SAD 7. forduló - klasszikusok új ruhája
Süss, alkoss, díszíts! 7. forduló - klasszikusok új ruhája
Chriesitől repült egyenesen az én konyhámba a SAD stafétája. Ezt a játékot a VKF mintájára Kiskukta hívta életre. Nagyon köszönöm a lehetőséget, remélem, kitaláltok majd sok-sok finomságot!
Hű, tényleg nem könnyű dolog ám témát választani. Jönnek az ötletek, aztán elveti őket az ember. Mivel mégis csak a díszítés kapja a legnagyobb hangsúlyt ebben a játékban, így azt szeretném, ha újragondolnátok a klasszikus édességeket, főleg a kinézetüket.
Tehát, végy egy klasszikus sütemény vagy torta receptet, majd varázsold át a külsejét! Maradhat torta pl. Zila formában vagy szögletesen, minitorta, de nincs ellenemre a bonbon, macaron, pohárkrém, sőt még a fagylalt vagy jégkrém sem (a nagy melegre való tekintettel). Ha ezeken kívül eszetekbe jut még bármi más forma, hajrá, nem szeretnék határt szabni a fantáziátoknak!
A lefotózott édesség (esetleg sósság) posztját 2012. július 20-22. (meghosszabbítva 25-ig) között tegyétek közzé a blogokon, a poszt linkjét küldjétek el nekem e-mailben a katucikonyha@gmail.com címre SAD címmel. Az sem marad ki, akinek nincs blogja, őket arra kérem, hogy a megadott időszakban e-mailben küldjék el a nevezett mű képét és leírását nekem a fent említett címre.
Nagyon várom, hogy mikkel rukkoltok elő! :-)
Ajánlom még figyelmetekbe a párhuzamosan folyó VKF-et is, aminek játékmestere Selectfood Alíz, akivel majdnem témaütközésünk lett, még jó, hogy megnéztem a kiírását. :-)
Végezetül, ugyan nem szokás, de úgy határoztam, a SAD-ra nevezők között az összefoglaló közzétételekor kisorsolok majd valami apróságot.
****************************************
Nagyon köszönöm Nektek a nevezéseket, remélem, sok örömet leltetek a találgatásban. Íme az alkotások. A játéknak szigorú házigazdája voltam, ezúttal nem fogadtam el régebben készült közzétett édességeket. Remélem, ezt elnézitek nekem.
Orchidea Kriszta először vesz részt ebben a kis játékban, nyár lévén mi mást készített volna, mint fagyit. Méghozzá csodálatos Rákóczi túrós fagyit. A klasszikus süti receptet alapul véve a következőkből állt a fagyi: linzertészta morzsa, túró fagyi, friss házi baracklekvár, a hab ezúttal elmaradt. Kezeket fel, ha kértek egy gombóccal!
És ha már túró, íme Barbi habsipkás túrós palacsintája. Szerencsénk van, mert Barbi a játéknak köszönhetően megszakította nyári blogszünetét, és a kedvenc palacsintájával lepett meg minket.
Beatrixnak ugyan nincs blogja, de így is jelentkezett, ennek pedig nagyon örültem. Anyukája unszolására készítette ezeket a mini almás pitéket a szomszédjától kapott ízletes almákból. A sütik nagy sikert arattak, mert villámgyorsan eltűntek a tányérról.
Ági, a Muskátli Büfé üzemeltetője zserbó mignonnal lepett meg. A SAD kiírás elolvasása után rögtön ihletett kapott, fel is turbózta rögtön. Nem csak a hagyományos sárgabarack-dió tölteléket használta, meggyes réteg is került bele. Kívülről csokiréteget kaptak a kis mignonok.
Trollanyu skót Aranyembere kedvencét újította meg. Skót sticky toffee fagylaltot hozott nekünk. Azt hiszem kijelenthetjük, hogy őrületesen jól néz ki! Ragacsos, hideg, datolyás, karamellás, méltó helye van virtuális kis fagyizónkban!
Éva, a Takarékos konyha háziasszonya lúdlábból készített roládot, a tésztába mákot, a belsejébe pedig citromos krémet csempészett. Na, beneveznétek rá, kedves mákrajongók?
