2014. szeptember 20., szombat

Pizza

Még az elején szeretném leszögezni, hogy én így készítem a pizzát, nem állítom, hogy eredeti, vagy hogy csak így lehet, de mi így szeretjük. Sőt, azt is bevallom, hogy régebben jó minőségű, de kész paradicsomszószt vásároltam hozzá. Az utóbbi időben viszont gyorsan elkészítem inkább a szószt hámozott és aprított paradicsomkonzervből és egy kis pesztóból.Idén viszont főztem be isteni paradicsomszószokat, most az kerül rá.

A tésztát lusta és hozzáteszem roppant kényelmes módon a kenyérsütő gépemmel készíttetem. Nem márkás darab, az egyik nagyáruház kiárusításán jutottam hozzá egyszer potom ötezer forintért, de nagyon jó szolgálatot tesz azóta is. Ha van ilyen gépünk, csak pakoljunk bele mindent. A receptben természetesen leírom, hogyan készítsük gép nélkül a tésztát, ami egyaránt alkalmas a vékony és vastag verzióhoz is.

A recept megjelent a Díványon is. 



Hozzávalók (négy pizzához):

a tésztához: 

700 g liszt (lehetőleg kenyérliszt)
35 g friss élesztő
200 ml langyos víz
100 ml langyos tej(ez is lehet víz)
50 ml olívaolaj
1 evőkanál cukor
1 evőkanál só

a szószhoz:

2 x 400 g-os hámozott és aprított paradicsom konzerv
3 evőkanál pesto vagy 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, egy csokor friss vagy 2 evőkanál szárított bazsalikom
1 teáskanál só
1 evőkanál cukor

tetszőleges feltétek


A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet a munkalapra halmozzuk, közészórjuk a sót, a közepébe lyukat fúrunk. Ide öntjük az élesztős tejet, a langyos vizet és az olajat.

Egy villával elkezdjük befelé söpörni a lisztet a folyadékok felé, addig keverjük a villával a tésztát, ameddig csak tudjuk. Letesszük a villát, lisztezett kézzel folytatjuk a tészta összegyúrását, míg már nem ragad a kezünkre. 

Nagyjából 10 percig dagasztjuk a lisztezett felületen a tésztát, négy részre osztjuk, cipókat formázunk. A kis cipókat letakarjuk egy tiszta konyharuhával, 30-45 percig kelesztjük őket (közben ne legyen hideg a helyiségben). 

Kenyérsütő géppel: a tartály aljába öntjük a folyadékokat, beleszórjuk a cukrot és a sót, rákanalazzuk a lisztet, végül elmorzsoljuk a liszt tetején az élesztőt, dagasztó, kelesztő programot állítunk be. 

A tésztaszószhoz lábasba tesszük a paradicsomkonzervet, a sót, a cukrot és a pesztót, összeforraljuk. 

Ha nem pesztóval dolgozunk:  a megtisztított, felaprított fokhagymát  megfuttatjuk az olívaolajban egy serpenyőben, ráöntjük a paradicsomot, sózzuk, cukrozzuk, és hozzáadjuk a bazsalikomot is. 

A sütőt előmelegítjük 250 fokra. 

Az első cipót lisztezett felületen kinyújtjuk az általunk kívánt vastagságúra. Megkenjük a szósszal, ráhelyezzük a feltéteket (ne túl sokat!), sütőlemezre tesszük, és 7-10 perc alatt (vastagságtól függ) készre sütjük. 

Ameddig sül az első pizza, kinyújtjuk a következő lapot és így tovább.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése