2012. március 12., hétfő

Áfonyás rizstorta Zila formában

Ígérem, nem az utolsó rizstortás bejegyzésem, lesz még. Ez a példány együtt készült a legutóbbi adaggal.


Hozzávalók egy 8 szeletes Zila formához:

A piskótához:
1 db tojás
22,5 g cukor
32,5 g liszt
15 g vaj
egy csipet só

A tojást szétválasztom, a fehérjét egy csipet sóval és a cukorral nem túl kemény habbá verem. A vajat megolvasztom, óvatosan belekeverem. A tojássárgáját is belekeverem óvatosan. Beleforgatom finom mozdulatokkal az átszitált lisztet, 20 cm-es tortaformába teszem, 160 fokos sütőben 13-15 perc alatt készre sütöm.

A rizskrémhez:
50 ml víz
250 ml teljes tej
60 g kerek szemű rizs
50 g cukor
10 g vaj
fél rúd vanília
fél citrom lereszelt héja
12,5 g zselatin
150 ml + 50 ml habtejszín

A víz és a tej keverékében felteszem főni a rizst egy csipet sóval, a citrom lereszelt héjával, a vanília kikapart magjával és héjával. Folyamatos keverés mellet 15-20 perc alatt készre főzöm a tejberizst. A végén belekeverem a cukrot és a vajat, félreteszem hűlni. 50 ml tejszínben feloldom a zselatint, felforrósítom, de nem kell felforralni. A tejberizst kis adagonként folyamatos keverés mellett hozzáadom, hagyom hűlni. A 150 ml tejszínt kemény habbá verem, félreteszem.

A sárgakrémhez:
75 g porcukor
2 tojás sárgája (ha dupla adagot készítünk, akkor elegendő összesen 3)
175 ml teljes tej
20 g kukoricakeményítő
fél rúd vanília

A porcukrot a tojássárgákkal habosra keverem, hozzáadom a fél rúd vanília kikapart magjait, a keményítőt és a tejet. Egy fazékba öntöm és sűrűsödésig főzöm. Ezt is lehűtöm.

A zselatinos rizst összekeverem a sárgakrémmel, nagy mozdulatokkal belekeverem a felvert tejszínt.

Az áfonyaszószhoz:
250 g kék áfonya
125 g cukor

Az áfonyát és a cukrot egy kis edényben összeforralom, 5-10 percig főzöm, míg sűrű szószt kapok.


A Zila formát lefújom a formakezelő anyaggal, beletöltöm a krémet, ráhelyezem a piskótalapot, egy éjszakára hűtőbe teszem. Az áfonyaszószt beleadagolom a nyolc kis mélyedésbe. (Vagy frissen készítsük, vagy kicsit melegítsük fel, hogy folyósabb legyen.)

A tetejét friss áfonyával szórom meg, majd egy kis porcukorral.

18 megjegyzés:

  1. Gyönyörű ez is, mint a többi ilyen alkotásod! Nagyon gusztaaaa!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De ari vagy, a fiúk odáig voltak érte, párosával nyomták...

      Törlés
  2. Gyönyörűséges! Nagyon-nagyon tetszik!
    Huh, attól a második képtől egy ideig nem szabadulok azt hiszem :D

    VálaszTörlés
  3. Jaj de vártam már. Csodás, ma nálam is a zila forma kerül sorra...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van még! :-) Bár az nem zilás. :-) Hű, várom, mit készítesz!

      Törlés
  4. Annyira guszta, hogy komolyan mondom kínzás!

    VálaszTörlés
  5. Érdekes ez a rizskrém s meggyőződésem, hogy nagyon finom is!

    VálaszTörlés
  6. Csodás:) Mindenhol csodás tortákat látok ma:Adélnál, Aledánál, Nálad:)

    VálaszTörlés
  7. Nyelek, itt nagyokat :D Nem ér :D

    VálaszTörlés
  8. Ó, az az áfonyaszósz... Imádom a tortádat. Mindet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megkoronázza! Hű Petra, ez Tőled végképp nagyon hízelgő!

      Törlés
  9. Ezt nekem készítetted, ugye? Tudod, hogy áfonyaimádó vagyok, ezt mind be tudnám falni:)

    VálaszTörlés
  10. Mi áfonyarajongók tartsunk össze! :-)

    VálaszTörlés