Teller-Cake olyat hozott, amiről még nem is hallottam: hólabda (kozáksapka) jégkrémként újratöltve. Ebben aztán van minden, vaníliafagylalt, tojáslikőrrel részegített tejszínhab, ribizli, puha piskóta, az oldalán pirított kókuszreszelék... Gyönyörűséges kis jégkrémtorta született, ráadásul fázisfotókat is találtok a blogon!
Praliné Zsuzsinak sokadik klasszikus átalakítása volt már ez, így érdemes a korábbi bejegyzései közt is kutatni. Most tiramisu trüffelt készített, de nem csak úgy egyszerűen! A bonbon gerincét egy kávés-amarettós fehércsoki-ganache adja, amelyet étcsokiba mártott, majd házilag (!) készített amaretti keksz morzsában hempergetett meg. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én olvadtam tőle!
Vikvi Sacher muffinokat sütött, a finom lekvár a közepében ücsörög, külseje pedig gyerek csalogató lett. Színes cukorkákból rakott ki "S" betűt, hogy emlékeztessen, ez egy komoly klasszikus ám, csak épp gyerek barátra formázva.
Gionettánál sütés nélküli, nyári pudingtorta készült sok gyümölccsel és keksszel. A család is örülhetett, hiszen gyorsan elkészíthető édességet kaptak, ráadásul elegáns formában.
Andrea két receptet is újragondolt, az egyik ötlet a másnapos gofri újrahasznosítása, a másik pedig a kókuszgolyó átalakítása túrós kókuszgolyóvá. A család biztosan örült a változásoknak! Közben Andrea is nyitott blogot, IDE kattintva tudtok hozzá benézni.
Ha már kókusz, nézzünk be Krisztinához is, a Maci a málnásban blog szerzőjéhez, aki kókuszkocka muffint sütött. Ugyan Karácsonykor szokott náluk elkészülni ez a sütemény, a család most is nagyon örült neki.
A Reformkori konyhából ismét csodás alkotást kaptunk, Rákóczi túrós sült fagylaltot. Petra a gyönyörű új forma mellett megírta a Rákóczi túrós eredetét is (én nem ismertem, de már ezt is tudom). A fázisfotókat itt is nagyon köszönjük!
Tortafüggő Marisz családi ünnepségre alakította át Stahl Judit citromos görög süteményét színes mignonná.
Még szerencse, hogy nem csak sütni, de hűteni is lehetett, így sok csodás fagylalt recepttel lettünk gazdagabbak. Gaby, a Rubin Konyhájából Rigó Jancsi fagylaltot alkotott. Nagy fejtörést okozott neki, de megérte, mert kiválóan visszaadja az eredeti sütemény ízét.
Flórát jól ismerjük már a csokoládés édességeiről, nekem már szinte összefonódott velük a neve. Most kettővel is megörvendeztetett bennünket. Először is egy amerikai csokis muffint sütött, majd gyönyörűen díszítette. Második süteménye pedig a brownie keksz. Szerintem nincs olyan, aki ne fogadna el belőle egyet-kettőt egy jó nagy pohár hideg tejjel.
Csokis Málna Anna tortát - karamellás trüffel tortát hozott, méltán lehet büszke első saját díszítésű tortájára. Ugyan nem diétás, de nem is erről szól ez a játék. :-) Nézzetek be hozzá további képekért a felvágott tortáról!
Epercsók Erika jól rávilágított a feladat nehézségére. Könnyűnek tűnik, de mikor az alkotásra kerül a sor, már főhet a fejünk, hogy melyik klasszikushoz nyúljunk és milyen formában. Mindezen nehézségek ellenére kiválóan vette az akadályt. Az egyik kedvencem lett az összefoglalóban a meggyes pite parféja.
Mági édesanyja túrós lepényét újította meg a kedvemért. Gyönyörű, nagyon gyümölcsös kis lepénykék születtek, megérte a változtatás!
Még szerencse, hogy meg lett hosszabbítva a határidő, különben lemaradtunk volna ezekről a csodás túrótorta macaronokról, melyeket Baby Katika sütött. A gyönyörű küldő édes túrókrémet és egy pötty gyümölcslekvárt rejt.
Bella nagyon készült a SAD-ra, de sajnos nem ment zökkenőmentesen a készülődés, viszont ötletesen megoldotta, és zserbógolyót készített csoki fondue-vel.
Bea a Dizájnmenzáról hozta a formáját, nagyon vagány édességet készített. Férj nagy kedvencét, a franciakrémest dolgozta át. A franciakrémest dolgozta át fagyivá és tálalta sok friss, karamellbe zárt bogyóval.
Marka bevetette Zila formáját, ebben készült feketeerdő tortája, melynek minden szelete finom meggyszószt tartogat.
Hani is szeret klasszikus süteményeket újragondolni, már rég szerette volna a Sachert muffin formába önteni, most alkalma nyílt kipróbálni.
Noémi a Mandula Sarkoról ismét kitett magáért, nyári mákos gubát készített. No, nála nem ilyen egyszerű a történet, szóval a mák parfénak álcázza magát és egy adag hideg vanília mártáson csücsül. A kifli helyett kalács került a tányérra, méghozzá amolyan krutonként. A portóis meggy pedig felteszi arra a bizonyos i-re a pontot. Azt hiszem, akármelyik menő étteremben megállná a helyét ez a csoda. És tudjátok, mi az a kis halványpiros pillangó a közepén? Kandírozott pipacs!
Óóóó, és ha már mák, jön Nyammm is, kedvenc lángoslányunk, de most nem lángost hozott, hanem mákos tésztát, muffin formában sütve. Szerintem, bármelyikünk örülne, ha ilyen formában kapná a mákos tésztát. A magam részéről még nyakon önteném egy kis házi feketeribizli lekvárral. :-)
Nagy örömömre Gesztenye is bejelentkezett, kollégáit lepte meg az átváltoztatott feketeerdő tortájával, ami egy csuda nagy tálban van, kedve támad az embernek egy hatalmas kanállal nekiesni. És a már Gesztenye védjegyévé vált vörösboros meggyel van gazdagítva.
Végül pedig saját édességemet mutatom meg, a Gundel palacsintatortát.
A határidőt ugyan lekéste, de ne maradjon ki Böbe sem a feketeerdő muffinjával.
Nagyon köszönöm minden résztvevő lelkes munkáját! :-)
A stafétát továbbadom ezennel Petrának, a Reformkori konyha szerzőjének. Petra csodás reformkori ételeket varázsol új formába, titkon gyönyörű tortákat is tud készíteni. Kíváncsian várom, milyen témát eszel majd ki!
A beígért sorsolás sem marad el, hétvégén sort kerítünk rá, de már egy nagyon türelmetlen gyerkőc vár rám. :-)
Chriesitől repült egyenesen az én konyhámba a SAD stafétája. Ezt a játékot a VKF mintájára Kiskukta hívta életre. Nagyon köszönöm a lehetőséget, remélem, kitaláltok majd sok-sok finomságot!
Hű, tényleg nem könnyű dolog ám témát választani. Jönnek az ötletek, aztán elveti őket az ember. Mivel mégis csak a díszítés kapja a legnagyobb hangsúlyt ebben a játékban, így azt szeretném, ha újragondolnátok a klasszikus édességeket, főleg a kinézetüket.
Tehát, végy egy klasszikus sütemény vagy torta receptet, majd varázsold át a külsejét! Maradhat torta pl. Zila formában vagy szögletesen, minitorta, de nincs ellenemre a bonbon, macaron, pohárkrém, sőt még a fagylalt vagy jégkrém sem (a nagy melegre való tekintettel). Ha ezeken kívül eszetekbe jut még bármi más forma, hajrá, nem szeretnék határt szabni a fantáziátoknak!
A lefotózott édesség (esetleg sósság) posztját 2012. július 20-22. (meghosszabbítva 25-ig) között tegyétek közzé a blogokon, a poszt linkjét küldjétek el nekem e-mailben a katucikonyha@gmail.com címre SAD címmel. Az sem marad ki, akinek nincs blogja, őket arra kérem, hogy a megadott időszakban e-mailben küldjék el a nevezett mű képét és leírását nekem a fent említett címre.
Nagyon várom, hogy mikkel rukkoltok elő! :-)
Ajánlom még figyelmetekbe a párhuzamosan folyó VKF-et is, aminek játékmestere Selectfood Alíz, akivel majdnem témaütközésünk lett, még jó, hogy megnéztem a kiírását. :-)
Végezetül, ugyan nem szokás, de úgy határoztam, a SAD-ra nevezők között az összefoglaló közzétételekor kisorsolok majd valami apróságot.
****************************************
Nagyon köszönöm Nektek a nevezéseket, remélem, sok örömet leltetek a találgatásban. Íme az alkotások. A játéknak szigorú házigazdája voltam, ezúttal nem fogadtam el régebben készült közzétett édességeket. Remélem, ezt elnézitek nekem.
Orchidea Kriszta először vesz részt ebben a kis játékban, nyár lévén mi mást készített volna, mint fagyit. Méghozzá csodálatos Rákóczi túrós fagyit. A klasszikus süti receptet alapul véve a következőkből állt a fagyi: linzertészta morzsa, túró fagyi, friss házi baracklekvár, a hab ezúttal elmaradt. Kezeket fel, ha kértek egy gombóccal!
És ha már túró, íme Barbi habsipkás túrós palacsintája. Szerencsénk van, mert Barbi a játéknak köszönhetően megszakította nyári blogszünetét, és a kedvenc palacsintájával lepett meg minket.
Beatrixnak ugyan nincs blogja, de így is jelentkezett, ennek pedig nagyon örültem. Anyukája unszolására készítette ezeket a mini almás pitéket a szomszédjától kapott ízletes almákból. A sütik nagy sikert arattak, mert villámgyorsan eltűntek a tányérról.
Ági, a Muskátli Büfé üzemeltetője zserbó mignonnal lepett meg. A SAD kiírás elolvasása után rögtön ihletett kapott, fel is turbózta rögtön. Nem csak a hagyományos sárgabarack-dió tölteléket használta, meggyes réteg is került bele. Kívülről csokiréteget kaptak a kis mignonok.
Trollanyu skót Aranyembere kedvencét újította meg. Skót sticky toffee fagylaltot hozott nekünk. Azt hiszem kijelenthetjük, hogy őrületesen jól néz ki! Ragacsos, hideg, datolyás, karamellás, méltó helye van virtuális kis fagyizónkban!
Éva, a Takarékos konyha háziasszonya lúdlábból készített roládot, a tésztába mákot, a belsejébe pedig citromos krémet csempészett. Na, beneveznétek rá, kedves mákrajongók?
Teller-Cake olyat hozott, amiről még nem is hallottam: hólabda (kozáksapka) jégkrémként újratöltve. Ebben aztán van minden, vaníliafagylalt, tojáslikőrrel részegített tejszínhab, ribizli, puha piskóta, az oldalán pirított kókuszreszelék... Gyönyörűséges kis jégkrémtorta született, ráadásul fázisfotókat is találtok a blogon!
Praliné Zsuzsinak sokadik klasszikus átalakítása volt már ez, így érdemes a korábbi bejegyzései közt is kutatni. Most tiramisu trüffelt készített, de nem csak úgy egyszerűen! A bonbon gerincét egy kávés-amarettós fehércsoki-ganache adja, amelyet étcsokiba mártott, majd házilag (!) készített amaretti keksz morzsában hempergetett meg. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én olvadtam tőle!
Vikvi Sacher muffinokat sütött, a finom lekvár a közepében ücsörög, külseje pedig gyerek csalogató lett. Színes cukorkákból rakott ki "S" betűt, hogy emlékeztessen, ez egy komoly klasszikus ám, csak épp gyerek barátra formázva.
Gionettánál sütés nélküli, nyári pudingtorta készült sok gyümölccsel és keksszel. A család is örülhetett, hiszen gyorsan elkészíthető édességet kaptak, ráadásul elegáns formában.
Andrea két receptet is újragondolt, az egyik ötlet a másnapos gofri újrahasznosítása, a másik pedig a kókuszgolyó átalakítása túrós kókuszgolyóvá. A család biztosan örült a változásoknak! Közben Andrea is nyitott blogot, IDE kattintva tudtok hozzá benézni.
Ha már kókusz, nézzünk be Krisztinához is, a Maci a málnásban blog szerzőjéhez, aki kókuszkocka muffint sütött. Ugyan Karácsonykor szokott náluk elkészülni ez a sütemény, a család most is nagyon örült neki.
A Reformkori konyhából ismét csodás alkotást kaptunk, Rákóczi túrós sült fagylaltot. Petra a gyönyörű új forma mellett megírta a Rákóczi túrós eredetét is (én nem ismertem, de már ezt is tudom). A fázisfotókat itt is nagyon köszönjük!
Tortafüggő Marisz családi ünnepségre alakította át Stahl Judit citromos görög süteményét színes mignonná.
Még szerencse, hogy nem csak sütni, de hűteni is lehetett, így sok csodás fagylalt recepttel lettünk gazdagabbak. Gaby, a Rubin Konyhájából Rigó Jancsi fagylaltot alkotott. Nagy fejtörést okozott neki, de megérte, mert kiválóan visszaadja az eredeti sütemény ízét.
Flórát jól ismerjük már a csokoládés édességeiről, nekem már szinte összefonódott velük a neve. Most kettővel is megörvendeztetett bennünket. Először is egy amerikai csokis muffint sütött, majd gyönyörűen díszítette. Második süteménye pedig a brownie keksz. Szerintem nincs olyan, aki ne fogadna el belőle egyet-kettőt egy jó nagy pohár hideg tejjel.
Csokis Málna Anna tortát - karamellás trüffel tortát hozott, méltán lehet büszke első saját díszítésű tortájára. Ugyan nem diétás, de nem is erről szól ez a játék. :-) Nézzetek be hozzá további képekért a felvágott tortáról!
Epercsók Erika jól rávilágított a feladat nehézségére. Könnyűnek tűnik, de mikor az alkotásra kerül a sor, már főhet a fejünk, hogy melyik klasszikushoz nyúljunk és milyen formában. Mindezen nehézségek ellenére kiválóan vette az akadályt. Az egyik kedvencem lett az összefoglalóban a meggyes pite parféja.
Mági édesanyja túrós lepényét újította meg a kedvemért. Gyönyörű, nagyon gyümölcsös kis lepénykék születtek, megérte a változtatás!
Még szerencse, hogy meg lett hosszabbítva a határidő, különben lemaradtunk volna ezekről a csodás túrótorta macaronokról, melyeket Baby Katika sütött. A gyönyörű küldő édes túrókrémet és egy pötty gyümölcslekvárt rejt.
Bella nagyon készült a SAD-ra, de sajnos nem ment zökkenőmentesen a készülődés, viszont ötletesen megoldotta, és zserbógolyót készített csoki fondue-vel.
Bea a Dizájnmenzáról hozta a formáját, nagyon vagány édességet készített. Férj nagy kedvencét, a franciakrémest dolgozta át. A franciakrémest dolgozta át fagyivá és tálalta sok friss, karamellbe zárt bogyóval.
Marka bevetette Zila formáját, ebben készült feketeerdő tortája, melynek minden szelete finom meggyszószt tartogat.
Hani is szeret klasszikus süteményeket újragondolni, már rég szerette volna a Sachert muffin formába önteni, most alkalma nyílt kipróbálni.
Noémi a Mandula Sarkoról ismét kitett magáért, nyári mákos gubát készített. No, nála nem ilyen egyszerű a történet, szóval a mák parfénak álcázza magát és egy adag hideg vanília mártáson csücsül. A kifli helyett kalács került a tányérra, méghozzá amolyan krutonként. A portóis meggy pedig felteszi arra a bizonyos i-re a pontot. Azt hiszem, akármelyik menő étteremben megállná a helyét ez a csoda. És tudjátok, mi az a kis halványpiros pillangó a közepén? Kandírozott pipacs!
Óóóó, és ha már mák, jön Nyammm is, kedvenc lángoslányunk, de most nem lángost hozott, hanem mákos tésztát, muffin formában sütve. Szerintem, bármelyikünk örülne, ha ilyen formában kapná a mákos tésztát. A magam részéről még nyakon önteném egy kis házi feketeribizli lekvárral. :-)
Nagy örömömre Gesztenye is bejelentkezett, kollégáit lepte meg az átváltoztatott feketeerdő tortájával, ami egy csuda nagy tálban van, kedve támad az embernek egy hatalmas kanállal nekiesni. És a már Gesztenye védjegyévé vált vörösboros meggyel van gazdagítva.
