2012. április 30., hétfő

Édesköményes bonbon iszákos meggyel

Nem is tudtam magamról, hogy így szeretem az édesköményt, míg Vianne meg nem ajándékozott egy csoda finom Rózsavölgyi csokoládéval (kandírozott, pálinkába áztatott kakaóbab-töretes étcsokoládé édesköménnyel) . Valami elképesztően finom, tökéletes az egyensúly benne. Mentem is édeskömény magot venni, hogy valami hasonló ízvilágot varázsoljak a bonbonba.


Hozzávalók:

250 g 80%-os Callebaut étcsokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj

50 ml tejszín (állati, 30%-os)
100 g fehér csokoládé
2 tk. édeskömény mag
2 ek. felaprított liofilizált vagy aszalt meggy
2-3 cl meggy- vagy cseresznyepálinka

A felaprított meggyet egy pohárba teszem és beáztatom a pálinkába, néhány órára állni hagyom, hogy jól megszívja magát.

A tejszínt felforralom az édesköménnyel, állni hagyom kb. 30 percig, ez idő alatt átadja az aromáját a tejszínnek. Leszűröm, újra felforralom, leveszem a lángról és elkeverem benne a fehér csokoládét, lehűtöm.

Az étcsokoládét temperálom a kakaóvajjal és elkészítem a bonbonhüvelyeket. Rövid hűtés után mindegyik mélyedésbe kanalazok egy kis adag meggyet. Az édesköményes ganache-t nyomózsákba töltöm, feltöltöm vele a bonbonhüvelyeket, helyet hagyva a talpaknak. Nagyjából 45 percre hűtőbe teszem, míg megszilárdul. Újratemperált csokoládéval lezárom a bonbonokat, 30 perc hűtés után kifordítom őket a formából.

Vivi, nagyon szépen köszönöm Neked még egyszer azt a gyönyörűséges csokoládét!

2012. április 27., péntek

Megjelent a Kifőztük! Ne feledjétek, hónap végéig várom az epres recepteket a játékra!

Megjelent a Kifőztük magazin májusi száma, teli gyönyörű és színes receptekkel. Ebben a hónapban én is meghívást kaptam, hogy szerepeljek néhány recepttel. Ezúton is nagyon köszönöm a meghívást! Az online magazint ITT megnézhetitek vagy letölthetitek ingyenesen!


És a játékról:

Szépen gyűlnek a receptek az epres receptversenyre, az eddig beküldött recepteket megnézhetitek ITT.

Április 30-ig várom a recepteket édesség és csokoládé kategóriákban, a részletes kiírást ITT olvashatjátok.

2012. április 20., péntek

Tonkababos bonbon

Az egyik legegyszerűbb bonbon, megtaláljátok Vianne-nál vagy Praliné Zsuzsinál is. Nem véletlenül, ugyanis odáig vagyunk a tonkababért. Ahogy az aromája hozzásimul a tejcsokoládéhoz, valami földöntúli örömöt tud okozni. Whiskyvel már készült régebben, azt a receptet ITT találjátok.


Hozzávalók:

220 g 80%-os Callebaut étcsokoládé (Kumabo)
1%-nyi porított kakaóvaj

50 ml tejszín (állati, 30%-os)
100 g tejcsokoládé
1 tonkabab

A tonkababot a tejszínhez reszelem egy finom lyukú reszelőn, felforralom. A lángról levéve simára keverem benne a tejcsokoládét.

Az étcsokoládét temperálom a kakaóvajjal, elkészítem a bonbonhüvelyeket, 10 percre hűtőbe teszem. Nyomózsákból a mélyedésekbe adagolom a ganache-t, helyet hagyva a lezárásnak, visszateszem 30 percre a hűtőbe. Újratemperált csokoládéval lezárom a bonbonokat. Újabb 30-40 perc hűtés után kifordítom a kész bonbonokat a formából.

2012. április 19., csütörtök

Chilis-fűszeres bonbon

Meg voltam lőve, hogy milyen pluszt tudnék belevinni egy chilis bonbonba, anélkül, hogy túlzásokba esnék. Először készítettem egy erős paprikás pálinkával ízesített chilis ganache-t, de borzalmas lett. Olyat pedig nem adok ki a kezemből, ami nekem sem ízlik. Aztán elindultam forrócsoki vonalon, így jött a narancshéj, a fahéj, a gyömbér, végül pedig csatlakozott a rózsabors és a tarkabors. Jómagam csak a fényképezett példány felét kóstoltam, huhh, ennyi elég is volt. Rettentő csípős lett, de pozitív visszajelzést kaptam róla, ennek pedig mindennél jobban tudok örülni. A rózsabors és a chili minden más ízt magával rántott, de mégis így volt egész.


Hozzávalók:

220 g 80%-os Callebaut étcsokoládé (Kumabo, afrikai termőterületekről származó csokoládé)
1%-nyi porított kakaóvaj

60 g 75%-os csokoládé
50 ml tejszín (állati, 30%-os)
1 kk. chili
egy csipet fahéj
1/2 kk. őrölt gyömbér
3 tekerésnyi tarkabors
szárított, kandírozott narancshéj és rózsabors

A tejszínt felforralom a fahéjjal, chilivel, a gyömbérrel és a tarkaborssal. Leveszem a tűzről és elkeverem benne a 75%-os csokoládét. Félreteszem hűlni.

A csokoládét temperálom a kakaóvajjal, elkészítem a bonbonhüvelyeket. Rövid hűtés után mindegyikbe szórok néhány szem rózsaborsot és narancshéjat, majd nyomózsákból ráadagolom a csípős ganache-t helyet hagyva a talpaknak. 30 percre hűtőbe teszem, majd a maradék újratemperált csokoládéval lezárom a bonbont. 40 percre hűtőbe teszem, végül pedig kifordítom a formából a kész bonbonokat.

2012. április 18., szerda

Paradicsomos-zöldbabos pappardelle öreg holland sajttal

Gyors, hétköznapi, tíz perc alatt összedobós ebéd zöldbab rajongóknak. Ugyan friss hozzávaló nem igen akad benne, de azért nem kell húzni a szájunk szélét. :-)


Hozzávalók:

250 g pappardelle tészta
fél szál póréhagyma
2 duci gerezd fokhagyma
250 g fagyasztott zöldbab (természetesen friss is lehet, sőt...)
1 üveg olívabogyós paradicsomszósz (Lidlből, a kedvencem, nincs benne, E, tartósító, miegymás, satöbbi, de persze mindenkit buzdítok, hogy készítse csak el maga)
só, bors, olívaolaj
sajt, esetemben 5 éves érlelésű öreg holland sajt, ami valami leírhatatlanul finom (vicces a mirelit zöldbab és az üveges sugo mellett :-) )
opcionális: bacon

Felteszek tízszeres mennyiségű vizet a tésztának forrni sóval és olajjal. Közben egy serpenyőben olívaolajat hevítek, megpirítom rajta a hagymát és a fokhagymát, majd a zöldbabot. Nagyjából 5 perc párolás után sózom, borsozom, ráöntöm a szószt, további 4-5 percig rotyogtatom. A pappardellét a megadott ideig főzöm, majd a szósszal elkeverve a csuda finom sajttal tálalom.

Tipp: aki húsosabban szeretné fogyasztani, szeletekre vágott baconön pirítsa meg a hagymát.

2012. április 16., hétfő

Eurázsia leves

Nem jutott eszembe jobb cím. Az alapanyagai jellemzőek az ázsiai konyhára, viszont nem csípős, nem is nagyon fűszeres, szóval kis visszafogott. Ellenben állati finom és laktató! Nagy előnye még, hogy ha van készen hozzá hús, 10 perc alatt elkészíthető.


Hozzávalók:

egy csirkemell
egy szál póréhagyma
5-6 gerezd fokhagyma
só, bors

A csirkemellet a felkarikázott pórén, fokhagymán, mogyoróolajon sóval és borssal 20-25 perc alatt készre pirítottam, illetve pároltam némi hozzáadott vízzel. Közben sóztam, borsoztam. (Ezután ment a fagyasztóba.) Ha frissen készítem, egyszerűen csak félreteszem.

További hozzávalók:

1 csomag mirelit ázsiai jellegű zöldségkeverék (lehet thai, indonéz, kínai... amit csak szeretünk)
fél konzerv bébi kukorica
1 liter csirke vagy zöldség alaplé
400 ml kókusztej
50 g ázsiai tészta
só, bors, további fűszerek, amit szeretünk

A zöldségeket egy kis olajon 6-7 perc alatt készre pirítom, hozzáadom az előzetesen elkészített húst, felöntöm az alaplével és a kókusztejjel, fűszerezem, felforralom. A leves kész is. Miközben főzöm, egy kisebb edényben felforralok másfél liter vizet, lezárom, beleteszem az ázsiai tésztát, 4 percig áztatom, leszűröm, majd az elkészült leveshez keverem.

Tökéletes hétköznapi ebéd vagy vacsora lehet belőle.

2012. április 10., kedd

Kávés-kakaós macaron

Igen, vállalom, függő vagyok, macaron függő. Inkább elkészíteni szeretem, mint megenni, egyszerűen nem tudok vele leállni. Ezúttal kávés-étcsokoládés ganache ellensúlyozza az édességet. Próbáljátok ki, nyerő páros!


