Pisztáciás-narancsos ricottafagylalt
Pisztáciafüggőség. Komoly és költséges szenvedély. Olyan nincs, hogy ne legyen itthon pisztácia, bár a fiúk mindig lejmolnak belőle. A narancs és a pisztácia pedig kéz a kézben járnak nálunk. Télen szerencsésen feltankoltam harminc kilónyi kezeletlen szicíliai narancsból, melyek héja a fagyasztóban várja türelmesen, hogy valami finomságba kerüljön.
A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin júniusi számában is, amely ingyenesen letölthető ITT.
Hozzávalók:
a fagylalthoz:
500 g ricotta vagy sima túró
250 g mascarpone krémsajt
200 g cukor
1/2 rúd vanília
3 kezeletlen narancs reszelt héja
200 ml hideg habtejszín
a pisztáciakrémhez:
100 g tisztított natúr pisztácia (héjával 200 g, beszerezhető pl. az aldiban)
50 g cukor
50 ml víz
A megtisztított pisztáciákat egy percre lobogó forró vízbe dobjuk, leszűrjük és kibújtatjuk a vékony hártyás héjukból is. Aprítóképpel megdaráljuk. Közben a cukorból és a vízből kevergetés nélkül 5-6 perc alatt átlátszó cukorszirupot főzünk, ezt a darált pisztáciához adjuk. Tovább dolgoztatjuk a géppel, amíg nagyjából egynemű masszát kapunk. A pisztáciakrémet a túrófagylalt közé kanalazzuk, a kanál nyelének segítségével csíkokat húzunk belőle a fagylaltba.
A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin júniusi számában is, amely ingyenesen letölthető ITT.
a fagylalthoz:
500 g ricotta vagy sima túró
250 g mascarpone krémsajt
200 g cukor
1/2 rúd vanília
3 kezeletlen narancs reszelt héja
200 ml hideg habtejszín
a pisztáciakrémhez:
100 g tisztított natúr pisztácia (héjával 200 g, beszerezhető pl. az aldiban)
50 g cukor
50 ml víz
A fagylalt hozzávalóit - a habtejszín kivételével - botmixerrel vagy
robotgéppel alaposan összedolgozzuk, majd hozzákeverjük a felvert
tejszínt is (minden legyen hideg a felhasználás előtt). Fagylaltgépbe tesszük az alapot, ami típustól függően
nagyjából 30 perc alatt készre keveri a fagylaltot. Fagylaltgép
hiányában tegyük műanyag dobozba a krémet, 30 percenként keverjük át
alaposan botmixerrel vagy villával. Ezt addig ismételjük, amíg elérjük a
kívánt állagot (5-6-szor).
A megtisztított pisztáciákat egy percre lobogó forró vízbe dobjuk, leszűrjük és kibújtatjuk a vékony hártyás héjukból is. Aprítóképpel megdaráljuk. Közben a cukorból és a vízből kevergetés nélkül 5-6 perc alatt átlátszó cukorszirupot főzünk, ezt a darált pisztáciához adjuk. Tovább dolgoztatjuk a géppel, amíg nagyjából egynemű masszát kapunk. A pisztáciakrémet a túrófagylalt közé kanalazzuk, a kanál nyelének segítségével csíkokat húzunk belőle a fagylaltba.
Katuci, ez megint szemet gyönyörködtető lett! Fantasztikusakat alkotsz! :-)
VálaszTörlésDe aranyos vagy Marka! Köszönöm a kedves szavaidat! Nagy kedvenc lett ez a fagyi is! :-)
TörlésNagyon gusztusosak! Hmmm.... megkóstolnám szívesen :)
VálaszTörlésKöszönöm Neked is! :-) Akkor megy egy virtuális gombóccal.
Törlés