Túró rudi torta

Néha bajban vagyok a családdal. Én vagyok az ügyeletes tortafelelős minden ünnepen, de az apróságok egy része nem szereti a nagyon csokoládés tortákat, másik része a gyümölcsöset. De egy dolog egészen biztos: a túró rudit mindenki szereti! Akkor legyen egy ilyen torta. És bejött, mindenkinek, huhh...


Aki nézegeti a blogomat, már tudja, hogy jobban szeretem a magasabb, kisebb átmérőjű tortákat. Éppen ezért két kisebb piskótát szoktam sütni, ebbe kerül rengeteg töltelék. Ha valaki egyben szeretné letudni a tortasütést, akkor nyugodtan megsütheti ugyanezt a mennyiséget egy 24 cm-es tortaformában!

Hozzávalók a kakaós piskótához (két darab 18 cm-es formához, Ladurée-féle, a receptért köszönet Noéminek):

6 nagy bio tojás
150 g nádcukor
60 g (tönköly fehér) liszt
45 g étkezési keményítő
30 g cukrozatlan kakaópor
egy csipet só

Hozzávalók a krémhez:

500 g túró
500 g mascarpone
200 ml hideg tejszín
150-200 g porcukor
1 rúd vanília
(citromhéj ízlés szerint, de el is hagyható)

Hozzávalók a csokimázhoz:

100 g étcsokoládé
50 g vaj

néhány túró guru vagy más kedvenc


Először a krémet készítem el. A hideg tejszínt egy kancsóban kemény habbá verem (ha nem agyunk biztosak a dolgunkban, használhatunk hozzá fél csomag zselatin fixet).

A túrót, a krémsajtot, a porcukrot, a vanília kikapart magjait és a citromhéjat (ha használunk) simára keverem a robotgéppel, majd óvatosan beleforgatom a felvert tejszínt. 

A piskótalapokhoz a tojásokat szétválasztom, a fehérjéből, sóból és a cukorból kemény habot verek. Hozzáadom a tojások sárgáját, beleszitálom a kakaót, a keményítőt és a lisztet. Lazán egyneművé keverem, vigyázva, hogy a hab ne törjön nagyon össze.

Megfelezem a masszát, elegyengetem a két 18 cm-es tortaformában (az alját sütőpapírral kibélelem), 170 fokos sütőben 15-17 perc alatt készre sütöm. (Végezzünk tűpróbát!) Rácson hagyom kihűlni.

A kihűlt piskótákat félbe vágom (ha egy nagyot sütünk, 3-4 részbe vágjuk). A megtisztított tortaformába teszem az egyik lapot, rákenem a krém negyedét, és így tovább a többivel. A felső réteg a piskóta alja legyen, mert az a legszebb lap. Így, a formával beteszem a tortát minimum 2-3 órára a hűtőbe, Ezután leválasztom óvatosan a tortagyűrűt, és bekenem kívülről is a tortát a maradék krémmel. Ameddig megolvasztom a csokit, visszadugom a hűtőbe.

A csokit és a vajat vízgőz felett vagy mikróban összeolvasztom. Simára keverem, a tortára locsolom. Végül jöhet rá egy-két bolti kedvenc.



Megjegyzések

  1. Csodás! Tudja a családod hogy kire kell bízni a torta elkészítését!:-)) Nagyon tetszik finom lehet a krémje!

    VálaszTörlés
  2. Válaszok



    1. With our Call Girls in Mahipalpur and escorts services, you may really improve stage of fun by its quality services different. Sure! This assists its people to victory over all the gloom and depressive disorders from your lifestyle and appeases your delicate wishes specifically.So, you may do a trip at web page and can get your wish suggested with an outstanding woman escort. Check our other services also...
      Russian Call Girls in Agra
      Russian Call Girls in Agra
      Call Girls in Surajkund
      Escorts Service in Agra
      Hi Profile Escorts in Pune

      Törlés
  3. Katuci, az lenne a kérdésem, hogy a krém elég masszív zselatin nélkül? mert szállítanom kell a tortát, egy kb. 1,5 órás utat ki kell bírnia. Ha kellőképp behűtöm jó lesz, vagy inkább támogassam meg a biytonság kedvéért egy kis zselatinnal? nagyon köszi a segítséget!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szió! Igen, rendszeresen sütök, és utazik is sokat utána. A lényeg, hogy a lidlös mascarponéval készítsd, az sűrűbb, mint pl az aldis. És rendesen ki kell hűteni a formába visszatöltve. Soha nem teszek hozzá fixálót én sem. A tejszínhab is igazából azért van benne, hogy lazítsa. Ha gondolod, azzal kísérletezhetsz, hogy picit kevesebbet teszel hozzá a végén, de szerintem kell bele ennyi. :)

      Törlés
    2. Köszi, én is mindig a lidlös mascarponét használom, ezt viszont most laktózmentesre kell csinálnom, úgyhogy mindenből LM kell, amiben viszont nem igen van tapasztalatom...Van esetleg ötleted melyik márka jó?

      Törlés
    3. Ahha, akkor más a helyzet, mert lm mascarponét viszont még nem láttam. Én Mizo lm termékeket használok sokszor, mert nekem is szoktak vele gondjaim lenni, főleg a harmadik gyerkőc óta. Ezeket nagyon szeretem, a túró is jó belőle, tejszínből az aldiban láttam talán. Viszont a krémsajtot akkor érdemes lehet kiváltani mégis egy kis zselatinnal. Mondjuk én akkor fixet szotam használni.

      Törlés
  4. Most sütöm a Rudi tortát, remélem sikerül, mert szülinapra lesz. Az eddigi tortáid abszolút sikert arattak.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések