Fetás csicseriburger

Szeretitek a csicseriborsót? Én nagyon, de nagyon. Szerintem az egyik legjobb hüvelyes, önmagában is nagyon jó ízű, a fűszerek pedig újabb és újabb magasságokba repítik. Szóval baromi jó vega kaja. És persze ennek van a legviccesebb neve is. Lehet belőle, leves, humusz, falafel... vagy vegaburger. Ennek lett egy kis falafeles beütése a római köménytől, és egy kis humusz jellege, mivel belül finom krémes az állaga. Zsemlemorzsa helyett pattogatott amarántot használtam, ami tökéletes megoldásnak bizonyult.A fetától természetesen sós lesz a fasírt. Mártogatósnak pedig avokádókrémet készítettem hozzá. Újhagymát még mindig lehet találni, bátran használjatok hozzá! A csicseriborsót a Klorofill Bt.-től rendeltem, már több helyen olvastam pozitív visszajelzéseket a cég termékeiről.

Szóval mindenféle jó kis magot és hüvelyest találtok a Mag, amit akartok oldalán. Keressétek a facebook oldalukat is, ahol sok ötletet osztanak meg az olvasókkal.


Hozzávalók (8-10 pogácsához):

250 g száraz csicseriborsó
1 teáskanál szódabikarbóna
1 tojás
1 csokor petrezselyem
50 g feta
1 teáskanál római kömény
só, bors
1/2 bio citrom
1 csokor újhagyma
2 evőkanál pattogatott amaránt
1-2 evőkanál olívaolaj

a többi hozzávalók a burgerhez:

baguette vagy zsemle
1 csokor újhagyma
paradicsom
5 dkg feta
ruccola
1 avokádó
só, bors
1/2 bio citrom
1 evőkanál majonéz (elhagyható)

 

A csicseriborsót háromszoros mennyiségű vízbe beáztatjuk előző este. Másnap leszűrjük, bő vízben, forrástól számított 15-20 percig előfőzzük. A leszűrt csicseriborsót késes robotgépbe tesszük a tojással, a petrezselyemmel és a fetával. Hozzáadjuk a római köményt, a citrom finomra reszelt héját és a fél citrom levét. Óvatosan megsózzuk, hiszen a feta elég sós, és jó sok borsot őrölünk bele. A robotgéppel simára dolgozzuk. A felkarikázott újhagymát és a pattogatott amarántot belegyúrjuk. Fél órára hűtőbe tesszük. Vizes kézzel pogácsákat formázunk belőle. Visszatesszük a hűtőbe, közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

Ha már meleg a sütő, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a fasírtokat, meglocsoljuk őket kevés olívaolajjal. 20-25 perc alatt készre sütjük. Félidőben megfordítjuk őket, a másik oldalukat is beolajozzuk kicsit.


Mialatt sülnek a csicserifasírtok, az avokádót félbe vágjuk, kivesszük a magját, kikanalazzuk a héjából, megsózzuk, megborsozzuk, belefacsarjuk a citrom másik felét, villával összetörjük. Belekeverjük a majonézt, ha használunk. Az újhagymát finomra szeleteljük, belekeverjük.

A félbevágott zsemlékbe paradicsomszeleteket teszünk, rá a fasírtokat, az avokádókrémet, egy kis fetát morzsolunk rá, végül néhány levél ruccolát.

Az új kedvenc tányérjaim pedig Lantos Judittól vannak, szeressétek őt is!

Megjegyzések

  1. Atyám! Hogy ezek milyen guszták! :) Vételeznem kell csicseriborsót...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oh, köszi, és bocs a megkésett válaszért, most vettem csak észre. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések