Kávés csokoládétorta

Az utóbbi két hónapban szinte nem telt el úgy hét, hogy ne került volna terítékre legalább egy, de néha két torta is. Ahogy közeledünk a Karácsonyhoz, fogyatkoznak a családi ünnepek, így ígérem, lesznek karácsonyi tippek is. De ha gondoljátok, nyugodtan tálaljatok fel tortát az ünnepi lakoma végén, biztosan nem reklamál majd senki. Az elkészítésük meg igazán nem bonyolult és időigényes.


Hozzávalók a kávés piskótához (18 cm-es tortaformához, a Ladurée-féle receptet alapul véve):

3 nagy tojás
75 g cukor
30 g liszt
22 g étkezési keményítő
20 g instant kávépor
egy csipet só

A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből, sóból és a cukorból kemény habot verek. Hozzáadom a tojások sárgáját, beleszitálom a kávét, a keményítőt és a lisztet. Lazán egyneművé keverem, vigyázva, hogy a hab ne törjön nagyon össze. Elegyengetem a tortaformában, 170 fokos sütőben 15-17 perc alatt készre sütöm. (Végezzünk tűpróbát!)

Én már minden tortámhoz ezt a piskótát veszem alapul, elronthatatlan, isteni, pihe-puha, próbáljátok ki! A megismertetésért köszönet Noéminek. :-)

Hozzávalók a krémhez:

400 ml zsíros tejszín
250 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
50 g cukor
ízlés szerint 4-5 ek. instant kávépor (+ ha még intenzívebb ízt szeretnénk, egy ek. kávé kivonat)

A tejszínt a cukorral és a kávéval felforralom, a felaprított csokoládéra öntöm, simára keverem. Néhány órára a hűtőbe teszem vagy akár egy éjszakára. A krémet habverővel óvatosan felverem (vigyázva, hogy ki ne csapódjon a tejszín).

A díszítés:

50 g étcsokoládé
50 g vaj
egy jó marék (kb. 40 g) durvára aprított mogyoró és mandula


A piskótát három lapra vágom. A tortakeretbe visszahelyezem a piskóta tetejét (ez lesz a kész tortánk alja), a krém harmadát eloszlatom, betakarom a középsó lappal, a újabb adag krémet egyengetek el rajta, végül lezárom a tortát a legszebb lap piskótával. A kerettel együtt bő fél órára (nyugodtan lehet több, ha nem rohanunk) hűtőbe teszem az összeállított tortát.

Kiveszem a keretből, a maradék krémmel megkenem kívülről, majd szétfolyatom rajta a csokoládés-vajas keveréket. Nekem az a heppem, hogy az oldalán megfolyatom. Ennek nem tudok ellenállni. :-) Végül a torta tetejét megszórom jó vastagon a magvakkal. Hűtőben hagyom összeállni a tortát.


Ha tetszett a recept, próbáljátok ki, vagy variáljátok át. A piskótába kerüljön kakaó, a krémbe narancshéj, tiszta Karácsony, nem? :-)

Megjegyzések

  1. Katuci!
    Ez valami mennyeien néz ki, hmm egy szelet nagyon finom lenne:-))

    VálaszTörlés
  2. Teljes mértékben egyetértek Gesztivel!:))))

    VálaszTörlés
  3. Úgy gyönyörű, hogy közben rusztikus! Imádom az ilyen habnélküli csodákat :)

    VálaszTörlés
  4. Gesztenye, nagyon köszönöm, menne is Neked, ha lenne. :-)

    Kata, :-)))

    Tejszínhab, én is, bevallom, a habosakat nem s annyira szeretem. Mostanában minden torta így készül nálam. :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések