Almás-pezsgős csirkemell

A csirke, ami az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Ismerve engem, semmi bonyodalom, helyette valami egyszerű hús, az extra pedig a sáfrányos rizs.


Hozzávalók:

500 g csirkemell filé
3 alma
5 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
egy marék aranymazsola
kb. 150 ml pezsgő
1 ek. méz
olaj, só, bors

rizs
sáfrány

A csirkemellet felszeletelem, sózom, borsozom, majd forró serpenyőben hirtelen megpirítom mindkét oldalát egy kis olajon. Mikor az összes elősütött csirkemell kikerült a serpenyőből, mehet bele a cikkekre vágott alma, a felkarikázott hagyma, a zúzott vagy szeletelt fokhagyma és a mazsola. Mikor kicsit megpirulnak, felöntöm a pezsgővel és hagyom, hogy néhány perc alatt besűrűsödjön, ekkor adom hozzá a mézet és kicsit karamellizálom. A serpenyő tartalmát a csirkére öntöm, jól összeforgatom. Lefóliázott jénai edényben 30 percig sütöm az ételt 170 fokos sütőben. A fóliát leveszem, további 10 percig hagyom pirulni.

Egy közepes méretű edényben olajat forrósítok, megpirítok rajta egy bögre kerek szemű rizst. Hozzáadok egy jó csipetnyi őrölt sáfrányt és megsózom. Hagyom kicsit pirulni a rizst, mikor kifehéredik, apránként, folyamatos keverés mellett felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel. Mikor majdnem elpárolgott róla az utolsó adag víz is, leveszem a tűzről az edényt, fedőt teszek rá és kb. 20 percre félreteszem.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések