Spárgás lepénykék

A spárga szezon elején piszkosul be voltam sózva, hogy vééégre spárga! Erre hetekig egy szem spárgával nem találkoztam azon a nyomorult újpesti piacon. Aztán jött a nagy áttörés, ideiglenes leköltözésünk Szentesre és a spárgahegyek. Ráadásul potom áron, milyen már, hogy Pesten 800 Ft-ért kapod a fél kiló spárgát, itt meg 200 Ft kilója... Vettük is kifulladásig, ettük párolva, levesnek, aminek csak tudtuk, záróakkordként pedig készültek ezek a villámgyors lepénykék.


Hozzávalók:

500 g leveles tészta (ezúttal 6 db-os bolti, fagyasztott), azért ha valaki elég elszánt, mindenképp készítse el maga a tésztát
kb. 5-700 g tisztított spárga
100 g mascarpone
100 g parmezán
1 tojás
só, bors


Első lépésként megtisztítok úgy egy kiló spárgát. Két kézzel megfogom a spárgát és eltöröm. Így biztosan megszabadulunk a fás részektől. (Ötlet: J. Oliver) Az ezután megmaradt 5-700 g spárgát jól megmosom. A felengedett leveles tészták szélénél egy éles késsel vonalat húzok a peremtől számított egy centire. Ügyeljünk rá, hogy ne vágjuk át a tésztát. A tojást elhabarom és a vonalon kívül eső részt lekenem egy keskeny ecsettel. A kimaradt tojást összekeverem a mascarponéval, sózom, borsozom és hozzáadom a lereszelt parmezán felét. A masszát elegyengetem az előkészített tésztalapokon (a vonaltól befelé eső részeken). Jól megrakom mindegyik lepénykét spárgával, végül meghintem őket a maradék reszelt parmezánnal. Sütőlapra helyezve, 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütöm őket.

Megjegyzések

  1. Én is imádom a spárgát, csináltam is a napokban két félét is. Ez a lepényes változat is igéretes. A szentesi ár tényleg elképesztő. Nem csodálom, hogy spárgát is spárgával esztek.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép fotókat készítesz! Tetszik ez a lepény, finom lehet. :)

    VálaszTörlés
  3. Olyan sok helyen láttam már, és annyira guszta étek. Meg kéne csinálnom. Csak spárgát kell hozzá kerítenem...Nagyon guszta!!

    VálaszTörlés
  4. Szép lett! Nálunk is nagy sláger most a spárga :)

    VálaszTörlés
  5. Én már bizony ráuntam a spárgára, de egy ilyet még megismételnék, ha nem próbáltátok, hajrá! :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések