Epres-pisztáciás kocka
Szóval a pisztácia őrület folytatódik. Megállíthatatlan vagyok, őrülten szerelmes belé és valószínűleg így is marad az idők végezetéig.
Fenti oknál fogva amint megláttam ezt a Callebaut receptet, azonnal felkerült a kipróbálandó listára. Tejcsokoládé helyett maradt az étcsokoládé, ugyanis elég édes maga a massza a fehér csokoládétól, illetve az eper sem savanyít rajta. Legközelebb meggyel próbálom ki, azt hiszem, az még egy fokkal jobb lehet. Közben jött a meggyes verzió is, húúú, na az sokkal jobb! :-)
Hozzávalók (kb. 20-25 kockához):
200 g fehér csokoládé
200 g pisztácia paszta
4 g porított kakaóvaj (ha nincs, elhagyható, ezen ne múljon)
20 g liofilizált eper (fagyasztva szárított)
200 g 81%-os étcsokoládé (arriba superieur)
2 g porított kakaóvaj
darált pisztácia
Hozzávalók a pisztácia pasztához (kb. 200 g lesz belőle):
50 g tisztított pisztácia (200 g a héjával együtt)
50 g tisztított mandula
60 g kristálycukor
60 ml forró víz
egy csipet só
Először a héjától megtisztított pisztáciát blansírozom. Ehhez egy kis edényben vizet forralok, a forrásban lévő vízbe dobom a pisztáciát, egy percig forralom, majd leszűröm. Végezetül a forró pisztáciákat kicsúsztatom a héjukból. Ha a mandulán rajta van a vékony héja, azzal is elvégzem a műveletet, de én tisztítottat szoktam vásárolni. A mandulát és a pisztáciát elektromos aprítóban simára pürésítem. Hozzáadom a forró vizet és a csipet sót, tovább pürésítem. Ha túl sűrűnek találjuk, még nyugodtan hígíthatjuk egy kis vízzel. Végezetül édesítsük a cukorral.
A fehér csokoládét gőz fölött 45 fokig melegítem (kb. 42-nél leveszem a gőzről, megtörlöm az edény küldő falát, ilyenkor még bőven tovább melegszik 45 fokig). Belekeverem a pisztácia pasztát és a kakaóvajat, homogén állagúra keverem. Ekkor nagyon gyorsan lehűti a pisztácia. 24 foknál hozzáadom az előzetesen felaprított liofilizált epret. A masszát egy sütőpappírral bélelt fém keretbe vagy műanyag dobozba teszem, szilárdulásig hűtöm. Mikor már eléggé megszilárdult, az étcsokoládé egy kis részét temperálom, a massza tetejét vékony rétegben bekenem a csokoládéval, visszadugom a hűtőbe. Mikor megszilárdult a csokoládé, egyforma mérető kockákra szabom a pisztáciás alapot. Végezetül a többi csokoládét is temperálom, bevonom vele a kis kockákat, sütőpapírra helyezem és megszórom gyorsan durvára darált pisztáciával.
Fenti oknál fogva amint megláttam ezt a Callebaut receptet, azonnal felkerült a kipróbálandó listára. Tejcsokoládé helyett maradt az étcsokoládé, ugyanis elég édes maga a massza a fehér csokoládétól, illetve az eper sem savanyít rajta. Legközelebb meggyel próbálom ki, azt hiszem, az még egy fokkal jobb lehet. Közben jött a meggyes verzió is, húúú, na az sokkal jobb! :-)
Hozzávalók (kb. 20-25 kockához):
200 g fehér csokoládé
200 g pisztácia paszta
4 g porított kakaóvaj (ha nincs, elhagyható, ezen ne múljon)
20 g liofilizált eper (fagyasztva szárított)
200 g 81%-os étcsokoládé (arriba superieur)
2 g porított kakaóvaj
darált pisztácia
Hozzávalók a pisztácia pasztához (kb. 200 g lesz belőle):
50 g tisztított pisztácia (200 g a héjával együtt)
50 g tisztított mandula
60 g kristálycukor
60 ml forró víz
egy csipet só
Először a héjától megtisztított pisztáciát blansírozom. Ehhez egy kis edényben vizet forralok, a forrásban lévő vízbe dobom a pisztáciát, egy percig forralom, majd leszűröm. Végezetül a forró pisztáciákat kicsúsztatom a héjukból. Ha a mandulán rajta van a vékony héja, azzal is elvégzem a műveletet, de én tisztítottat szoktam vásárolni. A mandulát és a pisztáciát elektromos aprítóban simára pürésítem. Hozzáadom a forró vizet és a csipet sót, tovább pürésítem. Ha túl sűrűnek találjuk, még nyugodtan hígíthatjuk egy kis vízzel. Végezetül édesítsük a cukorral.
A fehér csokoládét gőz fölött 45 fokig melegítem (kb. 42-nél leveszem a gőzről, megtörlöm az edény küldő falát, ilyenkor még bőven tovább melegszik 45 fokig). Belekeverem a pisztácia pasztát és a kakaóvajat, homogén állagúra keverem. Ekkor nagyon gyorsan lehűti a pisztácia. 24 foknál hozzáadom az előzetesen felaprított liofilizált epret. A masszát egy sütőpappírral bélelt fém keretbe vagy műanyag dobozba teszem, szilárdulásig hűtöm. Mikor már eléggé megszilárdult, az étcsokoládé egy kis részét temperálom, a massza tetejét vékony rétegben bekenem a csokoládéval, visszadugom a hűtőbe. Mikor megszilárdult a csokoládé, egyforma mérető kockákra szabom a pisztáciás alapot. Végezetül a többi csokoládét is temperálom, bevonom vele a kis kockákat, sütőpapírra helyezem és megszórom gyorsan durvára darált pisztáciával.
Katuci!
VálaszTörlésEz valami mennyei volt. A pisztáciával úgy vagyok,mint Te, imádom:-))
Nem véletlen, hogy ezt csináltam, de a meggyel sokkal jobb volt! :-) Nálunk este fogytak el az utolsó darabok. :-)
TörlésDe szép! A pisztáciahéjat először kagylónak néztem, olyan szépen lefotóztad :) Én is imádom! Sósan, édesen, bontva, bontatlanul (úgy az igazi, ha az ember magának bontja ki, nem?;)
VálaszTörlésNem véletlen, hogy kagylónak is nevezik a héját, tényleg olyan. :-) Hú, azért legutóbb 600 g-ot pucoltam, blansíroztam úgy másfél óráig, akkor nem volt olyan buli bontogatni. :-)))
TörlésOlyan csodálatos bon-bonokat gyártasz, hogy le is esett most is az állam. Milyen finom lehet!
VálaszTörlésDe aranyos vagy, köszönöm! Ez a bonbon a Callebaut érdeme, nagyon jó receptjeik vannak!
TörlésEzt már a fb-on is megcsodáltam. Szuper. :)))))
VálaszTörlésDe drága vagy! Köszönöm!
Törlés