Málnás charlotte-tál


Amikor a gyönyörű, új tál miatt készül egy süti. :) 

A talpas üvegtálat a Cookori.com biztosította, további infóért katt IDE. Köszönet érte!

A recept megjelent a Kifőztükben is!
 

Hozzávalók

a piskótatekercshez:
6 tojás
12 dkg porcukor
12 dkg liszt
2 dl málnalekvár

a cukrászkrémhez:
5 dl tej
1 vaníliarúd kikapart magjai
5 tojássárgája
10 dkg porcukor
5 dkg liszt

a málnamousse-hoz:
35 dkg málna
15 dkg porcukor
1 dkg zselatinlap
25 dkg mascarpone
4 dl hideg, zsíros tejszín

a díszítéshez:
20 dkg málna


A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét robotgéppel habosítani kezdjük, és kanalanként hozzáadjuk a porcukor felét. Addig verjük, amíg sűrű és kemény nem lesz. A sárgáját a maradék porcukorral szintén habosra verjük. Több részletben beleforgatjuk a fehérjehabot, végül beleszitáljuk és spatula segítségével, nagy mozdulatokkal beleforgatjuk a lisztet. A masszát sütőpapírral bélelt, nagy méretű gáztepsire simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Lehúzzuk róla a sütőpapírt, tiszta konyharuhába csavarjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni. Kitekerjük, vékonyan megkenjük a málnalekvárral, majd visszagöngyöljük, fóliába csomagoljuk, és legalább 1 órát pihentetjük.

A cukrászkrémhez a tojássárgáját és a porcukrot fehéredésig keverjük. Beleszitáljuk a lisztet, és csomómentesre dolgozzuk. Közben csípősre – nagyjából 80 fokosra – melegítjük a tejet a vaníliával. A forró tej felét vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojásos alapba csurgatjuk. Ezután szűrőn át visszaöntjük a lábasban lévő tejhez (a szűrő felfogja az esetlegesen benne maradt lisztcsomókat). Kis lángon, folyamatosan kevergetve 5-6 percig főzzük, ezalatt besűrűsödik. Még forrón lapos tálba szedjük, majd közvetlenül a tetejére nyomunk egy műanyag fóliát, hogy ne bőrösödjön meg a teteje. Így hagyjuk teljesen kihűlni.

A mousse-hoz nagyon alaposan összeturmixoljuk a málnát 5 dkg porcukorral, majd szűrőn átpasszírozzuk. A zselatint hideg vízbe áztatjuk 4-5 percre. Közben a málnapüré felét felmelegítjük, belekeverjük a kinyomkodott, lecsepegtetett zselatint. Kis lángon, keverés mellett addig melegítjük, amíg a zselatin fel nem oldódik, és a püré fel nem forrósodik. Ügyeljünk rá, hogy ne forrjon fel! A tűzről levéve összevegyítjük a hideg gyümölcspürével. A tejszínt 5 dkg porcukorral habbá verjük. A maradék porcukorral kikeverjük a krémsajtot, majd hozzáadjuk a zselatinos málnapürét, és egyneművé dolgozzuk. Végül óvatos mozdulatokkal a tejszínhabot is beleforgatjuk.

A piskótatekercset kicsomagoljuk, és 1 cm-es szeletekre vágjuk. A tál oldalát kirakjuk 1 réteg tekerccsel, az aljába is teszünk 4-5 darabot (ehhez érdemes a rolád 2 végén lévő szeleteket használni). A tálba kanalazzuk a cukrászkrém, majd erre a málnakrém felét. Ismét 1 sor piskótát sorakoztatunk a tál falához és a krém tetejére, ráhalmozzuk a maradék cukrászkrémet és mousse-t. 3-4 órán át hűtőben hagyjuk összeérni a süteményt, végül a tetejét málnával díszíve tálaljuk.


Megjegyzések

  1. Gyönyörüen néz ki és biztos nagyon finom is. De hogy lehet ezt tálalni? Szeletelés elött ki kell boritani?

    VálaszTörlés
  2. It’s difficult to find experienced people in this particular topic, but you seem like you know what you’re talking about! Thanks
    먹튀검증
    온라인경마

    VálaszTörlés
  3. Very nice post. I definitely appreciate this website. Stick with it!
    바카라사이트
    토토

    VálaszTörlés
  4. Spot on with this write-up, I absolutely believe that this web site needs a lot more attention. I’ll probably be back again to read through more, thanks for the advice!
    majortotositecom
    racesitepro
    oncasinositenet
    totopickpro

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések