Narancsdzsem
Hozzávalók egy adag dzsemhez (kb. 6 kis üveghez elegendő):
6 narancs (olyan, aminek a héja is használható)
3 alma
70 dkg cukor
3 dl víz
szalicil
A narancsokat jó alaposan megmossuk, héjukat lereszeljük vagy citrushámozóval lekaparjuk (ez a biztonságosabb, így az ujjunk biztosan ép marad). A fehér héjat késsel levágjuk róla, ezekből még kipréseljük a levet. Az almákat megtisztítjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük vagy apró kockákra vágjuk.
Eközben a narancsokat apró kockákra vágjuk, ha van benne mag, azokat kiszedjük.
A húsz perc elteltével hozzáadjuk az almát és a narancsot és tovább főzzük a lekvárt már gyakoribb keverés mellett. Az alma szét fog benne főni, ez adja a zselés állagot.
Mikor már nagyjából egynemű és egyre nehezebb keverni, akkor lezárjuk és még forrón sterilizált üvegekbe töltjük, egy késhegynyi szalicilt szórunk a tetejére és lezárjuk az üveget, mehet is a polcra.
Tippek:
Az üvegeket helyezzük egy fém tálcára mielőtt a dzsemet beleöntjük, ez jól vezeti a hőt, így nem csattan el az üveg a forró folyadéktól.
Ha már használt üveget használunk újra, ellenőrizzük, hogy nem sérült-e, illetve, hogy a kupak jól zár-e (vizet öntünk bele, lefelé fordítjuk és megrázogatjuk).
Citrommal is elkészíthető a dzsem, ha nagyok a citromok, ugyanez az arány, ha kisebbek, adjunk még hozzá. Ez kicsit sötétebb lesz, mint a narancs.
Vegyesen is használhatunk citromot és narancsot, így is kiváló.
Vékonyan kenve használjuk a lekvárt, így finom. Ez nem az a kanalazós fajta dzsem.
6 narancs (olyan, aminek a héja is használható)
3 alma
70 dkg cukor
3 dl víz
szalicil
A narancsokat jó alaposan megmossuk, héjukat lereszeljük vagy citrushámozóval lekaparjuk (ez a biztonságosabb, így az ujjunk biztosan ép marad). A fehér héjat késsel levágjuk róla, ezekből még kipréseljük a levet. Az almákat megtisztítjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük vagy apró kockákra vágjuk.
A 3 dl vizet és a 70 dkg cukrot összekeverjük és felforraljuk, ha már forr, beleöntjük a narancshéjat és további 20 percig mérsékelt tűznél forraljuk (közben néha keverjük meg).
Eközben a narancsokat apró kockákra vágjuk, ha van benne mag, azokat kiszedjük.
A húsz perc elteltével hozzáadjuk az almát és a narancsot és tovább főzzük a lekvárt már gyakoribb keverés mellett. Az alma szét fog benne főni, ez adja a zselés állagot.
Mikor már nagyjából egynemű és egyre nehezebb keverni, akkor lezárjuk és még forrón sterilizált üvegekbe töltjük, egy késhegynyi szalicilt szórunk a tetejére és lezárjuk az üveget, mehet is a polcra.
Tippek:
Az üvegeket helyezzük egy fém tálcára mielőtt a dzsemet beleöntjük, ez jól vezeti a hőt, így nem csattan el az üveg a forró folyadéktól.
Ha már használt üveget használunk újra, ellenőrizzük, hogy nem sérült-e, illetve, hogy a kupak jól zár-e (vizet öntünk bele, lefelé fordítjuk és megrázogatjuk).
Citrommal is elkészíthető a dzsem, ha nagyok a citromok, ugyanez az arány, ha kisebbek, adjunk még hozzá. Ez kicsit sötétebb lesz, mint a narancs.
Vegyesen is használhatunk citromot és narancsot, így is kiváló.
Vékonyan kenve használjuk a lekvárt, így finom. Ez nem az a kanalazós fajta dzsem.
Jelentem, én a "kanalazós táborba" tartozom, és ISTENI volt!!! Köszönöm!:)
VálaszTörlés