Réteges, sós karamellás vaníliafagyi
No kérem, volt olyan nyár, hogy már nem is tudom, hány tucat fagyirecept került fel a blogra. Ez most nem ilyen lesz. Egyrészt már jó sokat ellőttem, másrészt meg már ritkábban készítek. De azért néha ilyen brutál dőzsölések még beleférnek.
A recept megjelent a júniusi Kifőztükben is.
Hozzávalók:
a fagylalthoz:
25 dkg mascarpone
2 dl hideg tejszín
10 dkg porcukor
1/2 rúd vanília
a sós karamella szószhoz:
10 dkg cukor
1 dl tejszín
1 kávéskanál madagaszkári sóvirág
A tejszínt egy kevés porcukorral kemény habbá verjük. A krémsajtot kikeverjük a maradék porcukorral és a vanília kikapart magjaival. Óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot.A fagylaltalapot 30 percre fagylaltgépbe tesszük, készre kevertetjük a géppel.
Amíg készül a fagylalt, megfőzzük a karamellszószt. A tejszínt összeforraljuk a mézzel, a vaníliával és a madagaszkári sóvirággal. Közben a cukrot egy másik edényben közepes lángon karamellizáljuk. Ha már sötét barna, levesszük a tűzről, és kis adagokban, folyamatos keverés mellett hozzáadagoljuk a forró tejszínt. Simára keverjük benne a vajat, és félretesszük hűlni.
A kész vaníliafagylaltot a kesudióval, keksszel és sós karamella szósszal rétegezve tálaljuk.
A recept megjelent a júniusi Kifőztükben is.
Hozzávalók:
a fagylalthoz:
25 dkg mascarpone
2 dl hideg tejszín
10 dkg porcukor
1/2 rúd vanília
a sós karamella szószhoz:
10 dkg cukor
1 dl tejszín
1 kávéskanál madagaszkári sóvirág
1 teáskanál méz
1/2 rúd vanília
1 evőkanál vaj
a rétegezéshez:
egy nagy marék keksz
egy nagy marék natúr kesudió
A tejszínt egy kevés porcukorral kemény habbá verjük. A krémsajtot kikeverjük a maradék porcukorral és a vanília kikapart magjaival. Óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot.A fagylaltalapot 30 percre fagylaltgépbe tesszük, készre kevertetjük a géppel.
Amíg készül a fagylalt, megfőzzük a karamellszószt. A tejszínt összeforraljuk a mézzel, a vaníliával és a madagaszkári sóvirággal. Közben a cukrot egy másik edényben közepes lángon karamellizáljuk. Ha már sötét barna, levesszük a tűzről, és kis adagokban, folyamatos keverés mellett hozzáadagoljuk a forró tejszínt. Simára keverjük benne a vajat, és félretesszük hűlni.
A kész vaníliafagylaltot a kesudióval, keksszel és sós karamella szósszal rétegezve tálaljuk.
Úú, nagyon szuper, főleg ebben a tálalásban :)
VálaszTörlésKöszi!!! :) Igen, elég tömény is. :)
Törlés