2013. április 19., péntek

Mini mángoldos lepénykék

Számomra rejtély, hogy miért olyan nehéz nálunk mángoldhoz jutni, mikor egy végtelenül igénytelen, viszont csudafinom növény. A nyári beszerzési forrást tavaly megtaláltam a piacon, de sajnos a termelő óriásira hagyja megnőni a leveleket. A különböző salátakeverékekben már feltűnt a kis piros szárú mini mángold, de külön csomagolva csak hétvégén bukkantam rá a Culinarisban. A gyönyörű, ízes, zsenge kis levelek kecskesajtos tojáslepényként landoltak a tányéromon.

Nyugodtan helyettesíthetjük bébispenóttal, ha mángoldhoz nem jutunk hozzá.




Hozzávalók (4 db 9 cm-es formához):

100 g bébi mángold
2 közepes főtt burgonya
1 nagyobb szál újhagyma
3 nagy méretű tojás (lehetőleg bio)
100 g reszelt kecskesajt
2 tk. olívaolaj, só, bors
egy mogyorónyi nagyságú vajdarabka a formák kikenéséhez

A vékony szeletekre vágott újhagymát megpirítom az olívaolajon, rádobom a mángold leveleket, nagyjából egy percig sütögetem, ezalatt összeesnek. Közben sózom, borsozom. Az enyhén sózott vízben főtt burgonyákat apró kockákra vágom, összekeverem a mángolddal. Elhabarom a tojásokat, az előzőhöz öntöm, végül a reszelt kecskesajttal elvegyítem, azaz ezt a műveletet PindÚr végezte. (Kecskesajt helyett nyugodtan morzsolhatunk rá fetát is.) A kivajazott formákba adagolom, 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütöm. A hagyma zöldjéből és paradicsomból készített salátával tálalom.

2 megjegyzés:

  1. Szép és finom! Én nem cserélném ki a kecskesajtot fetára, teljesen mást eredményez(ne) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, köszönöm! Bizony, de egy jó feta sem rossz. :-)

      Törlés