél több? És igen, ismét a tejcsokoládéra szavaztam, és nem bántam meg!

A recept megtalálható a Kifőztük magazin decemberi számában is.


Hozzávalók (kb. 30 darabhoz):

50 g rumba áztatott mazsola (a mazsoláért köszönet a magzsola.hu-nak)
100 g dió
100 g tejcsokoládé
200 g ét- vagy tejcsokoládé
2 g porított kakaóvaj

A mazsolát néhány nappal a felhasználás előtt rumba áztatjuk. Késes aprítóba tesszük a diót, a mazsolát és az olvasztott tejcsokoládét, összedaráljuk. A masszát hagyjuk szilárdulni, nudlikat formázunk, felhasználásig visszatesszük a hűtőbe.

Egy lábasban vizet forralunk, majd lehúzzuk a tűzről. A csokoládét 40 fokosra melegítjük vízgőz felett, ügyelve rá, hogy a tál ne érintkezzen a vízzel. Folyamatos keverés mellett az étcsokoládét 35 fokig, a tejcsokoládét 33 fokig hűtjük, ekkor adjuk hozzá a 2 g kakaóvajat. Tovább hűtjük az étcsokoládét 32 fokig, a tejcsokoládét 30 fokig, ami a csokoládé felhasználási hőmérséklete. Villával belemártjuk a szaloncukrokat a csokoládéba, lecsepegtetjük a felesleget, majd óvatosan egy sütőpapírral bélelt tálcára helyezzük őket. (Hogy megtartsuk a csokoládé hőmérsékletét, néha együk vissza a vízgőz fölé a csokoládét és keverjük át.) Hagyjuk szobahőmérsékleten megszilárdulni a csokoládéburkot. Légmentesen záró dobozban viszonylag hosszú ideig eltartható, de a biztonság kedvéért betehetjük a hűtőbe, ha előre készítjük.



Megjegyzések

  1. Áldott, Békés Karácsonyt kívánok Neked! Legyen olyan szép az Ünneped, ahogy elképzelted!

    VálaszTörlés
  2. Drága Katuci, remélem, minden rendben van, régóta nem írtál... bízom benne, hogy hamarosan jelentkezel!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések