Sáfrányos trüffel

Nem most készült ez a trüffel sem, egészen pontosan tavaly május óta pihen a piszkozatok között. Viszont nem akartam annyiban hagyni, hiszen az egyik kedvenc ízpárosításomról van szó, mivel még annak idején Vianne ismertetett meg. Az ő sáfrány-gyömbér bonbonja ihlette ezt a trüffelt.


Hozzávalók:

50 ml zsíros tejszín
20 g golden syrup / méz
0,02 g sáfrány
150 g fehér csokoládé
10 g puha vaj

300 g étcsokoládé
3 g porított kakaóvaj
6-7 evőkanál cukrozatlan kakaópor és egy evőkanál őrölt gyömbér

A tejszínt, a sáfrányt és a szirupot / mézet összeforralom. Félreteszem és hagyom visszahűlni kb. 40 fokosra. Közben megolvasztom a fehér csokoládét. A tejszínes keveréket 3-4 részletben az olvasztott csokoládéhoz keverem. Hozzáadom a puha vajat és egy botmixer alacsonyabb fokozatával átkeverem. Néhány órára félreteszem szilárdulni.

A krémet habzsákba töltöm és egy sütőpapírral bélelt tálcára aprócska halmokat adagolok belőle. ezeket hűtőbe teszem 6-12 órára, amíg jól leválaszthatóvá válnak a papírról.

Az étcsokoládét temperálom a kakaóvajjal. A csokoládét 40-45 fok közé melegítem vízgőz fölött. Az olvasztott csokoládét állandó keverés mellett lehűtöm 34-35 fokra. Ekkor hozzákeverem a porított kakaóvajat, további keveréssel lehűtöm 32 fokig. Mártóvilla segítségével becsokizom a trüffeleket, majd átpottyantom a kakaóba. Nagyjából minden ötödiknél megállok, meghempergetem a gyömbéres kakaóban a trüffeleket, átdobom őket egy fém teaszűrőbe (a kezünkre érdemes gumikesztyűt húzni) és leszitálom a felesleges kakaóport róla. Ettől kapják meg a helyes kis ráncos felszínüket.

Sütőpapíron hagyom megszilárdulni a csokoládéburkot. A mártogatás közben folyamatosan ellenőrizzük a csokoládé hőmérsékletét, ha szükséges keverjük át vízgőz fölött, hogy megtartsuk a 31-32 fokos hőmérsékletét.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések