2012. július 13., péntek

Te-te-te-tejberizs!

Nem, nem ismerek embert, aki ne szeretné. Bár biztos akadnak, de lehet ezt nem szeretni? Nem érzem, hogy annyira itt a helye, inkább azoknak ajánlom, akik a zacskós verziót készítik, mert lehetetlen küldetésnek tartják, hogy ilyet tudnának ők maguk is főzni. Én is ilyen voltam néhány éve, zacskós tejberizs vagy a kész, dobozos változat, brrrr...

Szóval, no para, negyed óra és felidézhetitek a gyermekkor ízeit!


Hozzávalók:

5-600 ml teljes tej (attól függ, hogy a sűrűbb vagy a hígabb verzióra szavaztok)
100 ml víz
120 g kerek szemű rizs (SOS)
egy rúd vanília
100 g cukor
egy kezeletlen citrom/narancs reszelt héja
20 g vaj

A tejet, a vizet, a sót, a rizst, a vanília kikapart magjait és héját, valamint a lereszelt citrushéjat felteszem főni, a forráspont elérése után kicsit lejjebb veszem a lángot, sűrűn kavargatva, nagyjából 15 perc alatt (míg megpuhul a rizs) készre főzőm. A cukrot csak a végén, a vajjal együtt keverem bele, így nem ég le olyan könnyen. A vajtól pedig sokkal krémesebb lesz.

(A recept alapja a Horváth Ilona szakácskönyvből van.)

2 megjegyzés:

  1. Szép és kívánatos, pedig én vagyok az, aki nem szereti a tejberizst. Gyermekeimnek főztem, de nem nagyon kóstoltam :)))

    VálaszTörlés
  2. Akkor hős vagy, mert így is megfőzöd. Anyukám a krumplifőzivel van így, de meggyőződésem, hogy ő készíti a világon a legjobban. :-)

    VálaszTörlés