Hozzávalók:

100 g őrölt mandula
100 + 80 g porcukor
20 g cukrozatlan kakaópor
1 tk. őrölt kávé
37-40 + 37-40 g tojásfehérje (pihentetett vagy mikróban 5 mp alatt felmelegített - mindkét módszerrel próbáltam, nem éreztem különbséget)
30 g víz
egy csipet só

A ganache-hoz:

100 ml állati tejszín (30%-os zsírtartalmú)
150 g 80%-os kakaótartalmú étcsokoládé
4-5 ek. instant kávé

A 100 g mandulát, a 80 g porcukrot és a 20 g kakaóport kávédarálóban nagyon finomra őrölöm (láthatóan nem teljesen sikerült), hozzáadom a kávét, majd beleszitálom a keveréket egy tálba. Beleteszem az egyik adag tojásfehérjét, de még nem keverem el.

100 g porcukrot és a vizet közepes lángon felteszem forrni, hogy cukor szirupot kapjak. Közben a másik adag tojásfehérjét egy csipet sóval alacsony fokozaton közepesen kemény habbá verem. Mikor a cukorszirup eléri a 118 fokos hőmérsékletet, óvatosan hozzáadom a fehérjéhez folyamatos keverés mellett. További 10-13 percig keverem.

A porcukros-kakaós mandulát a fehérjével elkeverem. Kis adagokban hozzákeverem a szirupos fehérjét, addig kevergetem keverem egy spatulával, míg azt felemelve már nem szakad a massza, hanem krémesen le tudom csurgatni. Egy-két percig pihentetem, majd habzsákból 2,5-3 cm-es köröket nyomok belőlük sütőpapíros sütőlemezre. Sütés előtt legalább 30 percig pihentetem, szárítom.


A ganache-hoz a tejszínt felforralom a kávéval, leveszem a tűzről és simára keverem benne az étcsokoédét, lehűtöm.

140 fokos sütőben (légkeveréssel) 12-13 perc alatt készre sütöm. Akkor van kész, ha a tetejét óvatosan végigsimítva elég szilárdnak érezzük. Kiveszem a tepsit, 10 percig hagyom azon hűlni a korpuszokat, majd egy késsel felszedem a kis félgömböket. Nyomózsákból közé adagolom a krémet és összeragasztom őket.

2012. április 4., szerda

Tojásburger

A múltkori zöldburger sikerén felbuzdulva, hoztam nektek egy újabb húsmentes burgert. Mikor még nem ettem húst, anyukám kitalálta a tojásfasírtot. Azóta is nagy kedvenc, meg aztán jó helyettesítője a húsnak. Mostanság nem olcsó ugyan a tojás, de azért próbáljátok ki!


Hozzávalók kb. 7 db-hoz:

7 db tojás
1/2 dl tej
egy zsemle
egy marék zsemlemorzsa
egy csokor medvehagyma vagy 2 gerezd fokhagyma és egy kis fej hagyma
só, bors
olaj
+ a burgerhez amit csak jónak találunk

Hat tojást elkeverek a tejjel, a hagymával, sózom borsozom és egy forró serpenyőben kemény rántottát készítek belőle. Kicsit hűlni hagyom. Egy késes robotgépbe (vagy darálóba) teszem az összetépkedett zsemlét, morzsásítom, hozzáadom a rántottát és a marék zsemlemorzsát, keverek rajta még egyet-kettőt, hogy jól formázható masszát kapjak. Pogácsákat készítek belőle, majd közepes lángon felmelegített olajban kisütöm a fasírtokat. Papírtörlőre szedem.


Ismét a Limara-féle hamburgerzsemléket sütöttem meg, fantaszikusak! A félbevágott zsemlék mindkét oldalára cheddar sajtot olvasztottam, egy kis salotta hagyma, paradicsom, ruccola és mustár tette teljessé az ízélményt.

2012. április 3., kedd

Mézzel és rozmaringgal karamellizált pekándiós bonbon

Nagyon szeretem a pekándiót, sokkal visszafogottabb az íze, mint a hagyományos dióé, a rozmaringgal pedig igazán jó párost alkotnak, ad neki egy sejtelmes fenyőízt a végén.


Hozzávalók:

220 g 80%-os Callebaut étcsokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj

50 ml tejszín
50 g fehér csokoládé
1/2 tk. szárított rozmaring
25 g pekándió
2 ek. méz

A pekándiót felaprítom, egy száraz serpenyőben elkezdem pirítani, mikor már érződik a finom illata, hozzáadom a mézet és a rozmaringot. Mikor a méz elkezdi karamellizállni a diót (kb. 1-2 perc), lezárom a lángot és nagyon óvatosan hozzáadagolom az előzetesen felmelegített tejszínt. Simára keverem, majd a fehér csokoládét is beledobom. Addig keverem, míg a csokoládé felolvad. Lehűtöm. Nem marad folyós, inkább egy marcipán állagú masszát kapunk a végén.

A csokoládét temperálom a kakaóvajjal, elkészítem a bonbonhüvelyeket. A pekándiós masszából kis nudlikat készítek és belenyomkodom őket a mélyedésekbe, helyet hagyva a lezárásnak. Néhány percre a hűtőbe teszem, majd újratemperált csokoládéval lezárom a bonbonokat. Hűtőbe teszem nagyjából fél órára. Miután megdermedt teljesen a bonbon, kifordítom őket a formából.

A karamelltől édes, a pekándiótól és a rozmaringtól kissé füstös, szeretem és kész! :-)

2012. április 2., hétfő

Blogszülinapi játék! Minden jöhet, ami eper!

Tegnap ünnepeltük a blog első születésnapját, nagyon köszönöm Nektek a kedves visszajelzéseket. Ennek örömére rendezek egy kis receptversenyt, ha van kedvetek, csatlakozzatok!


Ugyan még nem tombol az eperszezon, de azt gondolom, előlegezhetünk neki némi bizalmat. No meg én sem bírom ki, hogy ne vegyek néha egy-egy dobozkával, ez persze kisebb-nagyobb csalódásokkal jár, de nem adom fel!

A játékszabály:

Készíts egy epres süteményt vagy bonbont (a két kategória külön versenyzik, de mindkettőre küldhettek receptet), fotózd le és küldd el nekem a képet és a receptet e-mailben (katucikonyha@gmail.com). A felhasznált eper lehet friss, fagyasztott, aszalt vagy liofilizált. A további felhasznált hozzávalókat a fantáziátokra bízom, lehet klasszikus vagy extravagáns, a lényeg, hogy jó legyen az összhatás.

A nyerteseket nem egyedül fogom kiválasztani, segítségül hívom majd az én főkóstolóimat is. :-)

A receptek beküldési határideje: április 30.

Eredményhirdetés: május 1.

A játék nyereményei még nem álltak össze teljesen, de amint meglesznek, felteszem őket, annyit elöljáróban, hogy lesz benne sütőforma, illatos vanília, struktúrafolia...

2012. április 1., vasárnap

Az első születésnap

Pont egy éve született meg nagy csetlés-botlással a katucikonyha. Abszolút nem volt végiggondolt koncepcióm, csak belevágtam (ez nagyon meg is látszik a blogon), de nem bánom, szerves része lett az életemnek. Sok dolgot tanultam, láttam, olvastam, új emberekkel találkoztam személyesen vagy csak virtuálisan, és ez rengeteg örömöt adott, sőt egyre inkább. Új szekrényt kellett beszerezni a konyhába a sok új eszköznek, alapanyagnak, persze sikerült ezt is kinőni azóta. :-)


A blogot szándékosan nem kategorizáltam, hiszen a kezdetekkor szinte semmihez nem értettem, így semmiképp nem egy recepttárat akartam létrehozni, sokkal inkább egy fejlődési naplót. Eleinte a tortadíszítésre koncentráltam, mára ez nagyon háttérbe szorult. Kevésbé élvezem, meg aztán ismerem a saját korlátaimat. De legalább nem riadok meg, ha megkérnek, hogy készítsek egy tortát. (Azért érdemes visszanézni a kezdetekhez, megmosolyogtat.)

Aztán jött a nagy változás, és aki elhozta mindezt nekem, Vianne. Végtelenül hálás vagyok neki a mai napig, hogy bevezetett a világába, megmutatta a fortélyokat. Tudom, hogy ez csak amolyan házibarkács, de én nagyon élvezem, és legnagyobb boldogságomra vannak mások is, akik értékelik, visszatérnek, támogatnak.

Nagyon köszönöm, hogy benéztek hozzám, kommentelteltek, a facebookon jeleztek vissza vagy éppen személyesen. Köszönöm a családomnak, hogy rendületlenül mellettem állnak és támogatnak, a barátoknak, hogy elviselik, mikor a dolgaimról fecsegek és persze azoknak, akik megadják a bizalmat újra és újra.

Örülök, hogy itt lehetek, hogy itt vagytok és kívánom, hogy éljen még meg sok születésnapot ez a kis blog.

Hamarosan visszatérek egy kis receptversennyel...