Pisztáciás túrótorta
Amikor a gyermek egy hétig óbégat, hogy "Kérek tortát!" elég nehéz megállni, hogy ne süssek neki valamelyik nap ebédre egyet. Méghozzá túrósat, hiszen az a legnagyobb kedvenc. A dolog szépséghibája csak annyi, hogy nem hajlandó megkóstolni, és megrendezi a héten a harmadik "üvöltök torkom szakadtából az ebéd miatt" műsorát. Anya meg kiborul és megeszi a torta nemmondommeghányad részét. :-)
De a lényeg, a torta nem rossz, még ha egy kétéves ezt is állítja, sőt... Az ihletet a pisztáciás túrófagylalt adta, aminek a képe valamelyik nap akadt a kezem ügyébe, és azóta is azon gondolkozom, hogyan tudnám betuszkolni a fagyasztóba a fagylaltgépem tartályát. Még nem sikerült helyet felszabadítani, szóval addig is marad a tortásított verzió.
De a lényeg, a torta nem rossz, még ha egy kétéves ezt is állítja, sőt... Az ihletet a pisztáciás túrófagylalt adta, aminek a képe valamelyik nap akadt a kezem ügyébe, és azóta is azon gondolkozom, hogyan tudnám betuszkolni a fagyasztóba a fagylaltgépem tartályát. Még nem sikerült helyet felszabadítani, szóval addig is marad a tortásított verzió.
Hozzávalók a kakaós piskótához (18 cm-es formához, Ladurée-féle, a receptért köszönet Noéminek):
3 nagy tojás
75 g cukor
30 g liszt
22 g étkezési keményítő
15 g cukrozatlan kakaópor
3 nagy tojás
75 g cukor
30 g liszt
22 g étkezési keményítő
15 g cukrozatlan kakaópor
1 kezeletlen narancs lereszelt héja
egy csipet só
egy csipet só
Hozzávalók a krémhez:
250 g túró
125 g mascarpone
1 kezeletlen narancs lereszelt héja
1 rúd vanília kikapart magjai
100 g cukor
100 ml hideg tejszín (állati eredetű, 30%-os)
Hozzávalók a pisztáciapasztához:
50 g tisztított, blansírozott pisztácia (héjastól mérve kb. 100 g)
25ml forró víz
30 g cukor
A tetejére:
kb. 25 g tisztított, blansírozott pisztácia durva darabokra vágva
A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből, sóból és a cukorból kemény
habot verek. Hozzáadom a tojások sárgáját, a narancshéjat, beleszitálom a kakaót, a
keményítőt és a lisztet. Lazán egyneművé keverem, vigyázva, hogy a hab
ne törjön nagyon össze. Elegyengetem a 18 cm-es tortaformában (az alját sütőpapírral kibélelem), 170 fokos sütőben
15-17 perc alatt készre sütöm. (Végezzünk tűpróbát!)
Amíg a piskóta sül, elkészítem a krémet és a pisztáciapasztát.A krémhez robotgéppel kemény habbá verem a hideg habtejszínt. Összekeverem a túrót, a krémsajtot, a cukrot, a vaníliát és a narancshéjat, végül óvatosan beleforgatom a felvert tejszínt, hűtőbe teszem.
A pisztáciát megtisztítom, majd blansírozom, hogy megszabaduljak a vékony hártyától is. Ehhez vizet forralok és a magokat 1-2 percre a forrásban lévő vízbe dobom. Szűrőkanállal kiszedem és lehúzom róluk a vékony héjat. A legzöldebb példányokat félreteszem a torta tetejére. A többit késes aprítóba teszem, megdarálom, közben hozzáadom a forró vizet és tovább pépesítem. A legvégén édesítem a cukorral, addig pürésítem tovább, míg nagyjából egyneművé válik.
A kihűlt piskótát kettévágom. Közben megtisztítom a tortaformát. A "csúnyábbik" lapot visszahelyezem a formába, megkenem a pisztáciapasztával. Egyenletesen eloszlatom rajta a túrókrém 3/4-ed részét, lezárom a szebbik lappal. Hűtőbe teszem a tortát egy órára. Leválasztom róla a tortakarikát, a maradék krémmel megkenem a tetejét és megszórom a durvára vágott pisztáciával. Természetesen a torta oldalát is bevonhatjuk a krémmel, akkor egy kicsit többet tegyünk félre. Kis időre visszateszem a hűtőbe, aztán megpróbálom mégis megszerettetni PindÚrral.
Húú, pedig nagyon jól néz ki, és a hozzávalók alapján csak finom lehet.
VálaszTörlésNem lehet, h PindÚrnak a pisztácia nem tetszik?
Pont Rád gondoltam a pisztáciapaszta készítése közben, hogy ez Neked tetszene. :-) Nem, most olyanja van, hogy minden ebédnél üvölt, sír és nem eszik, bármit is csinálja. Egyszer már játszotta ezt, de sikerült megtörni, most kitartóbb és ő áll nyerésre. De egyszer csak éhes lesz...
TörlésNálunk is időszakonként előfordul, h nem akar a leányzó főtt kaját enni. A mostaninál komolyan elkezdtem aggódni, mert kb 2 hétig tartott, és addig csak perecet (azt a nagy sósat) evett, meg gyümölcsöt. Aztán elmúlt, és most már újra eszik (bár az igaz, h csak kevés félét, de legalább KAJÁT). Talán nálatok is most a "no kaja" periódus van, el fog múlni.
TörlésAnnyira jó volt pedig, mert újra evett, jött ebédelni, nem kellett könyörögni, de most vége, menekül ha kaja van. Csak kakaó, nem viccelek. Ja zöldség/gyümölcs alapból kizárva. :-((( Próbálok erős maradni. :-)
TörlésHú, elhiszem, ez tényleg kemény, de ha alapból jól eszik, akkor nem kell aggódni, tényleg el fog múlni, és visszajön az étvágy.
TörlésEgyik ismerősöm mesélte, h az ő fiának ebben az időszakában nem volt semmi más jó, csak a száraz kenyérhéj :)
Aminám meg mostanában reggelire sót eszik. Hát normális ez? :D
komolyan?? Sót? Most nem azért, lehet, hogy nem egészséges, de cuki. :-)))
TörlésNa persze, ne úgy képzeld el, h kiszórom elé a sót, ő meg kiskanállal azt eszi :) először a perecéről eszi le a sódarabokat, aztán nyavalyog, h elfogyott, és addig hisztizik, amíg egy kisujjnyit nem adok neki. Abból egyet nyalint, fintorog, és magába dönt 2 deci innivalót :)
TörlésHihi, de legalább akkor iszik rendesen. :-)
TörlésÁhá, megvan a trükk a vékony héj leszedésére :)A torta pedig mennyei lehet :)
VálaszTörlésNem mondom, pepecs munka, de megéri. :-)
TörlésJaaaaaj, Istenkém, ez ma is annyira szép! Asszem addig nézegetem, amíg el nem készítem én is!
VálaszTörlésCsak aztán tessék beszámolni az eredményről!
TörlésJaj, ez nagyon-nagyon guszta! Imáádom a pisztáciát! :)
VálaszTörlésJajj, én is, nem véletlen ilyen gyakori szereplő a blogon. :-)
TörlésMinden tortád kívánatos ,a leírások pedig követhetőek! A kérdésem az lenne : az ilyen "csupasz" torta - ha el kell készítenem előző nap - burkoló krém hiányában, nem fog kiszáradni a hűtőben? Eddig nem mertem csupasz,v félig csupasz tortákat csinálni. Nagyon köszönöm a válaszodat,és meghitt ünnepet kívánok!
VálaszTörlés