Vaníliafagyis minipavlovák

Nem tudom, létezhet-e ennél elegánsabb nyári desszert. (Jó-jó, biztosan van.) Szóval, a kis pavlova kosárkákat előre is elkészíthetjük, jól záródó dobozban eldughatjuk, majd előkapjuk, belegombócolunk egy kis fagylaltot, rá friss gyümölcs, és kész a pompás desszert, amit villám sebességgel kell tálalnunk.

A recept megjelent a júliusi Kifőztükben is. A sok-sok képért előre is elnézést. :)



Hozzávalók

a pavlovához:

75 g tojásfehérje (2-3 tojásé, mérettől függően)
100 g cukor
50 g porcukor
1 teáskanál fehérborecet

a vaníliafagylalthoz:

250 g mascarpone
200 ml hideg habtejszín
100 g porcukor
1 vaníliarúd

a tálaláshoz:

200 g vegyes erdei gyümölcs


A sütőt előmelegítjük 140 fokra.

A tojásfehérjét robotgéppel elkezdjük habbá verni. Amikor már van tartása, hozzáöntjük a cukor felét, tovább keverjük. Ha már majdnem teljesen kemény, a maradék cukrot is hozzáadjuk, és teljesen kemény habbá verjük.

Hozzáöntjük az ecetet, beleszitáljuk a porcukrot, és spatulával simára keverjük. Csillagcsövű habzsákba töltjük a habot, és sütőpapírral bélelt tepsire kis kosárkákat nyomunk belőle. Az előmelegített sütőbe tesszük egy órára. Ha kész, kivesszük, és hagyjuk hűlni.


Közben elkészítjük a vaníliafagylaltot. A tejszínt kevés porcukorral kemény habbá verjük. A mascarponét kikeverjük a maradék porcukorral és a vanília kikapart magjaival. Óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot.A masszát 30 percre fagylaltgépbe öntjük, készre kevertetjük.

Tálalásnál minden kosárba szedünk egy gombóc fagylaltot, és friss gyümölcsöt szórunk a tetejére. Azonnal tálaljuk.

Ha lenne maradék, akkor csak szedjünk mindent műanyag dobozba, a habcsókokat törjük össze, és később gombócolva tálaljuk.

A pavlova receptje Willian Curley_ Patisserie c. könyvéből van. 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések