Paleo pizzakorongok Mezei Elmirától

Ha már az előző bejegyzésben pizza volt, jöjjön egy paleo változat. Nem vagyok nagy paleo rajongó, képtelen lennék tartani ezt a diétát (kb. mint bármilyet), de ez az étel kifejezetten bejött. Jó, nem lesz olasz pizzaélményünk, de az érzés meglesz a feltétek miatt. A karfiolos alap kicsit furcsa, de a fűszerezés, a paradicsomszósz és a sajt gondoskodik róla, hogy ne legyen zavaró. Amúgy én nem szeretem a karfiolt, de ezt simán toltam, az alap csak úgy simán fasírtként is megállja a helyét.

A recept Mezei Elmira: Paleolit vendégváró falatkák című könyvében jelent meg, a Jaffa Kiadó gondozásában, valamint kipróbáltuk a Kifőztük szeptemberi számában. Könyvajánló ITT olvasható róla. 

A kiegészítőket magam készítettem Juditéknál, az Apacuka kerámiakészítő workshopon.

 
Hozzávalók (18-20 darabhoz):

500 g karfiol (tisztított súly)
5 tojás
1 gerezd zúzott fokhagyma
só, bors
1/2 teáskanál szárított oregánó
1/2 teáskanál szárított bazsalikom
1/2 teáskanál szárított kakukkfű
3 evőkanál olívaolaj
50 g kókuszliszt

a feltéthez:

1 evőkanál kókuszzsír
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
300 ml paradicsomszósz
sóm bors, eritrit
paradicsomkarikák
gombaszeletek
olajbogyó
100 g reszelt parmezán

A rózsákra szedett karfiolt aprítógépben zsemlemorzsa finomságúra daráljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a fokhagymát, a fűszereket, az olívaolajat, a kókuszlisztet, és egyneművé keverjük. Két nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. 8 cm-es átmérőjű kekszkiszúrót helyezünk a sütőlapra, beleteszünk egy kis halmot a karfiolos keverékből, lappá nyomkodjuk, hogy kitöltse a formát. Óvatosan leemeljük róla a kiszúrót, elkészítjük a többi korongot is. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
Amíg sül a pizzaalap, elkészítjük a feltétet. Kókuszzsíron megfuttatjuk a felaprított hagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a paradicsomszószt. Sóval, borssal, kevés eritrittel ízesítjük, összeforraljuk. A megsült korongokat megkenjük a szósszal, ízlés szerint teszünk rájuk gombát, paradicsomot és olajbogyót. Megszórjuk őket reszelt parmezánnal vagy más hosszan érlelt sajttal, 10 percre visszatesszük a sütőbe.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések