Főzött citromfagylalt

Olyan klasszikus fagylalt, amiben bizony érződik, hogy tisztességes tojásos alapja van, nem a vízből és aromából álló valami. Ha szeretitek a régi idők fagylaltozójának emlékét idéző ízeket, próbáljátok ki! Ha pedig már ennyi citrom héját felhasználjuk hozzá készüljön melléktermékként egy jó nagy kancsó friss limonádé.



Hozzávalók:

6 tojássárgája
600 ml tej
150 g cukor
3 kezeletlen citrom reszelt héja
3 lime reszelt héja
2 citrom leve
200 ml hideg tejszín 

A tejet csípősre melegítem a citrushéjakkal (ne forrjon, de legyen elég forró). Közben a tojások sárgáját kikeverem a cukorral. Vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojáshoz csurgatom a tejet. Vigyázzunk, ki ne csapja a forró tej a tojást! Ha mégis kicsit darabos lenne, szűrjük át. A tojásos folyadékot visszaöntöm a lábasba, lassú tűzön, folyamatos keverés mellett sűrűre főzöm néhány perc alatt. Pár órára hűtőbe teszem. Nagyon fontos, hogy elég hideg legyen az alap, mielőtt a gépbe kerül. A kihűlt pudinghoz keverem a két citrom levét és a keményre vert tejszínhabot. Az előkészített fagyigéppel 30 perc alatt készre kevertetem a fagylaltot.

Ha nincs gépük (és még elég motivációnk, hogy beruházzunk rá), tegyük az alapot műanyag dobozba, be a fagyasztóba és fél óránként jól keverjük át botmixerrel vagy villával, ezt 5-6-szor ismételjük meg. Az így készített fagylalt azért kevésbé lesz krémes.


Megjegyzések

  1. Katuci, ekkora mennyiségből hány gombóc lesz? Én csak 5-6 gombócos kis adagokat szeretnék kezdésnek csinálni, tegnap kaptam meg a fagyigépet, holnap avatom fel :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsi, hogy csak most válaszolok. Jó kérdés, olyan egy liter lesz, ami 5 dekás gombócokkal számolva 20 gombóc, de azért a minimum mennyiség szerintem ennek a felel legyen úgy általában. Természetesen így lerövidül az elkészítési idő. Jó fagyizást!!!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések