Tonkababos csokoládéfagylalt

Ha új fagyizót próbálunk ki, biztos tesztelési pont a csokoládéfagylalt. Ha az jó, nagy baj nem lehet, viszont ha nem ízlik, előttem elássa magát a hely. Na, ez a fagyi azt hiszem, bármelyik fagyizóban megállná a helyét. És hogy miért vagyok annyira odáig érte? Igen, a tonkabab miatt. Örök szerelmem, a csokoládé ízét gyönyörűen kiegészíti.



A fagylalt alapját Michel Roux könyvéből az angolkrém szolgáltatja, kitűnő, krémes fagylaltalap, ehhez képzeljétek el a csokoládét, a vaníliát, a tonkabab melegségét, némi chilis kakaóbabtöret ropogósságát, a tetején egy kis pisztáciával... Megvan? :-)


Hozzávalók:

500 ml teljes tej
6 tojás sárgája
100 g cukor
egy csipet só
125 g tejcsokoládé (35%-os kakaótartalmú)
75 g étcsokoládé (80%-os kakaótartalmú)
egy rúd vanília
egy tonkabab*
1 dl tejszín (állati, 30%-os zsírtartalmú)
2-3 tk. chilis kakaóbab töret
díszítés: zöld pisztácia



A tejet, a sót, a cukrot, a vanília kikapart magjait és héját, valamint a lereszelt tonkababot összeforralom. A tojások sárgáját elhabarom, folyamatos keverés mellett, vékony sugárban belecsurgatom a forró tejet, vigyázva, hogy nehogy megfőzzem a tojást. A folyadékot visszateszem a tűzre, lassú tűzön besűrítem. Akkor jó, ha a kanál hátulján végighúzva az ujjunkat, megmarad a csík.

Az edényt leveszem a tűzről, belekeverem a csokoládét és a tejszínt (nem szükséges felverni), kihalászom a vanília héját. A krémet éjszakára behűtöm. Másnap próbáljuk nem megenni. :-) A krémet az előzőleg előkészített fagyigépbe öntöm, 20 perc után hozzáadom a kakaóbabot, további 20 percig dolgoztatom a gépet. Amikor elkészül, műanyag dobozba teszem és a kívánt állag eléréséig fagyasztóba teszem. Zöld pisztáciávan és kakaóbab törettel megszórva tálalom.

Gép nélkül: tegyük a fagylaltalapot egy műanyag dobozba, tegyük néhány órára fagyasztóba, kb. 30 percenként jól keverjük át botmixerrel vagy villával, hogy ne képződjenek benne kellemetlen jégkristályok.

*Tonkabab beszerzési helyek: Culinaris, Fűszerész, ebay...




NEKTEK MELYIK A KEDVENC FAGYITOK?

Megjegyzések

  1. Nagyon szuper lett, én már mogyorós-tonkababosban is gondolkodtam :)
    Nekem a kedvencem a sós karamella fagyi ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, az Neked bonbonban is csudaklassz lett. A sós karamella várólistán van, nemsoká előkerül, épp rebarbara készül. :-)

      Törlés
  2. A legnagyobb kedvenc természetesen a csokifagyi, csak úgy szimplán valami nagyon jófajta csokoládéból. Ez a tonkababos igazi bűnbeesés.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye? Én is így vagyok ezzel, a tonkababot meg kár kihagyni belőle, ha akad otthon.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések