Céklaröszti és mustáros krumplifőzelék Főzelékes Feritől
Akinek kellemetlen gyerekkori emlékei vannak a főzelékekről, az most gyorsan felejtsen el minden rosszat. Szatmári Feri olyan újításokat hoz a főzelékek világába, ami ellen még Férjnek sem volt kifogása, és ez óriási szó.
A recept Szatmári Ferenc: Főzelékes Feri című könyvében jelent meg, a Bookline Könyvek gondozásában.
Bővebb ajánlót ITT találtok, a Kifőztük oldalán. Nekem nagyon tetszett a könyv, jó kis karácsonyi ajándék is lehet!
A receptek megjelentek a novemberi Kifőztükben.
A kiegészítőkért köszönet Lantos Judit keramikusnak, a termékei megrendelhetők ITT, és megvásárolhatók a WAMPon!
Hozzávalók:
3 közepes céklagumó
2 szál répa vagy édesburgonya
2 evőkanál liszt
1 tojás
1/2 teáskanál őrölt római kömény
só
frissen őrölt fekete bors
1 csokor petrezselyem
1 cikk citrom
3-4 evőkanál olaj
A megtisztított zöldségeket nagylyukú reszelőn lereszeljük, megsózzuk, összekeverjük, 10 percig állni hagyjuk. Alaposan kinyomkodjuk, visszatesszük a tálba. Ráütjük a tojást, fűszerezzük, megszórjuk a liszttel, alaposan összegyúrjuk.
Egy vastag falú serpenyőt felhevítünk, beleöntjük az olajat, kis halmokat teszünk bele, kanállal ellapogatjuk. 2-2 perc alatt mindkét oldalukat megsütjük, még melegen, citromlével csepegtetve tálaljuk.
Egy nagy merőkanálnyit a petrezselyemzöld kétharmadával összepürésítünk, visszaöntjük az alaphoz, és összekeverjük. A tejszínhez adjuk a mustárt és a keményítőt, simára keverjük, és a főzelékhez adjuk. Besűrítjük, de már nem forraljuk. Az elkészült főzeléket megszórjuk a maradék petrezselyemmel.
A recept Szatmári Ferenc: Főzelékes Feri című könyvében jelent meg, a Bookline Könyvek gondozásában.
Bővebb ajánlót ITT találtok, a Kifőztük oldalán. Nekem nagyon tetszett a könyv, jó kis karácsonyi ajándék is lehet!
A receptek megjelentek a novemberi Kifőztükben.
A kiegészítőkért köszönet Lantos Judit keramikusnak, a termékei megrendelhetők ITT, és megvásárolhatók a WAMPon!
Hozzávalók:
3 közepes céklagumó
2 szál répa vagy édesburgonya
2 evőkanál liszt
1 tojás
1/2 teáskanál őrölt római kömény
só
frissen őrölt fekete bors
1 csokor petrezselyem
1 cikk citrom
3-4 evőkanál olaj
A megtisztított zöldségeket nagylyukú reszelőn lereszeljük, megsózzuk, összekeverjük, 10 percig állni hagyjuk. Alaposan kinyomkodjuk, visszatesszük a tálba. Ráütjük a tojást, fűszerezzük, megszórjuk a liszttel, alaposan összegyúrjuk.
Egy vastag falú serpenyőt felhevítünk, beleöntjük az olajat, kis halmokat teszünk bele, kanállal ellapogatjuk. 2-2 perc alatt mindkét oldalukat megsütjük, még melegen, citromlével csepegtetve tálaljuk.
Hozzávalók:
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vaj
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1,5 kg burgonya
5 dl alaplé
1 teáskanál só
1 csokor petrezselyem
1-2 teáskanál dijoni mustár
1 dl tejszín
1 evőkanál étkezési keményítő
só
frissen őrölt bors
A
finomra aprított hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén,
közepes lángon üvegesre pároljuk, megsózzuk. Egy kevés vízzel
meglocsoljuk, hogy gyorsabban puhuljon. Ráreszeljük a fokhagymát,
ráborítjuk a felkockázott burgonyát, majd a petrezselyem finomra
aprított szárát is rászórjuk. Felöntjük az alaplével, ízlés szerint
sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt, forrástól számítva 12-13 percig főzzük.frissen őrölt bors
Egy nagy merőkanálnyit a petrezselyemzöld kétharmadával összepürésítünk, visszaöntjük az alaphoz, és összekeverjük. A tejszínhez adjuk a mustárt és a keményítőt, simára keverjük, és a főzelékhez adjuk. Besűrítjük, de már nem forraljuk. Az elkészült főzeléket megszórjuk a maradék petrezselyemmel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése