Házi lepénykenyér Mautner Zsófitól
Újabb recept az augusztusi Kifőztükből.
A recept Mautner Zsófia: Főzőiskola - középfok című könyvében
jelent meg, a Libri Kiadó gondozásában, kedvezményesen megvásárolható ITT.
A könyvről ajánlót a Kifőztük oldalán olvashattok ITT.
A kiegészítőkért köszönet Lantos Judit keramikusnak, a termékei megrendelhetők ITT, és megvásárolhatók a WAMPon
Hozzávalók (8-12 darabhoz):
2 teáskanál porélesztő
250 ml langyos víz
320 g liszt
2 teáskanál só
2 evőkanál olívaolaj
Egy kis edényben elkeverjük a porélesztőt néhány evőkanál vízzel, állni hagyjuk, amíg feloldódik, és kissé felhabzik. Egy nagy tálba szórjuk a lisztet, a sót, majd hozzáöntjük a feloldott élesztőt és a maradék langyos vizet is. A robotgép dagasztókarjával elkeverjük, majd amikor nagyjából összeállt, hozzáadjuk az olívaolajat. Elkeverjük, ha a tészta már szépen elválik az edénytől, kézzel átgyúrjuk.
A buci egy kiolajozott üvegtálba tesszük, letakarjuk, meleg helyen 45 percig kelesztjük. A megkelt tésztát 8-12 darabra vágjuk, 10-12 cm átmérőjű korongokat formálunk belőlük. Egy száraz serpenyőt felhevítünk, erős lángon egy-egy percig sütjük a lepények mindkét oldalát. Akkor kell megfordítani, amikor a felülete elkezd hólyagosodni.
Tipp: kelesztés után folpackba csomagolva egy hétig is eláll a tészta a hűtőben. A könyvben található humusszal tálalva kitűnő!
a hummusz receptet is megírod ide? köszi.
VálaszTörlésAz nem biztos, de átküldöm Neked, ok? :)
TörlésImádom az ilyen kencéket meg az ilyen jellegű lepénykéket. Csodás fotó!
VálaszTörlésJajj, köszönöm! :) Én is, Zsófi pedig erős ilyesmiben. :)
Törlés