Rákóczi-túrós feketeribizli-lekvárral

Persze-persze, a Rákóczi-túrós úgy jó, ahogy van. De azért mindig ott motoszkált bennem, hogy milyen lenne feketeribizli-lekvárral. Huhh, próbáljátok ki!


A recept megjelent a Kifőztükben is!

Hozzávalók 20x30 cm-es tepsihez


a tésztához:
20 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
10 dkg hideg Mizo laktózmentes vaj
5 dkg porcukor
1 tojássárgája
1 evőkanál hideg víz
1 csipet só

a töltelékhez:
50 dkg Mizo laktózmentes túró
10 dkg porcukor
2 tojás
1/2 vaníliarúd kikapart magjai
1 kezeletlen citrom héja

a tetejére:
3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
2 dl feketeribizli-lekvár


A lisztet, a sütőport, a porcukrot, a felkockázott vajat, a sót és a tojássárgáját késes robotgéppel vagy az ujjbegyeinkkel morzsás állagúvá dolgozzuk. Hozzáadjuk a vizet, és addig folytatjuk a gyúrást, amíg szép gombóccá össze nem áll a tészta. Műanyag fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre hűtőbe tesszük, ezalatt kissé visszadermed a vaj.

A töltelékhez a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a porcukorral, a túróval, a reszelt citromhéjjal és a vaníliával. A fehérjét habbá verjük, és több részletben a túrókrémhez keverjük, fellazítva ezzel. A tésztát sütőpapírra tesszük, és a tepsi méretéhez igazodva kinyújtjuk. A papírral együtt átemeljük a tepsibe. Villával megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. 

Kivesszük, egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket, és visszatesszük kb. 25 percre.

Amíg sül, a tetejére a tojásfehérjét a porcukorral nagyon kemény habbá verjük, és csillagcsövű habzsákba szedjük. A süteményt kivesszük a sütőből, és a hőmérsékletet 120 fokra mérsékeljük. A habzsákból csíkokat húzunk a túróra, majd ellentétes irányban is becsíkozva berácsozzuk. 10–12 percig a már csökkentett hőmérsékleten szárítjuk tovább. Ha elkészült, a lekvárt habzsákból a rácsok közötti lyukakba adagoljuk. Miután kihűlt, szépen szeletelhető. Vágás közben töröljük meg a kést, hogy ne kenjük össze a szeletek oldalát.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések