Kókusztejes rizstorta

Laktózmentes finomsággá alakítottam a klasszikus rizstortát. Ezt a tortát alakítottam át. A kókusztejtől kicsit különlegesebb lett, a piskóta pihe-puha alatta, az áfonyaszósz pedig megkoronázza az egészet.

Megjelent a februári Kifőztükben is.


Hozzávalók 20 cm átmérőjű tortához:

a piskótához:
2 tojás
15 g liszt
15 g étkezési keményítő
15  g cukrozatlan kakaópor
50 g cukor vagy nyírfacukor

a tejberizshez:
200 ml víz
60 g kerek szemű rizs
50 g cukor vagy nyírfacukor
1 kezeletlen citrom vagy narancs héja
20 g lapzselatin (két csomag)

a sárgakrémhez:
6 tojássárgája
200 ml cocomas kókusztejszín
200 ml víz
1 evőkanál étkezési keményítő
50 g cukor vagy nyírfacukor
1 rúd vanília

az áfonyaöntethez:
200 g fagyasztott vagy friss áfonya
2-3 evőkanál cukor vagy nyírfacukor
1 evőkanál étkezési keményítő


A piskótához szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. A sárgájákat villával elhabarjuk, spatulával a tojáshabhoz keverjük. Beleszitáljuk a liszt, a keményítő és a kakaópor keverékét, nagy mozdulatokkal a habba forgatjuk. A masszát átszedjük a tortaformába, 170 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Miután kihűlt a piskóta,

A sárgakrémhez szétválasztunk hat tojást, a fehérjékre most nem lesz szükség, érdemes lefagyasztani. A sárgájákat elkeverjük a cukorral és a keményítővel. A vízzel felhígított kókusztejszínt felmelegítjük a vanília kikapart magjaival. Néhány evőkanálnyival lazítjuk a tojássárgáját. Amikor már csípősre, nagyjából 80 fokosra melegszik a kókusztej, levesszük a tűzről, állandó keverés mellett a tojássárgájához öntjük vékony sugárban. Az egészet visszaöntjük a lábasba, lassú tűzön, állandóan kevergetve besűrítjük, majd félretesszük.

Elkészítjük a tejberizst. A kókuszkrémet lábasa tesszük, felhígítjuk azonos mennyiségű vízzel. Hozzáadjuk a vanília héját és a citrom finomra reszelt héját is. Beleszórjuk a rizst is. Gyakran kevergetve, forrástó nagyjából 15 percig főzzük a tejberizst, amíg a rizsszemek átfőnek. A főzési idő letelte előtt cukorral édesítjük, a zselatinlapokat pedig hideg vízbe áztatjuk öt percre. A kész tejberizsbe keverjük a kinyomkodott zselatint, majd az egészet összevegyítjük a sárgakrémmel.

A piskótalapot visszahelyezzük a megtisztított tortaformába, rászedjük a krémet, éjszakára hűtőbe tesszük.

Tálalás előtt elkészítjük az áfonyaöntetet. Ehhez az áfonyát és a cukrot lábasba tesszük, néha megkeverve 10-15 perc alatt viszonylag sűrűre főzzük. A keményítőt elkeverjük 1-2 evőkanál hideg vízben, a gyümölcshöz keverjük, majd elzárjuk a tűzhelyet. Miután kihűlt a torta tetejére szedjük. A peremhez érve le is folyathatjuk. Tetszés szerint díszítjük és tálaljuk.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések