Mascarponés gyömülcstorta
Ez a kedvenc időszakom, a piac teli van gyönyörű bogyós gyümölcsökkel. Savanykás málna, egész jó áron van már frissítő áfonya, őszi epret is lehet találni és meglepően édes, hatalmas szedreket (jelenleg a kedvencem). Ezt kell kihasználni, sorra gyártani a gyümölcstortákat, pohárkrémeket, fagylaltokat...
Mindemellett először próbáltam ki Michel Roux tésztás könyvét. Első körben legyártottam dupla mennyiségű pâte sucrée-t. :-) Így aztán minden fellelhető piteformámban ezeket sütöttem. A tészta jó, de azt hiszem, inkább bevállalom majd a törékenyebb, viszont vajasabb pâte samblée-t.
Hozzávalók:
a tésztához (15 cm-es formához):
150 g liszt (BL-55)
100 g enyhén puha vaj (felkockázva)
50 g átszitált porcukor
egy csipet só
1 szobahőmérsékletű tojás
a töltelékhez:
125 g mascarpone
125 ml nagyon hideg, zsíros tejszín
100 g porcukor
fél rúd vanília kikapart magjai
egy narancs reszelt héja
annyi bogyó, amennyit csak rá tudunk halmozni
A tésztához a lisztet, a sót, a porcukrot és a felkockázott vajat a mixeremben összemorzsásítom, majd beledobom a tojást is és készre dolgoztatom a géppel a tésztát. (Ez a "lusta asszony" verzió.) Ha a kézzel készült verziót választjuk, akkor a száraz hozzávalókat és a vajkockákat az ujjainkkal morzsoljuk össze. A közepére készítsünk mélyedést, üssük bele a tojást és dolgozzuk simára a tésztát. Az elkészített tésztát folpackba vagy nylon tasakba jól becsomagolva néhány órára hűtőbe teszem vagy fagyasztóba 1-2 órára.
A lehűlt tésztát átgyúrom és enyhén lisztezett (márvány) felületen 2-3 mm vastagságúra nyújtom, beleigazgatom a piteformába, 20 percre hűtőbe teszem. Villával megszurkálom néhány helyen az alját, sütőpapírt teszek bele, teleöntöm szárazbabbal nehezékképpen. 180 fokos sütőben 15 perc alatt vakra sütöm, majd a bab és a sütőpapír eltávolítása után további 5 perc alatt készre sütöm. A tésztát rácsra helyezve lehűtöm.
Míg hűl a tészta, elkészítem a krémet. A tejszínt kemény habbá verem. A krémsajtot, a porcukrot, narancshéjat és a vaníliát simára keverem, majd óvatosan beleforgatom a tejszínhabot is. A kész krémet a tésztakosárba töltöm és ráhalmozom a rengeteg bogyókát.
Ha a tésztából marad ki, süssétek ki keksznek 10-15 perc alatt, ennek is örülni fog a család! :-)
A tészta receptje innen: Michel Roux: Tésztavarázs - T.bálint Könyvkiadó - 2011
Mindemellett először próbáltam ki Michel Roux tésztás könyvét. Első körben legyártottam dupla mennyiségű pâte sucrée-t. :-) Így aztán minden fellelhető piteformámban ezeket sütöttem. A tészta jó, de azt hiszem, inkább bevállalom majd a törékenyebb, viszont vajasabb pâte samblée-t.
Hozzávalók:
a tésztához (15 cm-es formához):
150 g liszt (BL-55)
100 g enyhén puha vaj (felkockázva)
50 g átszitált porcukor
egy csipet só
1 szobahőmérsékletű tojás
a töltelékhez:
125 g mascarpone
125 ml nagyon hideg, zsíros tejszín
100 g porcukor
fél rúd vanília kikapart magjai
egy narancs reszelt héja
annyi bogyó, amennyit csak rá tudunk halmozni
A tésztához a lisztet, a sót, a porcukrot és a felkockázott vajat a mixeremben összemorzsásítom, majd beledobom a tojást is és készre dolgoztatom a géppel a tésztát. (Ez a "lusta asszony" verzió.) Ha a kézzel készült verziót választjuk, akkor a száraz hozzávalókat és a vajkockákat az ujjainkkal morzsoljuk össze. A közepére készítsünk mélyedést, üssük bele a tojást és dolgozzuk simára a tésztát. Az elkészített tésztát folpackba vagy nylon tasakba jól becsomagolva néhány órára hűtőbe teszem vagy fagyasztóba 1-2 órára.
A lehűlt tésztát átgyúrom és enyhén lisztezett (márvány) felületen 2-3 mm vastagságúra nyújtom, beleigazgatom a piteformába, 20 percre hűtőbe teszem. Villával megszurkálom néhány helyen az alját, sütőpapírt teszek bele, teleöntöm szárazbabbal nehezékképpen. 180 fokos sütőben 15 perc alatt vakra sütöm, majd a bab és a sütőpapír eltávolítása után további 5 perc alatt készre sütöm. A tésztát rácsra helyezve lehűtöm.
Míg hűl a tészta, elkészítem a krémet. A tejszínt kemény habbá verem. A krémsajtot, a porcukrot, narancshéjat és a vaníliát simára keverem, majd óvatosan beleforgatom a tejszínhabot is. A kész krémet a tésztakosárba töltöm és ráhalmozom a rengeteg bogyókát.
Ha a tésztából marad ki, süssétek ki keksznek 10-15 perc alatt, ennek is örülni fog a család! :-)
A tészta receptje innen: Michel Roux: Tésztavarázs - T.bálint Könyvkiadó - 2011
Imádom az ilyen friss bogyós gyümölcsös édességet. Az a lila szeder mennyei rajta! Guszta!!
VálaszTörlésNekem is nagy kedvencem:) Guszta!!!
VálaszTörlésDe nagyon guszta! Nagyon finom lehet!
VálaszTörlésHmmm, de szép! :)
VálaszTörlésSzuper, gyönyörű, nyam:)
VálaszTörlésDe aranyosak vagytok, köszönöm a kedves szavakat, nagyrészt a fantasztikus gyümölcsök érdeme! :-)
VálaszTörléshát ezt is fel kellett volna írnom a kívánságlistámra... nagyon guszta!
VálaszTörlésNagyon kívánatos ez a torta ezekkel a friss gyümölcsökkel!
VálaszTörlésNem csak finom, de olyan szééép is!!!
VálaszTörlésKöszönöm Nektek, éljenek a bogyók! :-)
VálaszTörlésTényleg nagyon jól mutat, ha pedig ennyi fincsi gyümölcs van rajta rossz nem lehet :)
VálaszTörlés