Sült túrótorta négyszer, négyféle képpen
Évekkel ezelőtt kezdődött, mikor is Férj kedvenc süteményévé lépett elő a sült túrótorta udvarlása hajnalán. Tény, hogy akkoriban jól készítették egy bizonyos cukrászdában, de sajnos jócskán megkopott a minősége lassan egy évtized alatt. Azóta sok-sok próbálkozás után sikerült kifejleszteni a kedvenc verziónkat. Vékony tészta az alján, házi narancslekvár a tetején és a töltelékben. Tökéletes! Ezen kívül még három verziót mutatok, ugyanezen recept felhasználásával.
Hogy ezúttal miért pont négy? Mert egy kedves bloggerinának, Nyammm Zsófinak (aki nem mellesleg méltán híres a majd fél évszázados lángos receptjéről) ez a kedvenc száma. Ennek kapcsán indította EZT a kis játékot. Kedves Zsófi, fogadd ezt a néhány túrós finomságot sok szeretettel tőlem.
Hozzávalók (18-22 cm-es formához):
a tészta:
125 g liszt
50 g vaj
50 g cukor
1 tojás
egy csipet só
a töltelék:
500 g túró
100 g nagyon puha vaj
100 g cukor
50 g étkezési keményítő
4 tojás
1 rúd vanília vagy vanília-kivonat (esetleg a cukor legyen vaníliás cukor)
+ amit mindig variálok:
3 nagy ek. házi narancslekvár
vagy
narancs- vagy citromhéj reszelve
+ízlés szerint mazsola vagy kandírozott gyümölcsök
A tészta hozzávalóit összedolgozom kézzel vagy késes robotgéppel, folpackba csomagolom és legalább egy órára hűtőbe teszem.
A töltelék összes hozzávalóját egy nagy tálba teszem és alaposan összeturmixolom botmixerrel, de robotgépet is használhatunk. Ha mazsolát teszek bele, természetesen azt nem turmixolom.
Ha könnyebb tésztát szeretnénk kapni, a tojások fehérjét külön is felvethetjük, majd óvatosan forgassuk a masszába. Viszont így kicsit szárazabb lesz, részemről maradok a tömör és nedvesebb verziónál.
A tortaformát előkészítem, az aljába sütőpapírt vágok, az oldalát kivajazom. A tésztát kinyújtom és a forma aljába szabom, vagy csak kézzel belenyomkodom. Érdemes viszonylag vékony tésztaréteget használni, a kimaradt tészta egy hétig biztosan eláll a hűtőben, így a következő hétvégi adaghoz már meg is lesz az alapunk.
A tölteléket a formába kanalazom, elegyengetem, végül 160 fokra előmelegített sütőben kb. 60 perc alatt készre sütöm.
A tetején oszlassuk el a kedvenc lekvárunkat. A fenti képeken házi feketeribizli lekvárt használtam, de az alábbi, narancslekvárosnál jobb nem létezik, ez meggyőződésem. :-)
Amikor nincs semmi kedvem a tészta alapot összegyúrni, kivajazok egy szögletes kenyérsütő formát, a töltelékbe teszek egy nagy marék mazsolát, így sütöm meg.
És a végső verzió, lepénynek sütve, sütés előtt rákanalazok egy üveg lekvárt, amit egy kanál nyelével márványosan eloszlatok.
Ha kedvetek támad, próbáljátok ki valamelyik verziót. Én teljes elfogultsággal a narancslekváros változatot ajánlom. :-)
Hogy ezúttal miért pont négy? Mert egy kedves bloggerinának, Nyammm Zsófinak (aki nem mellesleg méltán híres a majd fél évszázados lángos receptjéről) ez a kedvenc száma. Ennek kapcsán indította EZT a kis játékot. Kedves Zsófi, fogadd ezt a néhány túrós finomságot sok szeretettel tőlem.
Hozzávalók (18-22 cm-es formához):
a tészta:
125 g liszt
50 g vaj
50 g cukor
1 tojás
egy csipet só
a töltelék:
500 g túró
100 g nagyon puha vaj
100 g cukor
50 g étkezési keményítő
4 tojás
1 rúd vanília vagy vanília-kivonat (esetleg a cukor legyen vaníliás cukor)
+ amit mindig variálok:
3 nagy ek. házi narancslekvár
vagy
narancs- vagy citromhéj reszelve
+ízlés szerint mazsola vagy kandírozott gyümölcsök
A tészta hozzávalóit összedolgozom kézzel vagy késes robotgéppel, folpackba csomagolom és legalább egy órára hűtőbe teszem.
A töltelék összes hozzávalóját egy nagy tálba teszem és alaposan összeturmixolom botmixerrel, de robotgépet is használhatunk. Ha mazsolát teszek bele, természetesen azt nem turmixolom.
Ha könnyebb tésztát szeretnénk kapni, a tojások fehérjét külön is felvethetjük, majd óvatosan forgassuk a masszába. Viszont így kicsit szárazabb lesz, részemről maradok a tömör és nedvesebb verziónál.
A tortaformát előkészítem, az aljába sütőpapírt vágok, az oldalát kivajazom. A tésztát kinyújtom és a forma aljába szabom, vagy csak kézzel belenyomkodom. Érdemes viszonylag vékony tésztaréteget használni, a kimaradt tészta egy hétig biztosan eláll a hűtőben, így a következő hétvégi adaghoz már meg is lesz az alapunk.
A tölteléket a formába kanalazom, elegyengetem, végül 160 fokra előmelegített sütőben kb. 60 perc alatt készre sütöm.
A tetején oszlassuk el a kedvenc lekvárunkat. A fenti képeken házi feketeribizli lekvárt használtam, de az alábbi, narancslekvárosnál jobb nem létezik, ez meggyőződésem. :-)
Amikor nincs semmi kedvem a tészta alapot összegyúrni, kivajazok egy szögletes kenyérsütő formát, a töltelékbe teszek egy nagy marék mazsolát, így sütöm meg.
És a végső verzió, lepénynek sütve, sütés előtt rákanalazok egy üveg lekvárt, amit egy kanál nyelével márványosan eloszlatok.
Ha kedvetek támad, próbáljátok ki valamelyik verziót. Én teljes elfogultsággal a narancslekváros változatot ajánlom. :-)
Nagyon guszta mindegyik! A márványos tetszik a legjobban. :)
VálaszTörlésköszönöm Pixie, na igen, az sem rossz, még van egy szeletke, ha szeretnéd... :-)
TörlésFeketeribizli-narancs után a másik kettő is jöhet!csodásak!
VálaszTörlésPersze, legyen egyből mind! :-)
TörlésÉn is a narancsosat választanám először, aztán a tészta nélkülit, meg a ribizli lekvárost...!:)
VálaszTörlésHát igen, a narancsnak nincsen párja. :-)
TörlésNagyon szuper válogatás:)
VálaszTörlésCsak Neked, csak itt, csak most. :-)
Törlés