Három jó dolog... - Eper, tejszín, omlós keksz
Avagy hogy vegyük le Férjet a lábáról... és csak három hozzávaló szükséges. Ugye mindenki örülne neki?
Hugh Fearnley-Whittingstall: Három jó dolog a tányéron című könyve nem csak salátákat, tészta- és húsételeket kínál, de bővelkedik desszertötletekben is. Nem is kell mondanom, hogy ez volt az egyik kedvencünk.
A könyvről bővebben a Kifőztük könyvajánló rovatában olvashattok. A recept pedig megjelent a májusi számban.
400 g eper
1 evőkanál cukor
3 dl hideg, zsíros tejszín
1 vaníliarúd
2 evőkanál porcukor
az omlós kekszhez:
100 g puha vaj
50 g cukor
50 g rizsliszt
100 g liszt
egy csipet só
A puha vajat és a cukrot felverjük egy tálban, amíg összeáll. A rizslisztet, a finomlisztet és a sót a keverékre szitáljuk, fakanállal morzsolódó tésztává dolgozzuk. A tésztát kézzel labdává gyúrjuk, sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, 1 cm vastag koronggá lapítjuk kézzel. 160 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt halvány aranybarnára sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben kicsumázzuk az epret, kisebb darabokra vágjuk, megszórjuk a cukorral, egy órán át állni hagyjuk. Közvetlenül tálalás előtt a tejszínt a porcukorral és a vanília kikapart magjaival lágy habbá verjük.
Az omlós kekszet kisebb darabokra törjük, néhány kanálnyit a poharak aljába szórunk, rákanalazunk egy réteg tejszínhabot, végül jöhet az eper, de akár tovább is rétegezhetjük. azonnal tálaljuk.
Hugh Fearnley-Whittingstall: Három jó dolog a tányéron című könyve nem csak salátákat, tészta- és húsételeket kínál, de bővelkedik desszertötletekben is. Nem is kell mondanom, hogy ez volt az egyik kedvencünk.
A könyvről bővebben a Kifőztük könyvajánló rovatában olvashattok. A recept pedig megjelent a májusi számban.
Hozzávalók (4 személyre):
1 evőkanál cukor
3 dl hideg, zsíros tejszín
1 vaníliarúd
2 evőkanál porcukor
az omlós kekszhez:
100 g puha vaj
50 g cukor
50 g rizsliszt
100 g liszt
egy csipet só
A puha vajat és a cukrot felverjük egy tálban, amíg összeáll. A rizslisztet, a finomlisztet és a sót a keverékre szitáljuk, fakanállal morzsolódó tésztává dolgozzuk. A tésztát kézzel labdává gyúrjuk, sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, 1 cm vastag koronggá lapítjuk kézzel. 160 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt halvány aranybarnára sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben kicsumázzuk az epret, kisebb darabokra vágjuk, megszórjuk a cukorral, egy órán át állni hagyjuk. Közvetlenül tálalás előtt a tejszínt a porcukorral és a vanília kikapart magjaival lágy habbá verjük.
Az omlós kekszet kisebb darabokra törjük, néhány kanálnyit a poharak aljába szórunk, rákanalazunk egy réteg tejszínhabot, végül jöhet az eper, de akár tovább is rétegezhetjük. azonnal tálaljuk.
Engem is levett a lábamról :)
VálaszTörlésEnnek nagyon örülök, bár szerintem ezzel nem nagyon lehet mellényúlni.
Törlés