Tortakészítés lépésről lépésre - Russell Hobbs konyhai tippek

Néhány hónapja készítettem a Kifőztükbe egy összefoglalót, hogyan készül nálam egy torta lépésről lépésre. Ehhez segítségül kaptam egy Russell Hobbs Aura tálas mixert, amivel nagyon meg vagyok elégedve, gyönyörű habot ver, erős gép. Van egy kisebb RH robotgépem is, azt is imádom, elnyűttem már egy pár márkát, eddig ez lett a kedvencem.

De akkor jöjjön a lényeg, így készül egy alap vaníliás torta. Ha megnéztek a blogon a többi tortareceptet, láthatjátok, hogy ez az alap, ezt szoktam variálni.


Hozzávalók (18 cm átmérőjű tortához):

hozzávalók a piskótához (két darab 18 cm-es tortakarikában készítve):

6 tojás
15 dkg cukor
5 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
2 dkg őrölt mandula

hozzávalók a krémhez:

50 dkg mascarpone
2 dl hideg tejszín (30%-os zsírtartalmú) 
1 rúd vanília
10-15 dkg porcukor (ízlés szerint)
hozzávalók a habcsókhoz:

1 tojásfehérje (kb. 3,5 dkg súlyú)
3,5 dkg cukor
3,5 dkg porcukor
1 teáskanál étkezési keményítő
ételfesték

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékhez adjuk a cukrot, és kemény habbá verjük. Villával elhabarjuk a tojássárgájákat, a fehérjehabba forgatjuk. Beleszitáljuk a száraz hozzávalókat, nagy mozdulatokkal összeforgatjuk. A masszát két sütőpapírral bélelt aljú tortaformába szedjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 15-16 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. 








A hideg tejszínt 2 evőkanál porcukorral lassú fokozaton elkezdjük felverni. Folyamatosan fokozzuk a sebességet, amint kezd tartása lenni a habnak. Addig folytatjuk a keverést, amíg kemény habot kapunk. A krémsajtot kikeverjük a vanília kikapart magjaival és a maradék porcukorral. Tovább ízesíthetjük reszelt citrushéjjal, kakaóval, fűszerekkel is. A krémet fellazítjuk egy kevés tejszínhabbal, ilyenkor még akár robotgéppel is dolgozhatunk. A többi tejszínt óvatosan beleforgatjuk. Felhasználásig hűtőbe tesszük.



 A kihűlt piskótákat körülvágjuk, óvatosan leválasztjuk a tortakarikákat, és lehúzzuk a sütőpapírt. Hosszában félbevágjuk recés késsel a lapokat. Az egyik tortaformát megtisztítjuk, aláteszünk egy tortakartont vagy tányért. Az aljába teszünk egy piskótalapot. A krémet négy részre osztjuk, a negyedét egyenletesen eloszlatjuk a legalsó lapon. Tovább rétegezzük a lapokat és a krémet. A legfelső lap legyen teljesen sima, hogy a tortánk teteje is egyenletes legyen. Vékonyan kenünk rá még a vaníliakrémből. 2-3 órára hűtőbe tesszük.

 Amíg összeáll a torta, megsütjük a minihabcsókokat a tetejére. Ehhez a tojásfehérjét félig felverjük, majd folyamatos keverés mellett, több részletben hozzászórjuk a cukrot. Kemény habbá verjük robotgéppel. A tojáshabba szitáljuk a keményítős porcukrot, spatulával összeforgatjuk. Több részre szétszedhetjük, és megszínezhetjük egy kevés gélállagú ételfestékkel. Nyomózsákba szedjük a habot, sütőpapírral bélelt tepsire apró csókokat nyomunk. 100 fokra előmelegített sütőben 1 óra alatt megszárítjuk, majd hagyjuk még a sütőben kihűlni.





A tortáról nagyon óvatosan leválasztjuk a formát, egy nagy késsel körülkenjük a maradék krémmel. Tálalás előtt megszórjuk kevés szórócukorral és a habcsókokkal.  



Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések