Forrócsoki kockák, ajándékok... Ja, és még tart a játék!
Először is, ha még nem játszottatok, klikk IDE! :-)
Néhány éve kaptam egy nagy doboz Choc-O-Lait. Persze Gombóc Artúrként inkább leettem a pálcáról, minthogy felolvasszam tejben. :-) Az ötlet szerintem nagyon jó, főleg, hogy könnyedén elkészíthetjük mi magunk is. Ajándékba adhatunk hozzá bögrét is, abba állítva a pálcikákat. Most két variációt mutatok Nektek, az egyik csúnya, de állati finom (persze ezt is a pálcáról ettem le), a másik mutatósabb, de nem töltött, viszont finoman fűszerezhetjük. Ehhez Vianne adta az ötletet, pont egyszerre készítettünk. :-)
Íme a fahéjas-kardamomos kockák, bocsi, szívecskék:
Hozzávalók:
150 g 80%-os Callebaut étcsokoládé
1,5 g porított kakaóvaj
1 tk. őrölt fahéj
1 szem zöld kardamom
15 db pálcika
A csokoládét temperáltam, a kakaóvajjal együtt hozzáadtam a fahéjat és a megtört, megőrölt kardamomot. Szilikon bonbonformába öntöttem. 5 percre hűtőbe tettem, mikor elkezdett szilárdulni, beleszúrtam a pálcákat. Tovább pihent még 15 percig, majd kinyomtam a formából. Egy pálcika egy kis csésze forró tejhez elegendő. Rögtön megüt a kardamom - imádom -, majd csendesen mellélopózik a fahéj is, hmmmm.
Itt köszönném meg a formát Flórának, nagyon jó ajándékokat nyertem tőle nemrégiben, adós voltam a bemutatással. :-)
Íme a másik, csúnyácska, de annál szerethetőbb forrócsoki, melegséget adó vaníliával és a kedvenccel, tonkababbal:
Hozzávalók:
200 ml tejszín
300 g 35%-os tejcsokoládé
1 tonkabab
1 rúd vanília
150 g 70%-os ecuadori étcsokoládé
1,5 g porított kakaóvaj
A tejszínt felforraltam a finomra reszelt tonkababbal, a vanília kikapart magjaival, a tejcsokira öntöttem és simára kevertem. Sütőpapírral bélelt formába öntöttem, néhány órára hűtőbe tettem. Azt reméltem, megdermed rendesen, de elég ragacsos maradt. Megpróbáltam több-kevesebb sikerrel felkockázni. A kockákba szúrtam a spatulákat, temperált étcsokoládéba mártottam, sütőpapíron hagytam dermedni. Forró tejben elkeverve, vagy egyenesen a pálcáról lerágva fogyasszuk ünnepi hangulatban. :-)
És akkor megköszönném a csodás, friss vaníliát Gombának, aki nemrég lepett meg egy adaggal a legfrissebb beszerzéséből. Friss, olajos, aromás. Csak ajánlani tudom az oldalát, rendelhettek is Tőle!
És amikor kíváncsiskodó illetéktelenek másznak be a képbe:
Néhány éve kaptam egy nagy doboz Choc-O-Lait. Persze Gombóc Artúrként inkább leettem a pálcáról, minthogy felolvasszam tejben. :-) Az ötlet szerintem nagyon jó, főleg, hogy könnyedén elkészíthetjük mi magunk is. Ajándékba adhatunk hozzá bögrét is, abba állítva a pálcikákat. Most két variációt mutatok Nektek, az egyik csúnya, de állati finom (persze ezt is a pálcáról ettem le), a másik mutatósabb, de nem töltött, viszont finoman fűszerezhetjük. Ehhez Vianne adta az ötletet, pont egyszerre készítettünk. :-)
Íme a fahéjas-kardamomos kockák, bocsi, szívecskék:
Hozzávalók:
150 g 80%-os Callebaut étcsokoládé
1,5 g porított kakaóvaj
1 tk. őrölt fahéj
1 szem zöld kardamom
15 db pálcika
A csokoládét temperáltam, a kakaóvajjal együtt hozzáadtam a fahéjat és a megtört, megőrölt kardamomot. Szilikon bonbonformába öntöttem. 5 percre hűtőbe tettem, mikor elkezdett szilárdulni, beleszúrtam a pálcákat. Tovább pihent még 15 percig, majd kinyomtam a formából. Egy pálcika egy kis csésze forró tejhez elegendő. Rögtön megüt a kardamom - imádom -, majd csendesen mellélopózik a fahéj is, hmmmm.
Itt köszönném meg a formát Flórának, nagyon jó ajándékokat nyertem tőle nemrégiben, adós voltam a bemutatással. :-)
Íme a másik, csúnyácska, de annál szerethetőbb forrócsoki, melegséget adó vaníliával és a kedvenccel, tonkababbal:
Hozzávalók:
200 ml tejszín
300 g 35%-os tejcsokoládé
1 tonkabab
1 rúd vanília
150 g 70%-os ecuadori étcsokoládé
1,5 g porított kakaóvaj
A tejszínt felforraltam a finomra reszelt tonkababbal, a vanília kikapart magjaival, a tejcsokira öntöttem és simára kevertem. Sütőpapírral bélelt formába öntöttem, néhány órára hűtőbe tettem. Azt reméltem, megdermed rendesen, de elég ragacsos maradt. Megpróbáltam több-kevesebb sikerrel felkockázni. A kockákba szúrtam a spatulákat, temperált étcsokoládéba mártottam, sütőpapíron hagytam dermedni. Forró tejben elkeverve, vagy egyenesen a pálcáról lerágva fogyasszuk ünnepi hangulatban. :-)
És akkor megköszönném a csodás, friss vaníliát Gombának, aki nemrég lepett meg egy adaggal a legfrissebb beszerzéséből. Friss, olajos, aromás. Csak ajánlani tudom az oldalát, rendelhettek is Tőle!
És amikor kíváncsiskodó illetéktelenek másznak be a képbe:
Nem találod ki, mi hűl éppen a hűtőmben? Forrócsoki-pálcák :DDDD Úgy látszik, ez a legújabb gasztrovírus :) Az a töltött különösen jól hangzik, én is leenném a pálcáról!
VálaszTörlésJa, ha tejcsokiból szeretnél "stabil", vágható ganache-t, akkor ahhoz csak egész kevés tejszín kell: 15 dkg tejcsokihoz kb. fél deci.
VálaszTörlésSajnos az én hűtőmben nem hűl:) Nagyon király ötlet, főleg, hogy a bögrét is említetted hozzá:) Ezzel még talán én is megpróbálkozom, persze valami egszerűbb kivitelben:) Csak nehogy felszívódjanak még ajándékozás előtt:)
VálaszTörlésKarácsonyi ajándéknak én is ilyeneket gondoltam, jövő héten el is fogom készíteni.
VálaszTörlésNagyon szépek lettek!
Egyébként szerintem nálam sem jutna el odáig, hogy megolvasszam tejben. :D
Katuci!
VálaszTörlésIlyen pálcikákat készítettem én is, de nem volt lehetőség lefényképezni, mert a kolléganők kapták mikulásra. Hármat csomagoltam pont ilyen zacsiba:_))
Nálad is nagyon tetszik Kata! A szép és az egyáltalán nem csúnya is. Az unokahúgom és unokaöcsém ilyet fog kapni.
VálaszTörlésPuszilom a kíváncsiskodó illetéktelent, aki úgy látom meg fog fertőződni anya csokiimádatával. ;DDDD
Nagyon klasszak! Képzeld, én mikulásra csokikanalat kaptam! :) Még nem használtam fel, mert sajnálom "beolvasztani", de úgysem bírom már sokáig! :)
VálaszTörlésNagyon guszták a csokik és cuki az a kis kezecske ott a pálcikák közt!:-))
VálaszTörlésMég egyszer nagyon szívesen! :)
VálaszTörlésNagyon jó ötlet! Nekem eszembe se jutott volna, pedig már vettem is ilyet ajándékba :D
Erinacea, ki is nevezhetnénk a hónapot a forrócsoki hónapjának! :-) Igen, kicsit később leesett, hogy nem lesznek jók az arányok. :-) Köszönöm a tanácsod! :-)
VálaszTörlésTrollanyu, szerintem nagyon jó kis ajándék, csak javasolni tudom! :-)
Flóra, azért egyet-kettőt érdemes feloldani is. ;-)
Gesztenye, egyre jár az agyunk! :-)
Petra, el is nyammogott belőle egy felet, nagyon cuppogott utána.
Nudleee, ne várasd sokáig! :-)
Éva, köszi, jól belemászott... :-)
Gomba, Állati finomak és aromásak. Érdemes elkészíteni. :-)
Igazuk van a többieknek, tuti meg kell kóstolni így magába is, de nagyon jó ajándék ötlet :D
VálaszTörlésKöszi az ötletet! Én is ezt(is) adom ajándékba!
VálaszTörlésPanna, Jutka, köszi, próbáljátok ki!
VálaszTörlés