Végül pedig saját édességemet mutatom meg, a Gundel palacsintatortát.
A határidőt ugyan lekéste, de ne maradjon ki Böbe sem a feketeerdő muffinjával.
Nagyon köszönöm minden résztvevő lelkes munkáját! :-)
A stafétát továbbadom ezennel Petrának, a Reformkori konyha szerzőjének. Petra csodás reformkori ételeket varázsol új formába, titkon gyönyörű tortákat is tud készíteni. Kíváncsian várom, milyen témát eszel majd ki!
A beígért sorsolás sem marad el, hétvégén sort kerítünk rá, de már egy nagyon türelmetlen gyerkőc vár rám. :-)
Katuci, köszönjük az összefoglalót és a nagyon ötletes kiírást! Jó pihenést Ági
VálaszTörlésKöszönöm a játékot! :)
VálaszTörlésSzuper összefoglaló:) Lángoslányon nagyot nevettem:D:D:D Köszi a játékot:)
VálaszTörlésKöszi a játékot és a házigazda szerepét!
VálaszTörlésSzuper összefoglaló, csodás ételek, most mindet végig tudnám kóstolni:) Köszi a játékot, nagyon élveztem:)
VálaszTörlésJó kis összefoglaló! Köszi szépen a játékot!
VálaszTörlésKöszönöm szépen a kedves szavaid!:)
VálaszTörlésSok-sok nagyon jó ötlet született!
Köszi a lehetőséget, ez egy tuti nagyon jó téma volt!
VálaszTörlésRemek összefoglaló lett, különleges édességek készültek. Köszönöm a stafétát, most aztán törhetem a fejem. :))))))
VálaszTörlésKöszi az összefoglalót, nagyon jó lett!:)
VálaszTörlésSzuper lett az összefoglaló! azt kell mondjam nagyon jó ötletek születtek, és igen erős forduló lett! Köszi a játékot :)
VálaszTörlésKatuci!
VálaszTörlésRemek lett az összefoglaló, nagyszerű dolgok születtek:-)
Valahol össze kellene gyűjteni az eddigi összefoglalók linkjeit.
Egy táblázatot is kellene készíteni, hogy ki volt eddig háziasszony és mi volt a téma, megkönnyítve a soron következő háziasszony dolgát:-)
Azért én is ideértem, és halálosan éhesen nézegetem az összefoglalót! Ennél nagyobb kínzásnak ki sem tehettem volna magamat! :) Szuper kis játék volt isteni receptekkel, és örülök, hogy nem maradtam le róla!!!! Köszönöm! :)
VálaszTörlésPetrának pedig gratulálok a stafétához, várom kíváncsian a következő játékot! :))
Néhány napig nem volt számítógépem, most aztán van bőven bepótolni valóm!
VálaszTörlésGratulálok Katucinak a remek összefoglalóért, a játékostársaknak a remek sütikért, jeges finomságokért!
Nagyon ötletes volt minden résztvevő, érdemes lesz egyenként minden bejegyzést tanulmányozni.
Nagyszerű játék volt, várom a következőt!
Lányok, mindenkinek köszönöm a munkáját, a lelkesedését, ugyan a VKF egyidőben zajlott, mégis lelkesen hoztátok a finomságokat. Csak így tovább! Várjuk Petra kiírását!
VálaszTörlésGesztenye, igazad van, lehet, hogy egy külön oldalt is megérne, majd gondolkodunk rajta.
Köszönöm,hogy bekerült a sütim annak ellenére,hogy lekéstem a posztolásával!(Rajtam kivül álló okokból! Nagyszerü játék volt,rengeteg sok finomságot hoztak a játékos társak is! Petrának gratula a stafétához,érdeklődve várom:))
VálaszTörlésPár nap késéssel ugyan, de ideértem én is! Gratulálok Katuci az összefoglalóhoz, ismét nagyon jó kis finomságok születtek, Petrától pedig nagy érdeklődéssel várom a következő forduló feladatát! :)
VálaszTörlés